SOF-MAD-LIS-FNC-LIS-MAD-SOF

SOF-MAD-LIS-FNC-LIS-MAD-SOF

Мнениеот niki_m » 25 Мар 2011 14:00

Маршрут: София - през Мадрид - Лисабон / Лисабон - през Мадрид - София
Маршрут: Лисабон - Фуншал / Фуншал - Лисабон

Авиокомпании:
- Bulgaria Air
- Iberia
- TAP Portugal

Самолети:
- София - Мадрид с Bulgaria Air - Airbus A319
- Мадрид - Лисабон с Iberia - Airbus A320
- Лисабон - Фуншал с ТАР Portugal - Airbus A319
- Фуншал - Лисабон с ТАР Portugal - Airbus A321
- Лисабон - Мадрид с Iberia - Airbus A320
- Мадрид - Лисабон с Bulgaria Air - Airbus A319

Авиокомпании и летища:
1/ Bulgaria Air - от 1 до 6 точки - 6 точки! - Чисти самолети, безупречно обслужване, бързи, адекватни, приятен полет. Храна - два сандвича - един вегетариански и един с шунка, вафла, и каквито поискате напитки по няколко пъти / в единия полет бяха продълговати две черни хлебчета, а в другия две кръгли/.
Вестници - Стандарт, Република, Класа, Дневник, Новинар. Определено ми харесаха. Досега не съм летял с българския авиопревозвач.

2/ Iberia - от 1 до 6 точки - 3 точки! Мръсни самолети, скъсани колани, безплатна храна само за бизнес класата, персонал - настанява те и изчезва. Менюто е в едни изпомачкани карти на задната седалка със студени сандвичи за 10 Е, кафе - 2 пръста 2.50 Е, сок - 3 Е и т.н. Двата самолета бяха със седалки, наблъскани една в друга! Разстоянието между тях беше около 21 см. Изключително тясно! Навръщане раздаваха португалска и испанска преса. Общо взето - говорят непонятен английски.
На летището в Лисабон към Мадрид се опитах да използвам селф-чек-ин автоматите, но не стана, после дойдоха и две служителки от Ибериа и те не можаха, същия ден на другите автомати на Ибериа и другите пътници не можеха да ги ползват и накрая ни наредиха отново на чекин-гишетата. Мисля, че това е една от най-хаотично работещите авиокомпании. Крещят, карат се, три пъти се опитаха да издадат билети и три пъти ги скъсаха и печатаха нови...
В самолета Лис-Мад, улучих група от около 100 испански пенсионера екскурзианти, които не искаха да купуват от яденето на Ибериа и извадиха буркани с конфитюр и раздаваха филии, слагаха отгоре някакви сирена, белиха портокали, пяха някакви песни. Една от спътничките пред мен - баба испанка, ми даде поне 3 филии с екзотични конфитюри.
Над Мад имаше гъста мъгла и половин час кръжахме над Толедо, от което отзад една друга испанка изпадна в истерия и почна да пищи и да повръща. Стюардесата мина, хвърли два плика и се прибра.
В самолета Мад-Лис, зад мен имаше една друга испанка, която през целия полет около 50 минути, повтаряше някаква молитва докато кацна самолета.
Летище Барахас - 4 терминала, плюс един сателитен на 4-ия - 4S. Огромно летище, като са необходими часове за трансфер. Не се качвайте на полет през Барахас без час и половина между полетите.
Поради Шенген, нашите самолети кацат на Терминал 4S - на края - 6 гейт. Оттам се почва едно препускане километри пеша, за другите терминали. Ако човек няма трансфер, сигурно е удобно. От теминала към преходника се излиза с асансьори и оттам през паспортен контрол. След него, идва подземния влак. Шатъл-влакчетата се движат електронно без ватман, като за 16 минути стигат от единия терминал към другия /поне така пишеше по табелките/. Самите разстояния и табелки отдолу съдържат разстоянието в минути до съответните гейтове. Като цяло летището е хубаво, но трудно за преход. Цените са нормални, но кафе за 8 лв/4Е/ не съм видял :).

