IST-AUH-MEL

IST-AUH-MEL

Мнениеот Jair » 23 Фев 2010 08:36

Ето и един кратичък за местните стандарти фоторепортаж от полета на живота ми(за сега).

Дата: 15.02.2010
Полет 1: IST-AUH
Самолет: A320-200
Авиокомпания: Etihad (EY)
Затоварване: около 90%
Място: 12А

Пристигам рано рано на летището в Истанбул, със около 6 часа аванс, прилично подплашен от наводненията в предишните дни. След вечерното пътуване се опитвам криво да подремна на 2 метални седалки...не се получава много добре, а и изгарям от нетърпение и искам тия 6 часа да минават по-бързо :). Добутвам го някак си до 2 часа преди полета и заминавам да се чекирам, после директно към гейта да видим какво има за снимане. За съжаление, около летище Ататюрк има военна база и на снимките не се гледа с много добро око. Предварително бях запознат с тоя факт и за това отидох да питам изрично охраната...първият не говореше английски, вторият ми посочи един прозорец, каза: Снимайте само в тази посока, Sir, и без да снимате гейта с хората в него. Благодарих му, имаше какво да се види и от там :)

Много комши, плюс карго компания.
Изображение

Изображение

Egyptair - доста приятна ливерия.
Изображение

Qatar - другата ми алтернатива след Етихад. В крайна сметка избрах вторите най-вече заради по-краткия престой в Абу Даби, както и по-добрата им FPP програма(полет от Турция до Австралия те докарва на повече от половината път до Gold member, а и имат доста щедър магазин:)
Изображение

Изображение

Още комши
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Джамийка
Изображение

Тоя дето излита познавате ли го? :)
Изображение

Бординг картите ми, сори за параноята и фотошопването :)
Изображение

Делта отлита за ORD мисля
Изображение

Пушбек на катареца, така и не успях да го снимам как излита, трябваше да се катеря на моя полет.
Изображение

Друг комши
Изображение

Това вече е от борда на моя самолет. Не можах да го снимам отвън заради гореспоменатите забрани.
Изображение

Изображение

Излитане над Истанбул. Не съм ходил никога там, но наистина от въздуха може да се види за какъв огромен мегаполис става въпрос.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Малко по-късно
Изображение

Благодарение на юнаците от seatguru.com имах място със всичкото място необходимо за краката, че и още, и то без да разчитам на късмета да хвана авариен изход :) На преден план е възглавничката, която се дава на всеки пътник, заедно с одеяло.
Изображение

Още напред
Изображение

Меню. Малко не му схванах схемата, след като в него пишеше доста завъртяни манджи, а в крайна сметка стюардесата мина и ни попита: beef, chicken or pasta :). Храната беше изключително обилна, ще извинявате че не съм я снимал, ама ми се видя прекалено geek и ме хвана срам :)
Изображение

Облачно над Азия, тук мисля сме някъде над Иран.
Изображение

Бях чел, че всеки самолет си има лично IFE и се учудих, че няма и помен от екранчета след като се качих. В крайна сметка се оказа, че раздават лични плеърчета на всички пътници. Опитах се да гледам един филм, но задрямах :)
Изображение

Изображение

Залез
Изображение

Над емирствата времето малко се прояснява Абу Даби
Изображение

Изображение

След кацането.
Изображение

Изображение

Изображение

Докато за Ататюрк бях чел че е непрепоръчително снимането, то за Абу Даби четох въобще да не се опитвам да си вадя апарата, че иначе мога да загазя жестоко. Извинявайте, но не ми се пробваха нинджа изпълнения :) А и беше вече късно и тъмно, едва ли щеше да се види каквото и да било. Летището в Абу Даби е новичко, чистичко и има безплатен Wi-Fi - какво повече му е необходимо на човек. Има и една висока кула оцветена в неоново синьо в далечината...самият град мисля е доста отдалечен и не се вижда. Имам около 2 часа престой, намирам си гейта, събличам се по къс ръкав и веднага закибичвам пред 340-ицата, която ще ме кара 13.5 часа нонстоп до Мелбърн. Още по това време самолета е обиколен от камиончета, кетъринги и т.н. Зареждане за 280 човека, за повече от 13 часа не е шега работа :)

След известно време започва затоварването. Това ми е първият широкофюзелажен полет и съм доста лекичък, и леко подлитвам докато влизам вътре ухилен до ушите вероятно. Mинавам през бизнес класата, която изглежда дооооста добре, имам една леко размазана снимка по-късно.

