SOF-OTP-AMS с Таром

SOF-OTP-AMS с Таром

Мнениеот akair » 07 Фев 2010 00:53

Здравейте,

Това ще е един кратък блог без снимки, но обещавам да има много снимки в следващия :).
11 Януари, понеделник, сутрешния полет до Букурещ (код шеър на БГ Еър и Таром). Подготовката започна 1 седмица преди това с купуване на билета и преглег на трип рипортите в bgspotters.net, защото имам спомен, че някой беше писал вече. Благодаря ти, Nine! А повече подробности - . Запомних 3 важни неща - желателно е човек да си вземе място А, снимането на летище Отопени е забранено и гишетата за билети за градския транспорт са скрити. А относно билета - за един и същ полет, който е код шеър, цените на БГ Еър са по-ниски, въпреки, че се изпълнява от Таром :).
На 11-ти бях точно 2 часа по-рано на летището - като по учебник. Помолих служителката за място 14А (с идеята, че ще летя на АТР 72-500), но се оказа, че е АТР42-500 и така получих 11А, което е зад крилото и от него има добра гледка. С Олимпик бяхме на съседни изходи ("B" нещо си - на долния етаж). Те вече бяха кацнали и се готвеха за отпътуване. Забавиха се "само" около 30-40 минути. Така и не разбрах защо... По някое време едно БАе замина за Варна. На ръкав бяха Делтата (в ливерия) и един Фокер на Австрийците. Пристигна YR-ATB, може би най-стария АТР на Таром. Качването стана от задната врата, a вътре е доста ниско и тясно. За сметка на това кабинният състав ни поздрави с "Добро утро!". Излетяхме по 27-ма и още над центъра последва рязък десен завой. Според мен минахме над Враца и може би Плевен и не бяхме много високо. На летище Отопени спряхме на автобусен гейт. След нас кацна Търкиш от Истанбул. Единият А310 на Таром беше паркиран и чакаше да дойде време за чартъри. Пътниците от Истанбул минаваха допълнителни проверки (нали не идват от ЕС :roll: ). За трансфер до центъра аз ползвах градски транспорт. Абтобус 783 спира пред терминал "Вътрешни", който е под международния "пристигащи" и след това на "международни - заминаващи". Билетчето е 7леи, което е около 3.5лв и важи за 2 возения. Билет за багажа не е необходим. Пътуването отнема около 1 час. Една от спирките е летище Бенеаса. В центъра удобни спирки са площад Victorie - за връзка с метрото и площад Unirii (метро и е близо до сградата на парламента). Иначе общината на Букурещ субсидира градския транспорт с идеята да насърчи използването му и да намали задръстванията. Билет за автобус/метро струва 2.5 (малко над 1лв) леи и важи за 2 пътувания. Ако решите да пътвате с такси от летището - има официална компания с цена около 3.5леи на км и гише вътре в зала "пристигащи", но цената на другите таксиметрови фирми (които са в града) е около 1.3 леи за км. Разстоянието до летището е 16-17км :).

От Букурещ трябваше да стигна до Амстердам или Брюксел. Спрях се на AMS. Има 3 полета дневно. 2 се изпълняват от КЛМ и един от Таром. Колегите румънци похвалиха много Таром и реших, че трябва да ги пробвам.
13 януари OTP-AMS.
Бях едва около час преди полета на летището. За всички пасажери от еконъми класата, които летят с Таром има обща опашка... Беше започнал чекина за полет до Лондон и аз почти виждах как изпускам самолета, защото нямаше шанс 100 човека да минат за 20 минути на 2 гишета... Тогава служител от гишето за бизнес класа се провикна "Всички за Амстердам елате тук." - моето спасение. По чиста случайност получих място 12А - наистина имах късмет :-D. Самолетет беше закачен на ръкав. През прозореца само видях, че е Боинг с уинглети, което ме наведе на мисълта, че вероятно е 737-NG. Бордингът започна малко по балкански манталитет - беше се извила опашка 20 минути преди времето за качване. Всички, които не бяхме на опашката използвахме времето за преглед на пресата, проверка на времето / спорта / ... в интернет, благодарение на безплатния Wi-Fi. Като се качвахме се оказа, че YR-BGS (Boeing 737-8GJ cn 37360/2783, 186Y места) ще ни вози до Скипхол - нов самолет с чист салон и изключително приветлив кабинен състав. Полетът мина много гладко. Но като започнаха да сервират храната за мен дойде първата голямата изненада - за 3 часов полет сервираха топла храна. За сравнение - преди 3 години пътувах с ФБ от Амстердам до София (пак 3 часа) и менюто беше 1 лозова сърма с парченце домат и парченце кашкавал. След това прочетох в бордното списание, че преди няколко месеца Таром са променили стратегията по отношение на храната и са взели нов главен готвач (ливанец) с идеята да предлагат по-добър и конкорентоспособен продукт. Втората голяма изненада беше, че ще трансфорират бонус програмата си и тя ще стане част от "Smart Miles" на КЛМ/Еър Франс (Skyteam).
На летището в Амстердам всичко си беше както обикновено - много трафик, МД11 на КЛМ (или 10 - не съм 100% сигурен), големи еърбъси на Делта, много Фокери и всякакви аероплани на всевъзможни компании :rock: . Точно под летището има ЖП гара - доста удобно. Билетите за влак след 09:00 часа са с намаление. Ако искате да платите с карта (независимо каква) билети за влак, ще ви бъде начислена такса от 1 евро за транзакцията.

В заключение трябва да отбележа, че останах очарован от Таром като цяло. Дано и "нашата" авиокомпания стигне тяхното ниво...
Аватар
akair
супер спотър

Re: SOF-OTP-AMS с Таром

Мнениеот Nine » 07 Фев 2010 08:49

Чудесен разказ!
Аватар
Nine
супер спотър

Мнениеот mmitov » 22 Мар 2010 15:21

Concode International
GSA of EK, RO, KM, & SN for BG
mmitov
кандидат спотър

Мнениеот RRR » 26 Мар 2010 05:20

Аватар
RRR
спотър

Мнениеот mmitov » 26 Мар 2010 12:17

Още не се е случвало да начваме пътници от там - малко е високо, но трябва да пробваме. :wink: И без това особено на ATR-72 екипажа моли като се качват да не се струпват отзад за да не "седне" самолета.
Concode International
GSA of EK, RO, KM, & SN for BG
mmitov
кандидат спотър

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports