На екскурзия в Рим (с Wizz Air)

На екскурзия в Рим (с Wizz Air)

Мнениеот asd » 01 Юли 2008 21:25

Това ми е първият блог и го пиша специално по искане на piczo, който се интересуваше как и къде да се забавлява, ако отиде за 3-4 дни в Рим с Уиз Еър. Ще се радвам, ако някой ми каже на мен какво да разгледам във Прага примерно. Или във Виена, или в Барселона :)

Първо - преди да замина се поразрових малко в нета - примерно на www.rome.info е обяснено доста добре какво да очакваш и с какво да се съобразяваш като турист, даже има и препоръки за пешеходни маршрути и т.н. Освен това има и карти с туристическите обекти и обяснения как да се стигне до тях.

Нашата разходка започна от летище София, Т1:

Както се вижда от снимката, за пътниците на България Еър нещата бяха малко по-сложни - добре, че избрахме "ненадеждната" нискотарифна авиокомпания. Не че на връщане нямахме малки проблеми, но за това после.

Малко размазан Еърбъс...

... с интересно бордно списание.

Кацнахме в Чампино - тогава Уиз летяха до там.

Уиз чекираната ми раница :)

Кулата на нискотарифното летище:

Не беше трудно да стигнем до центъра - от сайта на Уиз препоръчваха Теравижън и ние останахме доволни от тях. От Фиумичино май има много повече варианти, като най-популярен май е влакът до Термини - централната им гара, под която се пресичат двете линии на метрото им. И нас ни закараха до Термини от Чампино, а хотелът ни беше на пешеходно разстояние, но ви го препоръчвам. Според туристическата агенция тук (защо ли я ползвахме!?) хотелът трябваше да е 4 звезди, според мен и две му бяха много - климатикът не работеше и каналът в банята задържаше локва вода дълго след като се изкъпеш. Тоест внимавайте с избора на хотела, италианците може да не са докрай честни с информацията...

Но местоположението (Термини) беше идеално за нашата цел - нелуксозно (скъпо), а лесно се стига до всички забележителности, пеша или с метрото. Разбира се, ако ви се дават повече пари, има и хотели в т. нар. исторически център на града.

Градският транспорт е невероятен - купихме си карта за всички линии за една седмица за 16 Евро на човек. Изби си парите няколко пъти :) Имаше и за 1 ден, за 3-4 дни (не съм сигурем), за месец и т.н. Май имало и няколко автобуса, за които не важи, но ние нямахме нужда точно от тях. Комбинацията хотел до Термини+карта за всички линии и метро се оказа особено удачна. С метрото се стига до всякъде за невероятно малко време, направо те телепортира в сравнение с наземния транспорт. С уточнението, че няма задръствания като в София и автобусите също се движат прилично бързо. Ние си взехме и карта на града с всички автобусни линии - също много полезна покупка. Освен това и по спирките на метрото и не само има табели с подробни разписания и т.н. Мисля, че метрото затваряше в 22.00 и после вместо него пускаха нощни автобуси по малко по-различни маршрути, но не съм сигурен за часа.
Още нещо - пазете си джобовете!!!

Веднага се хвърлихме да разглеждаме, като се записахме на обиколка на града с двуетажен автобус. Билетът важеше за целия ден, като фирмата имаше няколко автобуса, които въртят в кръг през забележителностите и можеш да се качиш на всеки от тях. Тоест качваш се, возиш се n спирки и слизаш където ти е интересно, разглеждаш и после се качваш в следващ автобус и така можеш цял ден. В автобуса имаше автоматична индивидуална беседа на 7-8 езика. Ние взехме билетите за обиколката от фирмата от сайта на Уиз, което се оказа грешка, защото беседата беше адски тъпа - за пилигримите и как папа някой си построил за пилигримите нещо си и т.н. Но пък гледката от двуетажния автобус си струваше:

После разбрахме, че имало десетина различни фирми с подобни автобуси - лесно се забелязват из града, а и от интернет май могат да се намерят.

Като цяло 7 дни не ни стигнаха да разгледаме абсолютно всичко според предварителните ми планове, наложи се да избираме и пропуснахме Тиволи - крайградска императорска вила с парк и фонтани. Какво не пропуснахме? В общи линии това (не от всякъде слагам снимки):

Фонтана ди Треви - снимка нямам, защото нямаше как да имам - от многото туристи не можеше да се снима. Купих си картичка... :lol:

Испанския площад

...където кипеше търговия :)

На другия ден уцелихме точно залезa:

Пиаца дел Популо

Пантеона - единствената запазена сграда от Римско време. Близо до него в една малка уличка имаше и невероятно магазинче за сладолед с над 100 вида сладоледи :) Трудно ми е да обясня как се стига до него - като се застане пред входа на Пантеона с гръб към входа, точно от пред има една 3-4 етажна сграда с кафене на първи етаж. От дясно на сградата тръгва една уличка, магазинчето е на нея, точно на ъгъла на втората или третата пресечка и си заслужава търсенето :)
Площад Фарнезе