Дата: 15.02.2010
Полет 1: AUH-МEL
Самолет: A340-500
Авиокомпания: Etihad (EY)
Затоварване: около 90%
Място: 30А

Сядаме в самолета, където е доста топло. Мястото за краката изглежда достатъчно, но аз си го ограничавам малко като си тупвам раницата с лаптопа(бях чел, че има захранване до всяка седалка, в крайна сметка се оказва че то дори не ми е необходимо защото IFE-то разполага със всякакви забавления, отървах се от раницата чак по средата на полета, че не исках да будя съседа:)) Капитана се извинява, като казва, че понеже се върти само APU-то не може да се вкара достатъчно свеж въздух в самолета. 4 минути по-късно следва съобщение, че ще повисим така на земята в жегата в самолета още около 45 мин, заради претоварен сектор по маршрута, който позволявал само определен брой прелети. В други условия това би ме ядосало жестоко, но в тоя момент едва ли има нещо което да ме разочарова. В крайна сметка потегляме, минаваме покрай самолета оцветен с шарката на Формула 1, но от снимката в тъмното нищо не излезна. Преди излитане ни пуснаха някакъв пасаж от Корана, можеше и без него :) Излитаме след изключително дълго засилване, имах чувството че пистата е трябвало да свърши поне три пъти преди това. Навън е тъмно, не става за снимане и аз решавам да поприбера фотото и да поотложа информационните снимки за по-късно.

Отново прекрасна вечеря, с често минаване на екипажа да предложи напитки. За 14-те часа полет имаше два пъти обилна храна: салата, основно + десерт и веднъж сандвичи. Напитки, както казах, постоянно - горещия шоколад беше уникален.

Слънцето изгрява и гледката е невероятна:
Изображение

Изображение

Изображение

В този момент идва стюардеса и ми се скарва да затворя прозореца, защото изгряващото слънце ще събуди хората. Мисля, че по-късно е било още по-красиво. В крайна сметка ни дават да отворим прозорците пак, чак по време на снижаване след втората вечеря, когато повечето хора са будни.

Забавлявам се със IFE-то и задрямвам. По някое време се събуждам и съм леко изгърбен и ми е тесничко и не ме свърта...проверявам IFE-то: прелетяни 3000км, остават още 9000. Мисля си че за толкова дълги полети, човек трябва да е много ентусиаст да има силна психика или да пътува в бизнес+ :) В крайна сметка след малко разтъпкване успявам да се наместя и да се приготвя психически за оставащото дъъълго летене.

Изображение

Изображение

Ето и главния екран на IFE-то. Имаше филми(гледах District 9), сериали(попрегледах старички епизоди на любими сериали: Приятели, 2.5 мъже, Малкълм, Big Bang Theory, както и си харесах нов който не бях гледал: How I Met Your Mother). Имаше и телефон, но на невероятната цена от 6 долара на минута реших да пропусна да се обадя на някой от 13 000 метра височина :). Картата, която следи постоянно полета със различни опции от рода на: близък план, далечен план, по кое време на денонощието сме спрямо различните градове, дистанции до различните градове и т.н. Също така странична и долна видео камера. Аудио Плеър, на който имаше само 1-2 албума които да ми харесват, и който естествено съдържаше пълен рецитал на Корана.

Изображение

Изображение

Вече е късен следобед и приближаваме Австралия. Късен следобед поне изглежда, цялата ти представа за времето при такъв полет се обърща наопаки :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Уникално е чувството, когато виждаш че остава тоооолкова малко :)
Изображение

Изображение

Изображение

Нямам на представа кое е това летище.
Изображение

Изображение

Изображение

Малко пустинен пейзаж.
Изображение

Преди кацане, IFE-тата на всички превключват на долната камера за да наблюдаваме.

Изображение

Изображение

Изображение

Добре дошли в Мелбърн! Тук летището е изключително пусто, предполагам се насочихме към отдалечен терминал. Все пак има какво да се види.

