Space Center Houston

Space Center Houston

Мнениеот IvanFL » 26 Юли 2009 01:12

Тези дни работата ме кара до Хюстън и обратно всяка седмица и решиш да прекарам един допълнителен ден тук за да разгледам космическия център. Той се намира малко на юг от града, в блатиста месност близо до морето. Това местоположение е много пособно на кейп канаверал с тази разлика че хюстън е няколко градуса по на север ширина. Предполагам когато са избирали местото са смятали че е възможно комплекса дасе ползва за изстрелване на ракети някой ден. За посетителите в комплекса е отворена една голяма зграда с изложби, занимателни приключения за деца, магазини и др. Има два тура с малки трамвайчета, които те карат до няколко интересни места в този голям комплекс. И така започва моето посещение. На входа има малък парк с два Т-38 които все още се ползват много активно от НАСА и летят ежедневно с най различни мисии:
Изображение
Първо минавам покрай една безлична зграда която обаче има стратегическо значение. В нея се крие новата програма Orion.
Изображение
Малко по нататък друга зграда в която се намира днешния център за контрол на полетите. По стария сега е музей.
Изображение
Ети и влизам в историческата зала от която са контролирали полетите на Аполо до Луната и много сруги исторически мисии. Компютрите са само терминали, без клавиатура. Този център е действал до средата на 90-те години. Новия е на 50 метра отсрани, но там няма достъп за посетители.
Изображение
После минах покрай някаква зграда където се правят експерименти в космически студ и отвън бяха контейнерите за втечнени газове
Изображение
Интересен надпис, заедно с другите езици и на руски:
Изображение
Тези пясъчни дюни в далечината все още се ползват за различни експеримети и тестове
Изображение
Малък мемориален парк за загиналите астронавти, тези в капсулата на Аполо и двете совалки. не се сещам за други но има и още няколко
Изображение
Сега при няколкото изложени ракети. Първата е част от програмата Аполо и при полетите е единия от стадиите на Сатурн 5:
Изображение
Изображение
След това мощния двигател Ф-1 издигнал в космоса чудовище като Сатурн 5
Изображение
Изображение
Имаше изложен някакъв двигател който беше без обозначения и нямам представа откъде е
Изображение
Седващата ракета е Мъркюри Редстоун, издигнала в космоса първите американски астронавти. По размер съвсем не е голяма. Обяснението е просто. Първото поколение съветски и америкаснки ракети са нищо повече от ядрени балистични ракети. Съветските ( с Гагарин) са доста по големи от американските което е било военен недостатък, но предисмто в надпреварата да се прати човек в космоса. от военна гледна точка съветските ракети се нуждаели от 3 дни подготова и зареждане на открите преди да могат да изстрелят ядрен заряд. както и да е, размера на тази ракета е доста малък, а капсулата горе е била толкова малка че са се шегували с характеристиката и че е част от костюма на астронавта.
Изображение
Изображение
Докато разглеждах отгоре мина един Т-38:
Изображение
Ето че сме в най интересната част..един огромен хангар с истинска ракета Сатурн 5. най мощното превозно средство което човечеството е създало. Нито се хваща в обектив нито може да се опише огромния размер на това чудовище. Ще започна ор върха, малката ракета която може да отдели капсулата в първите 2 минути на полета ако има повреда или експлозия някъде надолу
Изображение
Следва капсулата с астронавтите
Изображение
След това още един стадий мисля там се намира полезния товар
Изображение
И така стигаме някъде до към горната една трета...
Изображение
Продължав следващия стадии.
Изображение
Изображение
Този стадий с надписа има свои двигатели, по малки от главните двигатели Ф-1
Изображение
И ето пристигам в най долната част на ракетата където са двигателите
Изображение
Изображение
Изображение
по нататък..една част посветена на совалките и пилотската кабина:
Изображение
Слдващите изловби бяха в голяма тъмнина.. дори и при ИСО 3200 камерата трудно снимаше. Светкавици не се разрешават. Ети ги астронавтите на Луната
Изображение
Истинска ръждясала капсула от Аполо:
Изображение
Малко камъни от луната
Изображение
Много ме впечатли макета на американската космическа станция Скайлаб. Не съм си представял колко огромно нещо е било това. Много дълга със много цилиндтрични стадии
Изображение
И за последно един от изследователските (лабораторни) макети на лунния модул
Изображение

Извинявам се за качеството на фотографиите, белия баланс е неправилен но не ми се бърка да поправям снимки

Изображение
IvanFL
супер спотър

Re: Space Center Houston

Мнениеот Nine » 26 Юли 2009 07:44

Страхотно! Много благодаря за витруалната разходка!
Аватар
Nine
супер спотър

Мнениеот takeoff » 26 Юли 2009 13:07

Поздравления, чудесна идея да споделиш с нас разходката си до космическия център .
Аватар
takeoff
най-спотър

Мнениеот ATC man » 26 Юли 2009 13:10

Браво за снимките на фотографа!!!
:smt023 :smt023 :smt023 :smt023
Страхотни са
Изображение
Аватар
ATC man
най-спотър

Мнениеот veseliak » 27 Юли 2009 13:24

Благодаря за страхотния пост!
Аватар
veseliak
спотър

Мнениеот Dreamliner » 28 Юли 2009 12:50

Принципно предпочитам авиацията пред аеронавтиката, но тези снимки не могат да ме оставят равнодушен!

Браво! 8)
Аватар
Dreamliner
супер спотър

"двоен гръм"

Мнениеот IvanFL » 31 Юли 2009 17:57

Едно интересно дпълнение: Днес сутринта както си пиех кафе за пръв път чух двоен гръм някъде отгоре и прозорците леко се поразклатиха. Досетих се че това трябва да е кацането на совалката. Пуснах Сиенен и така се оказа...кацаха. Досега винаги съм пропускал този двоен гръм, за пръв път днес го чух! Аз съм на около 350 км южно от Кейп Канаверал

Изображение
IvanFL
супер спотър

Мнениеот Кристиян Благоев » 23 Сеп 2009 22:02

Има ли някой , живеещ в САЩ , ходил на KEDW (Edwards air force base) на авиошоу , посрещане на совалка или нещо от сорта ?? Иначе снимките са уникат !!!
Аватар
Кристиян Благоев
най-спотър

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports