София - Шарлероа и обратно с WizzAir

София - Шарлероа и обратно с WizzAir

Мнениеот Dreamliner » 16 Сеп 2008 18:57

София - Шарлероа и обратно с WizzAir - Първа част

Пътуването на 11 Септември е винаги притиснитено, но и по-евтино!  Около 20 март се натъкнах на евтини цени по маршрута София - Брюксел Шарлероа (всъщност Брюксел Юг) на авиокомпания Wizzair. Цената беше 40,99 € двупосочен с таксите. Забавих се няколко дена и успях да купя билети срещу около 65 € на човек, което също не е много. Почти 6 месеца след резервирането беше време за пътуването и на 11 Септември пристигнахме на Терминал 1 на летището в София

Изображение

Опашката на LZ-BTZ

Изображение

Терминала отвътре
Изображение

Check-in беше отворил когато пристигнахме
Изображение

Изображение

Бързо метнахме багажа и айде през проверките та към гейтовете, където е BAe 146 на ТNT

Изображение

Белите BAe 146 на Bulgaria United Airlines и бялото АТР 42

Изображение

Френските (или испански бяха?) противопожарни самолети

Изображение

Ан 24 на Airlift Service

Изображение

Абе въобще всичко, чиито крила са отгоре на фюзелажа! :wink:
Противопожарните самолети потеглиха нанякъде

Изображение

А LZ-WZA пристигна от някъде

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Следван от CSA, който трябваше да излети с нас в 15:10

Изображение

Изображение

Изображение

В това време пред гейта се нареди опашка от хора за нашия полет и реших, че е редно да се наредя. Чуваха се разговори от сорта на „Айде бързо, че да влезем в първия автобус и да сме първи в самолета!” По-лошо стана като на екрана отгоре изписа “W6 621 now boarding”, защото имаше една жена в инвалидна количка и трябваше да я качат преди другите, но май не всички схванаха и почнаха да ме натискат от всички страни. Когато в 15:05 отвориха вратата към автобусите, стана непоносимо. Трябваше да се изместя настрани, за да може да оцелея през озверялата тълпа. В крайна сметка в 15:23 автобусите потеглиха към самолета. След дълга и сложна маневра, се оказа, че не е имало смисъл всички да се гъчкат в първия автобус, защото двата автобуса спряха успоредно на самолета и зачакахме да отворят вратите. След 5 минути чакане ЕДНОВРЕМЕННО отвориха вратите на двата автобуса и за отрицателно време всички бяха излязли от автобуса и бяха направили стълпотворение на стълбата.

11.09.2008
SOF - CRL
20A,B,C; 18 A,B (20A за мен)
W6 621 operated by WizzAir
Аirbus A320-232
LZ-WZA (c/n 2571)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Салона

Изображение

До нас паркира Пегасос

Изображение

Командир беше Иван Иванов, а кабинния състав се състоеше от Илияна (старша стюардеса), Гери (така я представиха), Мария и Ангел (който си спомням от полета ми с Wizz до Рим преди година и половина). До сега active runway беше 27, но много се изненадах когато в 15:29, когато започнахме да рулираме към 09, вместо към 27. Дали е приплъзване на вятъра или заради закъснението на самолета сме рулирали към по-близка полоса (малко вероятно). Ето и видео:

След излитане прелетяхме над тези езерца

Изображение

Изображение

Пистата зад нас

Изображение

Над околовръстното

Изображение

Витоша

Изображение

Доброславци / Кумарица

Изображение

След като се изкачихме отвориме бордното списание

Изображение

и се зачетохме за нашата дестинация

Изображение

Най-горния слой облаци все още над нас

Изображение

Кой е този язовир?

Изображение

Белградското летище Nikola Tesla

Изображение

Дунав или Сава?

Изображение

Изображение

Над тези земеделски кръгове

Изображение
Минаха с количката и тъй като не бях закусвал, си поръчах lunch combination (7€) + peanuts 50g (1€). Имаше избор между три сандвича и аз си избрах този с Шунка, кашкавал и домати.