Площад Навона - красив площад с три фонтана и катедрала. Има и легенда за статуите от средния фонтан, които представлявали няколко от най-големите реки в света, и женската статуя на покрива на катедралата.
Капитолийският хълм - и разкопките на древен Рим, точно до тях е и паметника на Викторио Емануеле Втори.
Колизеума - по-красив от вън, отколкото от вътре. Имаше вариант да си вземеш електронен пътеводител (с видео и звук), но ние поне не успяхме да се доредим - бяха ги раздали всичките в момента - или естествено ескурзовод с беседа, както на повечето туристически обекти.
Статуята на Моисей - в една църква съсем близо до Колизеума, в посока Термини. Малко трудно се намира - пресича се улицата непосредствено до Клизеума (май имаше и подлез до станцията на метрото), минава се поедин пешеходен мост над другата улица и се върви още толкова нагоре по хълма.
Ватикана - точно на 80-тия рожден ден на папата. Успях да го снимам, само защото бях взел фотоапарата със 6х оптично увеличение, защото тълпата беше невероятно много...
На следващи ден след тържествата разгледахме катедралата, дори се качихме на покрива и - струваше си чакането на опашката и бъхтенето по стълбите.

И на покрива на катедралата кипеше търговия - имаше "официален" католически магазин...

Кастел ди Анджело - крепостта до Ватикана, която се е ползвала за съкровищница и за убежище от различни папи в по-смутни времена.
Музеите на Ватикана - голяма лудница беше. Също като покрива на катедралата, много е важно да не уцелиш час пик, иначе си отседяваш час и половина по опашките. Ние отидохме към 9.30, а до 10.00 зад нас опашката се удвои :shock: Чакахме само 40 минути за да влезем, а вътре имаше толкова хора, че до Сикстинската капела вървяхме пак със скоростта на същата опашка. Когато излизахме към 14.30 нямаше голяма опашка, но не знам дали щяхме да имаме достатъчно време да разгледаме всичко, ако бяхме отишли тогава.
Църкви и катедрали - дори не им помня имената на всичките, но вътре беше невероятно - статуите изглеждаха като истински, даже някои ходих да ги пипна :!:
Лун Еур - увеселителен парк на края на квартала Еур, с влакче с лупинг

и други много интересни неща - къщи на ужасите и въртележка-центрофуга, която те залепя на стената :) Отидохме в събота и се оказа, че поне в събота билетът е за цял ден за всички атракции. Работеше до 24.00, но ние не издържахме на темпото, а и метрото беше до към 22.00. До там си стига с линия Б на метрото, предпоследната спирка май и после автобус за една спирка или 10 минути пеша по главната улица на Еур в посока към центъра на Рим и малко преди края и се завива в дясно.
Гарибалдийския хълм - с невероятна панорама към града.

И между всичко това - невероятната атмосфера - дори и по тесните малки улички всичко сгради са "разкрасени" със статуи, колони и т.н. и минеш не минеш 100 метра и - площадче с чешма/фонтан.
Между другото водата от повечето фонтани става за пиене или поне всички я пият, местните също.

На връщане полетът ни беше доста рано сутринта - 7.20 излитане. От Теравижън много учтиво ни обясниха (като партньор на Уиз Еър), че за този полет е желателно са използваме техния курс в 4.30 от централната гара, иначе не им важала гаранцията, че ще ни закарат на време. Е, станахме рано и ни закараха на време, но се оказа, че полетът закъснява с 10 часа :(

И то по неизвестни за летището причини - самолетът от София щял да закъснее незнайно защо и най-вече с колко точно и толкова. Така че си поседяхме на летището до 15.30 :( Дадоха ни сандвич и кола за обяд, но след като попитах няколко пъти. Между другото само обядът струваше повече от билетите ми за отиване и връщане - 6 Евро. Не знам какво спечелиха Уиз Еър от мен...
Оказа се, че самолетът е имал технически проблем и си е останал цял ден в София, а нас ни извози друга унгарска авиокомпания - Травъл. Но пък направах една купчина снимки - Чампино се оказа идеално за зяпане на самолети:
[URL=http://img67.imageshack.us/my.php?image=dscf4400ij2.jpg]Изображение
[/URL]

Апенините от птичи поглед:

Далматински острови:

На летище София счупеният и здравият самолет ги паркираха един до друг:

На мен лично цялото преживяване много ми хареса - Рим е невероятен град, а Уиз направиха екскурзията възможна. Даже неочаквания престой на Чампино не беше лош, най-вече от спотърска гледна точка.
asd
супер спотър

Мнениеот merlin » 01 Юли 2008 21:57

Аватар
merlin
супер спотър

Мнениеот pepsii » 02 Юли 2008 09:39

Интересно и образователно!

Много ме кефи ливерията на О2!
Аватар
pepsii
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 02 Юли 2008 10:15

Браво! Да не сме летяли в един и същи полет? Току що миналогодишния ми полет до Рим (Чампино) пак ми мина през главата. Тогава също видях Даламация и Сплит, май, макар,че не си спомням О2, а само Райън и Иийзи.
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Емо » 04 Юли 2008 23:18

Поздравления за блога.

И аз преди няколко седмици букнах полет с Уизеър до Фиумичино в началото на август, както и хотел, ей така, да видя града. Ще си букмаркна този пост, за да ми служи като инфо ;-)

Поздрави
Емо
Аватар
Емо
супер спотър

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports