23.12.2008 HAM-LIS 14:45-17:10 AIRBUS A319
10.01.2009 LIS-HAM 09:40-14:00 AIRBUS A319
Здравейте, най-накрая и аз се реших да пусна един трип репорт в тази доста интересна секция на сайта. Винаги ми е било интересно да чета вашите блогове с информация от различни места на света.
Моето пътуване започна на 23.12.2008 в 11:18 с влак от Бремен за Хамбург. След час и половина път и малко мотане в центъра на Хамбург стигнах до летището (за тези от вас които не знаят - от декември месец 2008 г. пътува S-Bahn 1 директно до терминала).
Бързо се придвижих до Т2, чекирах се и се отправих към терасата на еърпорт-а. За мое най-голямо съжаление имаше малък трафик по това време. Най-интересното беше един Б777 на Emirates, който излетя малко преди нас. Поседях навън и се отправих към гейта ми. Тъй като полета от Лисабон до Хамбург имаше известно закъснение, бординга започна малко по-късно.
Мястото ми в самолета беше 14А, като до мен седяха 2 тъмнокожи португалски "перли".
Полета беше пълен на 85-90%. Екипажа беше мил и с усмивка, като се състоеше от двама мъже и 2 жени.
Последваха инструкции за безопасност на малки спускащи се монитори, пушбек, рулиране и старт. Предстоеше ми 3- часов полет до столицата на малка, но красива Португалия.
A319 на Germanwings и Б777 на Emirates
А319 на ТАП Португал
Малко от Луфтханза Regional
Над покрита с облаци Европа
Дойде време и за обяд. След като ми сервираха любезно храната, аз лично останах много приятно изненадан, колко богата е "трапезата"

Напускаме френска територия и навлизаме за полет над океанa
Навлизаме в Испания
Над Испания
Снижаваме и следваме Тежо за любимия ми заход над Лисабон
Вече над столицата
Мостът 25 април
За мое огромно съжаление не можах да се нарадвам на нощен Лисабон отгоре, защото кацнахме в 17:00, а в португалската столица се стъмнява към 18:00.
Welcome at Lisbon Airport
Птичката кацнала след нас
А тези Б747 и А 340 седяха кротко на перона. Еърбъса е на ТАП, но Б747 не ми стана ясно на кого

Вземам си багажа и на излизане от терминала ме очакват палми, екзотика и 17 градуса, (само за сравнение в Хамбург беше около 0 ). Последваха няколко слънчеви дни с температури между 15-20 градуса и много разходки и снимки.
На 27 - 28 декември слънцето се скри, започна да вали и така в продължение на 7-8 дни, като поне температурите се запазиха в рамките на 15-18 градуса.
Малко преди 31.12 разбрах за чартъра на Бг Еър с туристи до Лисабон и реших, че трябва да запечатам този момент. Въпреки дъждовното и мрачно време се запътих към летището и вместо А320 на националния превозвач, се появи това
Отделих не малко време за снимки
А330 и Б747
А321
Embraer 145/ А330
Cleared for Take off/ на заден план А310 на SATA, а над тях луната...
... след което се запъти към нея
3 А310 на САТА и този бизджет
Колегите спотъри от Лисабон
А310 на регистрираната в Оейраш чартърна White, Continental и Sata
А ето я и самата столица
И така дойде време за обратния полет към Хамбург. А319 на ТАП. Излетяхме с близо час закъснение, поради "товарене на последните багажи и технически проблем със самолета ни". През цялото това време ние бяхме вътре в самолета и ни се подаваше достатъчно информация затова какво се случва, какви са проблемите и кога ще излетим. Мястото ми беше 9А. Последва пушбек и рулиране до полоса 03.
Довиждане Лисабон и до нови срещи!
Какво е това на двигателя?
... и дойде време за обяд, отново доста богат такъв и преди всичко много, много вкусен. Това е традиционно португалско ястие. Много добра реклама на Португалия.
След 3 часа във въздуха кацнахме в Хамбург.
Ако трябва да обобщя впечатленията си от ТАП Португал, бих казал, че искам да видя България Еър на тяхното ниво. Много добро обслужване, храна и интересно бордно списание. Тук искам да вметна, че ТАП не плануват полети до София. Новите им дестинации ще бъдат Москва, Хелзинки и Прага (ако не се лъжа). Ако трябва да избирам между Луфтханза и ТАП за полети до Португалия, ще заложа на португалците. В Луфтханза съм попадал неведнъж на нацупени стюардеси и лоша храна. Спомням си, че преди 3 години на техен полет на 24 декември ни сервираха някакви макарони със зеленчуци и един много твърд сладкиш, след което имах силни болки в корема, които ми отминаха на следващия ден след полета. Най-неприятното е, че не ми се е случвало само веднъж при тях. Не искам да кажа, че са лоша авиокомпания, но португалците наистина ме впечатлиха.
Надявам се, че ви е било интересно.
Въпроси и коментари