Изображение

Алпийски долини

Изображение

Тук се виждат италианските езера

Изображение

Изображение

Някаква друга река

Изображение

Перести облаци под нас

Изображение

Но пред нас - гъсти облаци

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Пробихме облаците и пуснахме air brakes

Изображение

После ги прибрахме

Изображение

Уинглетът

Изображение

После задкрилки

Изображение

плюс air brakes

Изображение

прлетяхме над този замък

Изображение

тази детелина с кръгово

Изображение

и тези парници

Изображение

Кацнахме по 25 в 16:54 местно време допирането беше меко, но не чак такова както преди година и половина кацнах в София с WizzAir, когато командир беше Валери Доганов. Ето видео:

И рулирахме към непознатия за мен нов терминал на Шарлероа

Изображение

Там тъкмо отваряха друг А320 на Wizz, HA-LPB, който идваше от Букурещ. Той се вижда, чакайки да пресече пистата на видеото от кацането и на снимката

Изображение

Паркирахме до него

Изображение

И започнахме да излизаме

Изображение

Аз пък изчаках повечето да излезат, за да снимам салона :wink:

Изображение

На излизане през предната врата попитах стюардесата дали може да снимам пилотската кабина, а тя каза, че ще провери, след което влезе и погледна, обърна се към мен и каза, че капитана не е вътре и тя трябва да има неговото разрешение за да ме пусне вътре, извини се и каза, че навръщане трябва да я подсетя и ще попита капитана. Самолетът отвън

Изображение

Изображение

Изображение

И отражението в стъклото на летището.

Изображение

За първи път ходя пеша до терминала и открих, че това е лесен начин да снимаш самолета ;-) Терминала отвътре е нов

Изображение

[IMG]http://i283.photobucket.com/albums/kk309/DreamlinerLBSF/SOF-CRL-
SOF%20onboard%20WizzAir/P1060246.jpg[/IMG]

Зоната за получаване на багаж

Изображение

Изображение

И зоната за пристигане

Изображение

Шарлероа има тераса извън терминала, където може перфектно да се видят идващите самолети

Изображение

Изображение

Взехме shuttle-bus за Брюксел, който ни остави пред Gare Du Midi, съвсем близо до хотела ни, А la Grande cloche (Голямата камбана).

Ето линк към туристическия блог:
Последна промяна Dreamliner на 16 Сеп 2008 23:31, променена общо 2 пъти
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 16 Сеп 2008 19:00

София - Шарлероa и обратно с WizzAir - Втора част

Кратката ваканция мина и си замина! Макар, че тайно се надявахме да ни анулират полета и да останем още малко в Брюксел, беше време да си тръгваме. Както и да е сутринта преди тръгване снимах тoва Авро на Brussels Airlines, което явно захождаше към някой от пистите на Zaventem, другото брюкселско летище.

OO-DJP
Първи кръг

Изображение

Явно не уцели и мина на втори кръг. Ето го при повторния заход:

Изображение

След малко мина още едно, не ми се вярва да е било същото, но не успях да го снимам. И в 15:15 хванахме шатъла за Шарлероа, този път не в цветовете на Уиз, а на Райън.

Изображение

Ето го стария терминал на Шарлероа, който сега е затворен

Изображение

И новия, чисто нов терминал

Изображение

Изображение

Чек-ин

Изображение

Изображение

Изображение

Интериора на терминала

Изображение

Изображение

Дюти фрийто, което аз със пренебрежение подминах…

Изображение

… и се запътих към стъклото, откъдето се виждат самолетите. А там се беше наместил един 737-800 на Райън, готов за push back.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Минах през паспортния контрол и се озовах в залата, където бяха чакащите за София. Този път не бяха много хора и не се бяха наредили на опашка за качване в самолета, за разлика от полета на отиване.

Изображение

И се оказа, че сега няма самолети пред терминала, както за една снимка в PP.net на Тиватското летище в Черна гора бяха казали: “Too few traffic for a spotter”. А полета от София закъсняваше с десетина минути и накрая пристигна. Оказа, се че този път да ни вземе дойде LZ-WZB

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И в 17:25, когато трябваше да излетим започна бординга, пак без автобус, ами пеша до самолета. Този път хората не се блъскаха като ненормални, ами със спокойна крачка вървяха към самолета

14.09.2008
CRL - SOF
10A,B,D,E,F (10F за мен)
W6 622 operated by WizzAir
Аirbus A320-232
LZ-WZB (c/n 3562)
Delivered to Wizzair 07/2008

Изображение

Изображение

Изображение

Салона

Изображение

Тук светлините за коланите са по-модерни

Изображение

Намърдах се на 10F и зачаках. В това време видях Ангел, който беше стюард на отиване, оказа се, че екипажа е същия, но самолета е друг. Стюардесата помоли за „експедитивен бординг”, но хората хич не бързаха да излетим. Макар, че сега затовареността беше по-малко, около 90 %, бординга траеше по-дълго. Бързо ни избутаха и започнахме да рулираме към полоса 07 на Шарлероа.

Изображение

Изображение

Ето я пистата (дълга само около 2000м, което обещаваше изстрелващо излитане )

Изображение

Обаче излитането не беше много скоростно, въпреки, че отлепихме сравнително рано, с петнадесетина минути закъснение. Ето го видеото:

Ето и няколко снимки след излитане

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Почти веднага след излитане започнаха въздушни ями и поклащания на самолета, но сравнение с това, което ни предстоеше си беше направо „затишие пред буря”. Над Германия беше облачно и не се виждаше нищо. Сега обаче не говореше капитана, Иван Иванов, а помощник-пилота. Съобщи, че сме на 10,700 м. надморска височина, температура на въздуха отвън - 51 градуса Целзий. Маршрута, който съобщи беше нещо като Брюксел - Франкфурт - Мюнхен - Залцбург - Будапеща - Белград - Пирот - София. Съобщи за петминутното ни закъснение и за времето в София - облачно и дъждовно, което беше полезна информация, макар, че на таблото „Заминаващи” в Шарлероа пишеше и температурата освен времето в София.

Изображение

Изображение

Изображение

Самолетът отвътре по време на полет

Изображение

Изображение

Изображение

Този път минах само със сандвич и напитка, но си взех и модел на А320 в цветовата схема на Wizz срещу 11 Евро + 6 Евро за храната. Около нас започнаха да се виждат алпийски върхове

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Навън се стъмва и пускат осветлението в салона докрай

Изображение

Изображение

Изображение

Междувременно започнаха силни турболенции, пропадания и студени фронтове. Накрая турболенцията се усили дотолкова, че капитана включи светлините за закопчани колани, силни турболенции съм имал само на борда на самолетите на WizzAir! :wink: Тази турболенция беше по-силна от която и да е буря, през която съм минавал. Крилото се огъваше и клатеше и единствената успокоителна гледка беше веселият и любезен екипаж, който се беше събрал в предната част на самолета и си говореха. Турболенцията попремина и минаха за последни поръчки, след което обявиха снижение към София.

Изображение

Изображение

Изображение

„Светнаха” двигателите

Изображение

И започнахме заход по 09, над София

Изображение

Хилтън и Хемус

Изображение

Над двигателя, този светлинен полукръг е Радисън, ако се ориентирате добре ще видите около него библиотеката, университетът и стадиона Васил Левски

Изображение

И меко кацане:

След което рулиране до Терминал 1 и излизане от самолета

Изображение

Още като видя, че излизам главната стюардеса ми каза, че ще пита капитана дали може да вляза и да поснимам в кабината. След малко излезе и ми каза, че мога да влеза, но не е разрешено да снимам. Аз влязох в тясната, но футуристична кабина на този А320, къдоето беше бъкано с уреди. За пръв път влизам в кабината на самолет от такива размери и си представях кабината малко по-голяма, но все пак беше супер преживяване. Благодарих на капитана и старшата стюардеса, след което излязох от самолета.

Изображение

Изображение

Когато ни откараха пред паспортните гишета (около 20 минути след кацане) видях между гишетата как нашите куфари вече се въртят по лентата. Взехме ги и излязохме. Отвън ни чакаха нашите посрещачи (за пръв път ме посрещат на летище).

Изображение

Е това беше то! Надявам се че ви е харесало, коментирайте и задавайте въпроси, старая се да отговарям бързо. Следващ блог София - Валенсия ; Барселона - София (22-29.09).

До нови срещи,
Dreamliner
Последна промяна Dreamliner на 21 Ное 2008 14:15, променена общо 3 пъти
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 16 Сеп 2008 19:02

Повторение... :oops:
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот harrier » 16 Сеп 2008 19:19

Хубав блог. Само дето щеше да е по-смислено да отделиш снимките от Брюксел в отделен такъв, за да може да се разглежда по-лесно.

Между другото и на мен ми направи впечатление, седейки в Т2 и чакайи своя полет, че този вашият полет излетя по 09, но явно хората са си поискали.
Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот LZB123 » 16 Сеп 2008 19:46

AN24/AT43/A319/A320/A321/A332/B462/B463/B712/B733/B734/B735/B738/B744/E190/RJ85/SU95/T134/T154

Снимките ми в , ,
Аватар
LZB123
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 16 Сеп 2008 20:15

Последна промяна Dreamliner на 16 Сеп 2008 20:46, променена общо 1 път
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Делян » 16 Сеп 2008 20:23

Аватар
Делян