Изображение

Два Virgin-а
Изображение

А340 на Air Mauritius
Изображение

Пак върджините
Изображение

Какво е това?
Изображение

777 на Emirates, поема към Дубай.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Едно австралийче
Изображение

Върджин
Изображение

И пак австралийче
Изображение

Това е малко полускришна снимка, която щракнах на бизнес класата. Не знам, може и да е разрешено по принцип :) Минахме и покрай първа класа и беше уникално вътре...за съжаление там не щракнах, но в airliners.net се справят доста по-добре така и така :)
Изображение

Jetstar, лоу кост поздразделението на Qantas.
Изображение

И така. Като цяло времето на полетите беше много кофти за снимки, след като бях през повечето време на тъмно. Като се добавят и неприветливите за спотъри летища май се получи малко постничко. Постарах се да запълна дупките с коментари :). Мисля че връщането ми през юли са по-нормални часове и със сигурност ще хвана доста неща, поне на MEL. А и възнамерявам да имам около 10-ина вътрешни полета, така че очаквайте още снимки :) За преживяването...просто нямам база за сравнение, но аз лично не мога да имам нито грам критика. Нито по отношение на храната, нито за напитките, нито за комфорт, за цената да не говорим. Мисля, че пробиването на близко източните авиокомпании е само и единствено от полза, за да могат поостарелите европейски динозаври да се сетят, че без да се пообновят малко няма да стане. Шапки долу за Етихад, и ще ги пробвам пак след 4 месеца.
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот christo_d » 23 Фев 2010 10:32

Невероятно пътуване! Аз планирам пътуване до Австралия, но чак през късната есен! Избрал съм ETIHAD още от сега! Цената от 720 евро съчетана с предлаганото качество е просто неустоима! С интерес ще чакам да пуснеш снимки и от вътрешните полети! Като част от пътуването мисля да отскоча до Фиджи и Нова Зеландия, ти не смяташ ли да се отбиеш :) Все пак са ти толкова близо!
christo_d
спотър
 
Мнения: 41
Регистриран на: 25 Сеп 2008 10:12

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот bulgarosf » 23 Фев 2010 12:11

Браво, браво,
чак и на мен ми се доходи, макар че не съм почитател на толкова дълги пътувания, Jair знае за аккво говоря, пък и много други.
Изхарчи си даже и парите за квартирата, че да разгледаш всичко от този остров, малко хора имат този шанс, така че, всяко свободно време ти пожелавам да го изкараш сякаш си в Австралия.
Гледам, че няма снимки София - Истамбул, вероятно защото си пътувал не със самолет( за жалост) или греша?
Летете без съвест!
Аватар
bulgarosf
спотър
 
Мнения: 55
Регистриран на: 25 Апр 2007 00:41
Местоположение: Sofia

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот Jair » 23 Фев 2010 12:19

christo_d написа:Невероятно пътуване! Аз планирам пътуване до Австралия, но чак през късната есен! Избрал съм ETIHAD още от сега! Цената от 720 евро съчетана с предлаганото качество е просто неустоима! С интерес ще чакам да пуснеш снимки и от вътрешните полети! Като част от пътуването мисля да отскоча до Фиджи и Нова Зеландия, ти не смяташ ли да се отбиеш :) Все пак са ти толкова близо!


късната есен е късна пролет тук, перфектно ще е :) Иначе смятам да се отбия на доста места, ще видим бюджета какво ще позволи...но за всеки случай нямам намерение да се прибирам в БГ без тежки заеми и със излишни пари :)

bulgarosf написа:Браво, браво,
чак и на мен ми се доходи, макар че не съм почитател на толкова дълги пътувания, Jair знае за аккво говоря, пък и много други.
Изхарчи си даже и парите за квартирата, че да разгледаш всичко от този остров, малко хора имат този шанс, така че, всяко свободно време ти пожелавам да го изкараш сякаш си в Австралия.
Гледам, че няма снимки София - Истамбул, вероятно защото си пътувал не със самолет( за жалост) или греша?


Мерси, мерси. Да, София-Истанбул беше с автобус, полета на търкиш кацаше само час и нещо преди излитането за абу даби и не ми се рискуваше, а и беше сравнително скъп.
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот Nine » 23 Фев 2010 14:20

Браво! Разкош!
Изображение
Аватар
Nine
супер спотър
 
Мнения: 892
Регистриран на: 22 Окт 2008 12:14

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот randi » 23 Фев 2010 15:37

Браво много добър блог :smt023 а летището , което си снимал малко преди кацането е MEL :D
SWITCH OFF or FUCK OFF
SaVe TheIr pLaNeT
CuT yOuR eMiSsIoN

