Zurich Spotting

Zurich Spotting

Мнениеот BOOMER » 06 Юни 2010 16:38

От около месец чакам за добро време през уикенда, за да направя спотинг трип до Цюрих. За моя радост, вчера Зевс беше във ваканция и Хелиос застъпи на смяна.

Събуждам се към 5.20 сутринта, пъхам в чантата една опаковка Сникерс (5 броя) и една опаковка бисквити- студентските от 79 цента- и яхвам колелото до гарата за влака Констанц- Цюрих Флугхафен. В 6.10 потегляме. Билетът струва 16.20 евро в едната посока, а пътуването продължава 1 час. Минавам през чеклиста: Батерия- заредена, мемори карта- форматирана и сложена, резервна мемори карта- форматирана и прибрана, обектив- почистен и монтиран. Засега екипировката ми се състои само от тези основни пособи.

Спираме на Летище Цюрих (от влака мярвам Амеркан на финален). С ескалаторите отиваме на 1-во ниво и там веднага табела- Zuschauerterrasse. Следвам я и след пет минути съм пред входа на едно помещение, откъдето, чрез автобусен превоз, желаещите биват извозвани. Цената на посещението е 2 франка, а продължителността на престоя е неограничена (разбира се на терасата не може да се нощува).

Първият автобус тръгва в 7.45, 15 минути преди заложеното в плана кацане на А-380. Минаваме през проверка на багажа (чантите) и метален детектор, но мен ме пускат да мина с джобно ножче. Все пак, другият път ще гледам да не го взимам със себе си. След проверката се влиза в едно помещение, където има машина за слушане на радиообмена на летище Цюрих (Цюрих Кула). Тя е безплатна и се активира, чрез натискане на бутон, като след това остава включена за около 5-10 минути. Ако искате да слушате още- просто натискате бутона отново. Хубавото е, че машината е безплатна.

Натоварват ни на автобуса и поемаме към терасата за посетители. На около 100 метра преди входа, виждаме как А-380 опира полоса 34. Часът е 7.55. След 2-3 минути вече съм на позиция и заснемам рулирането към стоянката. Има само една стоянка, отредена за А-380. Хубавото е, че тя е на 30-тина метра от терасата за посетители. Моля да ми се прости, че снимките са снимани на бленда 5.6. Чеклистът ми ще бъде обогатен с още едно действие- проверка на настройките на камерата.

На терасата има още една машина за слушане на Цюрих Кула, както и 4-5 бинокъла, които също са за безплатно ползване. Много е удобно човек да слуша трафика и да има идея, откъде какво ще се появи- така може да направи необходимите настройки на техниката за съответния летателен апарат. Например- ако чуя, че А330 ще излита/каца по 16/34, настройвам обектива на 125мм., защото това е оптималното фокусно разтояние за А330 от терасата- А330 в моментът, в който се намира под ъгъл 90* с посоката на моя обектив, изпълва снимката при фокусно разтояние от 125мм. Ако става въпрос за А320, нещата отиват към 200мм. (което с кроп фактор 1.5 означава 350мм. еквивалент). Тъй като не съм с прайм ленс, бих могъл да променям фокусното разтояние докато следя самолета, но от опит видях, че не успявам да постигна остри попадения- камерата се нуждае от малко време за да префокусира, през което самолетът вече е сменил позицията си и е необходима нова корекция и т.н.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Типично швейцарско scenery на фона на Алпите:
Изображение

Направи ми голямо впечатление, че ВСИЧКИ спотъри снимаха с Никон-и (имаше доста сериозни машини, с доста сериозни обективи). Освен това, от моите познати, три- четвърти снимат със Никон. Не знам защо е така. По някое време обаче, се появи и конкуренцията и тъй като нямаше подкпреление, а такова не дойде до края, тя беше със доста сериозни доспехи.
Изображение

Да не се бърка с БХ еър:
Изображение

Изображение

Надявам се да простите качеството:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

За А-380 си има специален пушбек трък- Биг Уили.
Изображение

Около половин час преди излитането на А-380, терасата се пълни с хора. Има може би 200 души, които искат да гледат и са готови на много неща, за да подберат по- добро място. За щастие успях да запазя позицията си от сутринта, но това беше с цената на факта, че не помръднах от мястото си 4 часа. Първоначално бях планувал да остана на летището до 18 часа, но постоянното излагане на слънчева светлина за толкова дълъг период от време и при температура 28-30 градуса, взе да ме разколебава. По- малко от час след събитието вече съм в автобуса на път към терминала. За щастие успявам да хвана за 2 минути влака за Констанц, така че не ми се налага да чакам. Чек- лист: мемори- карта пълна със снимки: checked, заглъхнали от тътена на реактивни двигатели уши: confirmed, остатъчен мирис на керосин в дрехите и кожата: checked, добро прекарване: confirmed.

Изображение
Изображение

It is extremely important that crews understand that a decision to reject a take off is not made because the airplane can stop. A decision to reject a take off is made because the airplane will not fly!!!
Аватар
BOOMER
по-спотър

Re: Zurich Spotting

Мнениеот Делян » 06 Юни 2010 18:30

Да, Швейцария си е Швейцария.
Сингапурците ежедневни ли са до Цюрих?
Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот Nine » 06 Юни 2010 21:56

Хубаво, хубаво!
Аватар
Nine
супер спотър

Мнениеот BOOMER » 07 Юни 2010 12:12

Изображение

It is extremely important that crews understand that a decision to reject a take off is not made because the airplane can stop. A decision to reject a take off is made because the airplane will not fly!!!
Аватар
BOOMER
по-спотър

Мнениеот niki_m » 07 Юни 2010 20:34

Браво! Много хубаво!
Давай още!
Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот IB1984 » 07 Юни 2010 22:39

страхотни снимки, перфектно качество! няма какво да се извиняваш 8)
Keep discovering !
Аватар
IB1984
спотър

Мнениеот randi » 08 Юни 2010 17:34

Браво много яки снимки :smt023 а преди да започнат полетите с А380 имаше 2 полета с 777-300 нали ?
SWITCH OFF or FUCK OFF
SaVe TheIr pLaNeT
CuT yOuR eMiSsIoN

Аватар
randi
супер спотър

Мнениеот LZB123 » 08 Юни 2010 19:19

Страхотни снимки! Благодаря, че го сподели!

AN24/AT43/A319/A320/A321/A332/B462/B463/B712/B733/B734/B735/B738/B744/E190/RJ85/SU95/T134/T154

Снимките ми в , ,
Аватар
LZB123
супер спотър

Мнениеот harrier » 14 Юни 2010 20:09

Много приятна серия от едно много интересно летище! Браво! :)
Аватар
harrier
член на екипажа

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports