22-23.05.2008 Varna - Sofia Bus
23.05.2008 Sofia - Frankfurt LH3359 B733
23.-24.05.2008 Frankfurt - Nagoya LH0736 A343
24.05.2008 Nagoya - Fukuoka ANA219 B735
Имайки предвид предстоящите неща, доста от които ми се случваха за първи път (летене със самолет, качването на кораб и обикаляне с него из почти целия свят, доста време далеч от приятели и роднини и още цял куп) бях доста развълнуван. Добрата новина беше, че нямаше да съм сам по време на полетите, защото и без това бях леко притеснен. Тръгнах от вкъщи в ранния следобед за да хвана автобус до София, който да ме закара на време за ранния полет на Lufthansa до Франкфурт на 23 май. Към 02.00 бях на автогарата в София, там едно бързо кафе и вече пътувах към Летище София. Беше празничко по това време и след минатия чек - ин се отправих към гейта, където да изчакам времето за качване. Добро впечатление ми направи служителката на Swissport на чек-ин-а, която въпреки ранния час бе усмихната, и доста вежлива и не на последно място доста привлекателна руса девойка. Какво по-добро начало на деня от това?!

За мой лош късмет и на трите полета бях с места до пътеката. Стана време за качване и хоп по ръкава до Боинг-а на Луфти.
Lufthansa LH3359 Boeing 737-300 D-ABXO "Schwabisch Gmund"
Вътре забелязах, че не е много пълен около 50 човека и естествено се настаних на последния ред до прозореца, пренебрегвайки място 23C, което ми беше отредено.

До нас имаше един Fokker на Austrian

Airbus на Lufthansa

Рулирайки минахме покрай доста частни самолетчета

В 06:07 Излетяхме. Чувството беше невероятно. Кабинният състав се състоеше от стюард и стюардеса. Малко след излитането ми поднесоха и полагащата ни се закуска - сандвич с часа сок. Навън луната все още се виждаше

Настигнахме някого

а долу беше доста облачно

някой пък мина под нас

Наближихме Франкфурт минавайки покрай едно неизвестно за мен летище

реката

в 07:27 последва едно в последствие оказало се твърдо кацане и паркиране на самолета между редица LH самолети и един AUA

нашата птичка

На летище Франкфурт ни предстоеше чакане от около 7 часа до следващия полет за Нагоя. Време, което аз естествено уплътних в правене на снимки. След мината проверка(където старателно ми бяха опипани стъпалата, да не би случайно да съм скрил нещо там) се настанихме близко до гейта в очакване на нашия полет. А докато това се случи се видяха:
Boeing 747-400 Lufthansa

Boeing 767 US Airways

Airbus A320 Aer Lingus

още няколко джъмбота на Луфти

Boeing 747-400 United Airlines

Airbus A340 Lufthansa

един от много излетели

след push-back замина и близкостоящия

пристигна и "комшу"-то

а замина A330 на Northwest

последван от 777 на Air Canada

който пък бе заменен от 767 на American Airlines

а на гейта дойде А346

Singapore се отчетоха с 747 с окраска на Star Alliance

Iran Air с A300

още един US Airways замина

Delta B767

Lufthansa Cargo MD11

въвелият малко различие от всички тия гиганти - A321 MEA

и 346-та замина

освобождавайки място на нашия А343

а докато го приготвяха минаха още няколко екзотики:
Malaysia B777

El AL B767

SriLankan A330

Vietnam B777

Saudi Arabian B777

Air China A330

Thai B744

Qatar и Egypt с А330

а в съседство стояха Condor B767, Qantas B747, United B777

И стана време за качване. А аз бях доволен. Доста.
Lufthansa LH0736 Airbus A340-313X D-AIGZ "Villingen-Schwenningen".
Планираният час беше 13:45, но ние позакъсняхме, което не беше добре, понеже за следващия полет имахме едва 1 час. Но наваксахме това закъснение и след полет от 11:55 часа вече бяхме в Япония. Не спах много по време на полета, а като се има и предвид, че бях на място 40H беше скучнико и слушах радио..През прозореца се виждаше

а този път доката се осъзная вече бяха заети всикчи свободни места до прозорците, затова се задоволих само с това. Затоварване от около 70%. Храната беше вкусна, но дори и биричката не помогна за по-лесното ми заспиване..Рано, рано на следващата сутрин вече снижавахме към Nagoya Chubu Centrair Airport. Красиво летище построено на изкуствен остров. Естествено точно в момента, в който oпряхме на пистата се изписа Battery Low върху дисплея на фото-то ми и след редица честитки по адрес на роднините му, го прибрах..Кацнахме в 08:45 доста меко, а полетът ни за Fukuoka беше в 10:00, което означаваше, че трябва да действаме бързичко. И така докато не влязахме в самия терминал, където сред японците английския не е на почит, а ние просто седяхме и гледахме...Добре, че имаше агент с нашите имена, който ни посрещна и помогна за по-бързото преминаване през терминалите. Минахме първо митническо гише, че сме влезли в Япония, а после поехме към терминала за заминаващи. Ето малко снимки от самия него:

Вече бяхме взели багажите и се наредихме на първата опашка за чек-ин. След нея имаше и втора, където дадохме багажите, леко смутени поради факта, че по вътрешни полети беше разрешено само 20кг, а моя беше с 8 отгоре. Не разполагахме и местни пари, но агента каза нещо на девойката, която прие багажите и не ни направиха проблем. Забързахме се към Gate 9. Минахме отново safety check, а аз установих, че вече беше 10 без 5. И се оказах последния минал през гейта, а след мен беше затворен. Сами се досещате, че време за снимки просто нямаше..за мое огромно съжаление..
Аll Nippon Airways ANA219 Boeing 737-5Y0 JA354K
Качих се на самолета и заех място 3D. Първи ред, до пътеката. Затегнахме коланите и нещото, което ме учиди беше затоварването 100% като се има предвид, че на всеки час имаше полети по това направление. За полета траещ едва 1 час ни се полагаше чашка сок. А кабинния състав -2 стюардеси, които лесно бих окачествил като "най-качествените" за всичките три полета. Бяха млади момичета(за разлика от тези на дългия полет), красиви и усмихнати(за разлика от тези на софийския полет). Прочетоха набързо правилата за безопасност първо на родния си език, а след това и на английски(а аз имах чувството, че това беше насочено към колегата ми и към мен, понеже бяхме единствените "с кръгли очи" в кръга на шегата). Представи и пилотите, като аз запомних капитана на полета - кап. Ямамото. След половинчасово закъснение в 10:30 излетяхме. Направихме един хубав завой, след който се откри прекрасна гледка към цялото летище и острова...снимки естествено заради мястото ми нямаше..жалко..След около час, през който аз едвам си държах главата изправена ни казаха да затегнем коланите и се приготвим за кацане на летище Fukuoka Itazuke Air Force Base. Там пристигнахме на терминал вътрешни и трябваше да изчакаме трети колега, но на международния терминал около час. Забелязах, че имаше тераса за спотъри, но наистина нямах сили и просто седнах и зачаках. Ето две снимки от самото летище, което беше доста големичко:

След пристигането на колегата ни и след още 3 часа по магистралите на Япония, стигнахме до вече толкова чакания от нас хотел. А там хубаво душче и добър сън, нещото от което имах най-много нужда. Вечеря и за съжаление проливен дъжд навън, който не позволи разходка, отново сън и рано сутрин готов за може би най-интересните 4 месеца в живота ми..
Надявам се да Ви е допаднал. Ако някой има въпроси, коментари, забележки - приемат се. За лошото качество на снимкте - благодарности към сапунерката.