Изображение
JetPhotos
Planepictures
Airliners
Аватар
randi
супер спотър
 
Мнения: 2183
Регистриран на: 13 Дек 2007 16:50
Местоположение: София

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот george_mnt » 23 Фев 2010 18:46

Невероятен репорт, караш ме да се размечтая и да ти завиждам благородно едновременно :bow: Ще чакам с нетърпение и репортите за вътрешните полети!
Изображение
Аватар
george_mnt
най-спотър
 
Мнения: 337
Регистриран на: 25 Ное 2007 17:57

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот Buch » 24 Фев 2010 10:23

Не те е срам ! Направо ми скапа целия ден! Сега ходя, псувам и завиждам.....
И все пак ти пожелавам добре да пообиколиш, да снимаш някоя акула, крокодил или поне някой тайпан :-D . Ако не ти се занимава с влечуги, можеш просто да скокнеш до Нова Зеландия и да пуснеш малко снимки за всеобща завист!

Иначе искрени поздраления за блога!

ПС. А този воаяж нещо с командиравка ли е свързан? Ако не е тайна.
Аватар
Buch
най-спотър
 
Мнения: 446
Регистриран на: 16 Яну 2009 13:48
Местоположение: София

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот merlin » 25 Фев 2010 10:03

Поздрави за блога!
Моята мечта ти е твърде близко-Нова Зеландия, завиждам ти благородно.

ПП: Абе нямаше ли автобуси на Eurolines до Австралия? :lol:
Аватар
merlin
супер спотър
 
Мнения: 1310
Регистриран на: 07 Фев 2008 13:28
Местоположение: LOWW

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот pepsii » 25 Фев 2010 19:53

мнооо яко , братле !!! пожелавам ти много такива !
Изображение
Аватар
pepsii
супер спотър
 
Мнения: 948
Регистриран на: 09 Дек 2005 14:35
Местоположение: София

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот ivozet » 25 Фев 2010 20:09

Защо си си скрил имената на билетите, да не търсят за нещо? :lol: Цитат от Щурец в ухото (1985г.) и Павел Попандов - "Ако някой те е подгонил, все някога ще те стигне". :D
Аватар
ivozet
супер спотър
 
Мнения: 559
Регистриран на: 28 Авг 2006 16:59
Местоположение: Noise city AB0 0 Rh +

Re: IST-AUH-MEL

Мнениеот Jair » 26 Фев 2010 09:43

randi написа:Браво много добър блог :smt023 а летището , което си снимал малко преди кацането е MEL :D


ми чудя се дали е MEL или Melbourne - Avalon, другото летище на Мелбърн. Ма като нищо си прав :)

george_mnt написа:Невероятен репорт, караш ме да се размечтая и да ти завиждам благородно едновременно :bow: Ще чакам с нетърпение и репортите за вътрешните полети!


merlin написа:Поздрави за блога!
Моята мечта ти е твърде близко-Нова Зеландия, завиждам ти благородно.

ПП: Абе нямаше ли автобуси на Eurolines до Австралия? :lol:


pepsii написа:мнооо яко , братле !!! пожелавам ти много такива !


Nine написа:Браво! Разкош!


Мерси много. Наистина дълго време вървах към това пътуване, радвам се, че успях да го осъществя :)
Иначе естествено, че имам намерение да се метна и до Нова Зеландия скоро :)

Buch написа:Не те е срам ! Направо ми скапа целия ден! Сега ходя, псувам и завиждам.....
И все пак ти пожелавам добре да пообиколиш, да снимаш някоя акула, крокодил или поне някой тайпан :-D . Ако не ти се занимава с влечуги, можеш просто да скокнеш до Нова Зеландия и да пуснеш малко снимки за всеобща завист!

Иначе искрени поздраления за блога!

ПС. А този воаяж нещо с командиравка ли е свързан? Ако не е тайна.


Exchange Student съм. Уча в Холандия по принцип, там университета има ексчейндж договор със университет тук и така. Дават и символична стипендия, която общо взето покрива пътните разходи.

ivozet написа:Защо си си скрил имената на билетите, да не търсят за нещо? :lol: Цитат от Щурец в ухото (1985г.) и Павел Попандов - "Ако някой те е подгонил, все някога ще те стигне". :D


Ми параноя малко. Все пак да ми седи името, е-тикета и букинг кода не е много гот, особено след като връщането не съм го изпълнил още. Ще се обади някой на Етихад, ще се представи за мен и после гледай филми :)
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35


Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron