Всичко започна с закупуването на билета преди доста време.Купих го с плащане чрез банков трансфер през януари - скоро след като разбрах че са решили да пуснат такъв полет. Резервирах го чрез call center-a и беше следната история:
SOF-BCN 26.07.2008 W6631 dep 15:00 total- 43,99 €
Допреди месец не знаех реално до къде ще бъде полета - имах съмнения че е възможно да е до Жирона , но след многократно звънене по телефона разбрах че ще е до Барселона (El Prat) а от 15 септември ще бъдат до Girona (GRO). Както и да е и двете са ми еднакво удобни понеже там докъдето отивам се пада точно по средата на двете летища.
През цялото време от закупуването на билета до самия полет нямаше абсолютно никакви промени в дати и часове. С нетърпение очаквах новината за доставката на LZ-WZB но до полета ми така и не разбрах дали е доставен , но се оказа че на летището ме чака изненада.
26.07.2008
Денят започна рано за мен. Тъй като не живея в София тръгнах в 6 и 15 с автобус до столицата. В 11:00 бях в София , но се оказа че добре утъпкания и познат за мен път вече е невалиден и се наложи да търся ново място откъдето да си хвана автобус към летището. Хванах автобус 84 от спирка "Окръжна" и след минути бях на летището. Тук е мястото да споделя че не бях стъпвал на Терминал 1 от близо 3 години.
В терминала беше пусто. При пристигането ми беше последно повикване за полета на EasyJet за лондон ако не се лъжа. Направи ми лошо впечатление че самият терминал вече не е поддържан добре. В тоалетните липсваше дори пяна за миене на ръцете. Също така и пода на терминала си е за ремонт. Преди моя полет имаше само един за Анталия и мисля че беше с Atlasjet - не съм сигурен. Прекарах времето си до регистрация за полета с ползването на безплатния безжичен интернет - добре че поне него са оставили след като се оказа че вече няма машина за опаковане на багажа.
В 13:00 трябваше да обявят check-in за моя полет и очаквах да отвори офиса на Wizz за да проверя дали всичко е наред при мен - все пак това ми беше първи low-cost полет. 10 минути преди check-in да отвори за моя полет отвориха и офиса на wizz - всичко беше ок. Бях втори на опашката за регистрация . Хареса ми това че Wizz си ползват едни и същи гишета за своите полети - поне на мен така ми се стори. check - in мина добре и понеже бях сам и нямаше какво да правя веднага се отправих към изходите. Скенера и паспортна проверка минах бързо и без проблеми и се отправих към изход 6 където ме очакваше изненадата. Да - LZ-WZB беше там и чакаше за своят първи полет до Барселона. От форума разбрах че предния ден е направил полет до Варна и обратно. Тъпото беше че не знаех дали е LZ-WZB до момента в който автобуса ни закара до него.
Съжалявам за липсата на видео , а пък и снимките не са много , но все пак ето го и него

и пак

Пред Терминал 1 имаше предимно малки самолети и тук там нещо по-едро
EasternAirways , Hemus и на заден план Austrian
LZ-FIB се подготвяше за полет
и няколко мъника на стоянките - предполагам че са бизнесджетове
отново гледката надясно от гейта
Това е всичко което имам от София
Boarding-а мина навреме и ни качиха в автобуса за извозване до самолета където висяхме около 30 мин. При положение че самолета си беше на летището не ми стана ясно защо се забавиха с подготовката му. Започнаха да товарят багажите след като бяхме вече на автобуса и се забавиха и със зареждането му с гориво. Чак като ни стовариха до самолета видях регистрацията - LZ-WZB - личеше си че е чисто нов.
Последва главозамайващо качване към самолета съпроводено от тъпкане , блъскане и пререждане. Селска работа - тъпо е че повечето нискотарифни авиокомпании не дават запазено място. Аз се уредих с място 15F до прозореца но се оказа че е точно на крилото и нямах хубав изглед - затова нямам и видео от излитането и кацането. Самолета много ме изкефи - не съм се качвал на нова машина и сравнено с Bulgaria Air си беше направо страшно луксозно. Полета беше доста пълен - по мое мнение имаше не повече от 15-20 празни седалки.
Излетяхме с 22 минути закъснение. Излетяхме над някакъв стадион. Полета беше много спокоен - Airbus A320 се държи много по-стабилно от 737. Минахме през доста търбулентни зони , но самолета се държа „мъжки„ . Капитана говореше така че едвам разбрах името на втория пилот - Иван Петров ако не се лъжа. Единия стюард мисля че каза името си Борян и стюардеса Мариела или нещо такова. Обявиха маршрута и полетно време 2 часа и 30 минути. Доста пъти съм минавал по ротация но този път минахме близо до Ривиерата и не навлязахме много навътре в Средиземно море.
Бях много доволен че съм седнал на място F понеже от там се вижда цяла Барселона на кацане. Видя се Sagrada Familia , пристанището както и една сграда която все и викам „Пурата„ понеже ми прилича на пура , както и планината Tibidabu и телевизионната кула.
Кацането беше меко и почти не се усети - спряхме много бързо и се изтеглихме към терминал А на BCN.
Не помня номера на изхода (входа в моя случай) но беше 40 и нещо си. По това време (събота слетобед) имаше страшно голям трафик на летището. На летището беше пълно с българи понеже имаше 2 полета на Bulgaria Air до София един след друг , т.е. 2 са кацнали и 2 са чакали да излетят както и нашия самолет който кацна и тези който са чакали да излетят - общо 6 самолета българи. WoW
Ето го и нашия (ако се вгледате по-добре се вижда регистрацията) и на заден план кацналият след нас Spanair
и пак LZ-WZB и на заден план KLD , Spanair и опашката на Clickair
Голяма опашка се изви на паспортния контрол и багажите се забавиха около 15 мин.
Чакаха ме на летището и се прибрах у дома доста изморен и легнах да спа. Това е от мен засега - надявам се да не съм ви отегчил с многото текст и малкото снимки и липса на видео