SOF-TXL-SOF с FB

SOF-TXL-SOF с FB

Мнениеот george_mnt » 25 Ное 2008 03:00

Една година след първия ми репорт продължавам традицията от предните две години да се ходи в Берлин в началото на зимата. И този път поводът е свързан с учение, но докато миналите години участвах по проекти на ЕС, то сега става на въпрос за посещение на един университет – във Франкфурт (Одер), като целта е да се запознаеш с него и евентуално да следваш там. И тъй като предполагам, че Франкфурт на Одер звучи малко безизвестно, както ми звучеше и на мене до преди 1 месец, ще кажа, че се намира на ~100 км от Берлин в Източна посока, на границата между Германия и Полша.

Тръгването беше насрочено за понеделник, 17. ноември, а връщането – неделя /23-ти/, България Еър. Тъй като полетът в понеделник е от 8 часа сутринта, трябваше да се избере или да се тръгне в 4 от Монтана, или да се спи в София. Тъй като предната година имаше неприятен инцидент /катастрофа/, свързан с това ранно тръгване по заледения път, избрах по-сигурният вариант със спането. Сутринта в 6 си взех такси и за 20-тина минути бях на летището, където се събрахме с групата от България. Чекирането мина бързо, нямаше никаква опашка, помолих за място до прозореца и официално получих първите си 500 точки към бонус програмата :)

Безпроблемно минаване през секюрити /бях забравил за една ябълка в чантата, при което жената, която проверяваше на скенера се консултира с колегите си, ама в крайна сметка си минах с нея/ и малко разходка по празния терминал. Все още нямаше толкова светлина, така че от снимките не стана кой знае какво /не исках да използвам светкавица заради отражението/.

Изображение

Изображение

Очаквах бордингът да бъде на ръкав, обаче бяхме с автобус. Хора нямаше кой знае колко, надали и 50% да е бил пълен самолетът. Натоварихме се в един автобус и ни закараха до Боинга. Излетяхме по разписание. Като цяло полетът беше спокоен, ама нямаше много за наблюдение – само облаци, които изчезнаха 45 минути преди кацането.

Изображение

Изображение

В Берлин/Франкфурт времето мина доста бързо, имайки в предвид немските програми – запълнени докрай, всичко изчислено до секунда. Ама ний нали сме си наши хора / имаше и група от Румъния/, направихме така, че да се промени цялото разписание, пристигайки през повечето време с колосалните 2-3 минути закъснение :( :D

Както и да е, всичко мина ОК. В Берлин имахме малко свободно време и тъй като не ми се обикаляше в студа по забележителности, реших да отида до друго място – Темпелхоф :) Много ме беше яд, че не работеше. Всичко изглеждаше доста опустяло, имаше само 1 пазач в сградата.

Изображение

Изображение

Изображение

Исках да отида и до Шьонефелд за малко спотинг, ама като тръгнах натам, се оказа, че има ремонти по линиите на S-Bahn-a и трябваше да сменям и да чакам 3 различни влака, така че на средата на пътя се отказах. Нищо, това го оставям за догодина :)))))

Е, дойде време да се прибираме, успяхме някак си да се придвижим до летището /автобусът до Тегел беше претъпкан /буквално!/ и се наложи да се разпределим на две групи/. Вече се беше стъмнило, което правеше възможността за снимане минимална. Все пак при качването на самолета направих 1-2 снимки. За мое щастие пътувахме с LZ-FBC, и всичко беше ново и хубаво :) Имам някакъв смътен спомен, затова искам да попитам – откъде е самолетът? СпанЕър ли беше или нещо друго, вътре имаше и надписи на испански.
Отново качване с автобус, следващият полет, обявен от същия гейт беше на JAT за Белград, така че имаше силно проявено балканско присъствие ;) / разбираше се и без да знаеш за къде са полетите/.

Изображение

Изображение

Изображение

Тъкмо се бяхме настанили в самолета и започна да вали сняг/ по-скоро да капе/, което продължи 2 минути, но беше достатъчно да ни забави с около 40, докато се извърши процедурата по пръскането на крилата /това не съм много сигурен как се нарича, de-icing? /. Това вече беше нещо ново за мен, така че следях с интерес.;) Сетих се и за една серия на national geographic, където се разправяше за един самолет, който катастрофира точно поради такъв лек снежец. Докато чакахме успях да снимам и един от многото самолети на AirBerlin, които се намират на летището.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След като най-накрая станахме готови за излитане, се отправихме към пистата, където бяхме 4-ти на опашката. Тук нямаше проблем. Направи ми впечатление обаче, че като тръгнахме да се изкачваме, имаше доста плътна облачност – може би 5-6 минути ни трябваха, за да почнем да виждаме отново нещо покрай самолет, освен облаци.

По време на самия полет се заговорих с жената, която беше на седалката до мен – оказа се, че пътува доста често и се интересуваше от самолети и т.н., та успяхме да обсъдим доста неща – от текущо местоположение до това, че седалките на Wizz са с по-голямо разстояние

Времето мина доста бързо и докато се усети човек вече правихме заход за кацане. Докато на отиване излетяхме по 27, сега се приземявахме по 09. Допирът със земята беше съвсем нормален, без отскоци и т.н. Всичко беше наред, докато не казаха колко е температурата навън: -5 градуса. В целия самолет се разнесоха въздишки и съжаления, бяхме излетели при 5-6 градуса в Берлин :D

Минахме бързо паспортната проверка, ама багажът се забави поне 20 минути. Докато го чакахме поне успяхме да си вземем довиждане с останалите, които си бяха от София. Добре, че наще бяха дошли да ни приберат, че в тоя студ направо не ми се мисли как щяхме да се мъкнеме по автогари и да чакаме до първия автобус сутринта.

Като заключение мога само да кажа: определено съм доволен от FB този път, обслужването беше на добро ниво. Въпреки че беше вечерен полет, а стюардесите бяха видимо уморени, бяха любезни и усмихнати. Пилотът се извини за закъснението в Берлин, а дори успя и да го навакса, при което кацнахме 5 минути по-рано. Определено си подобрих мнението за компанията, сега остава да променят и сайта:) Повече пътувания за близките 7-8 месеца не се очакват, ама знае ли човек ;)
Аватар
george_mnt
най-спотър

Мнениеот harrier » 25 Ное 2008 03:12

Добра разходка сте си направили, надявам се и работа да сте свършили :) Силно ти препоръчвам да избягваш Източна Германия като място за живеене и следване, но изборът разбира се си е твой :)

LZ-FBC идва от Vueling ;)
Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот george_mnt » 25 Ное 2008 03:19

Мм аз по принцип нямам намерение да следвам в Германия, а да си остана тука в България, ама нищо не пречи човек да иде да види :) Ето и едно леко нескопосано клипче от кацането в Берлин:

http://vbox7.com/play:f5ed4b93
Аватар
george_mnt
най-спотър

Мнениеот merlin » 25 Ное 2008 04:10

Бягай от изтока! :D

Уфф FBC ли е единственият без лепенки? Това си е хипер-анонимен маркетингов способ от страна на България Еър...сигурно ако стане някой гаф по-трудно да ги различат...

ПП: Жалко, че не си отишъл в Шьонефелд, можеше да видиш строителството на BBI- Berlin Brandenburg International, софийското може да се прекръсти скоро Bat Boyko International :-D
Аватар
merlin
супер спотър

Мнениеот makler » 25 Ное 2008 10:25

Мерси за блога. Отдавна чакам някой да напише нещо в тази секция, а не само да пълним ПРЕДСТОЯЩИ ПЪТУВАНИЯ. :D
Аватар
makler
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 25 Ное 2008 15:37

Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Anto » 25 Ное 2008 16:08

Bravo. Moito mnenie za bulgaria air sushto e dobro. Kak beshe interiora na tozi samolet??
Anto
супер спотър

Мнениеот Емо » 25 Ное 2008 16:59

Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот randi » 25 Ное 2008 17:43

SWITCH OFF or FUCK OFF
SaVe TheIr pLaNeT
CuT yOuR eMiSsIoN

Аватар
randi