3/ ТАР Portugal - от 1 до 6 точки - 5 точки! Чисти самолети, много къси колани. На единия от полетите стюардът минаваше и закопчаваше коланите, т.к. половината от пасажерите трябваше да гълтат коремите. Не съм от слабите, но не съм и от дебелите, едвам го закопчах. Храната се раздава на гейта в кутии. За ранния и вечерния полет, храната включваше - сутринта - кисело мляко в малка бутилка, бисквита, кексче, пакетирана вода в кутийка. На вечерния полет - сок в картонена кутийка със сламка, голяма сладка, малък туикс, вода в кутийка.
Летище Портела - разделено е на две - Терминал 1 за интернационални и Терминал 2 - за вътрешни, вкл. и до португалските острови полети. Това има значение за излитането, но при кацането, всички напускат летището през Терминал 1. Терминал 2, така е направен, че не може да се снима, не се виждат самолетите. До самолета те извозва автобус.
Летище Мадейра - чисто, приятно, с невероятен изглед към океана, с тераса за спотинг-фенове, която е достъпна и за всички излитащи пътници. Летището е далече от града, и такситата взимат около 30 Е, за разлика от това в Лисабон, при което цената е около 10 - 15 Е, вкл. и държавната летищна такса за таксита от 2.40 Е. Затова в Мадейра може да вземете Аеробуса до Фуншал за 7 Е двупосочен билет или 5 Е еднопосочен, или да изчакате на другата спирка междуградските линии от Машику до Фуншал през летището на цената от 2.80 Е в едната посока. Разбира се, излизайки от летището е удобно да наемете и кола под наем на приемлива цена. Да спомена само, че в Мадейра, от самолетите се слиза на самото летище и притичваш до изходите и входовете към гейтовете на летището, без да те извозват, и докато те духат другите самолети. Екзотично е!

Като цяло, това са по-интересните факти от това приключение.
Ето и малко снимки

Летище София:

Изображение

Летище Барахас, Мадрид:[b/]

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

[b]Ето малко испанска земя:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна niki_m на 25 Мар 2011 14:04, променена общо 1 път
Аватар
niki_m
супер спотър

Re: SOF-MAD-LIS-FNC-LIS-MAD-SOF

Мнениеот niki_m » 25 Мар 2011 14:00

Вече сме над Португалия:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Уникално място - Голям Лисабон - река Тежу и Атлантическия океан

Изображение

Изображение

Лисабон

На следващата снимка, се вижда зона Белейн /Belem/, монумент на откривателите, яхтеното пристанище на Лисабон и Манастирът на Йезуитите

Изображение

Изображение

В далечината се вижда символът на Лисабон - култа Белейн

Изображение

Изображение

Акведуктът на живата вода

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот niki_m » 25 Мар 2011 14:01

В самолета за Мадейра:

Закуската

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Полета преминава над Атлантическия океан, но преди Мадейра, се прелита на о-в Порту Санту

Изображение

Изображение

Изображение

Над Мадейра

Изображение

Изображение

Изображение

Летището в Мадейра

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна niki_m на 25 Мар 2011 14:13, променена общо 1 път
Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот niki_m » 25 Мар 2011 14:01

Няколко снимки от летището в Лисабон:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Над Лисабон:

Изображение

Най-дългият мост в Европа - Вашку дъ Гамъ

Изображение

Изображение

Изображение

Няколко снимки от Барахас, Мадрид:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

София:

Изображение

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот niki_m » 25 Мар 2011 14:17

Да спомена амо, че вчера на Барахас беше паркирал БАЕ на България Ер, но нямах време да го щракна.
Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот dobr0mir » 25 Мар 2011 18:11

Хубава разходка ... :)
Аватар
dobr0mir
по-спотър

Мнениеот Nine » 25 Мар 2011 19:10

Чудесни снимки!!!
Ама тези испанци :lol:
Аватар
Nine
супер спотър

Мнениеот IB1984 » 25 Мар 2011 20:08

браво, интересно пътуване! Особено ми харесаха бабите с филиите и конфитюрите на борда на Иберия ;)
Keep discovering !
Аватар
IB1984
спотър

Мнениеот niki_m » 26 Мар 2011 09:09

Относно затоварването на полетите:
- София - Мадрид - 99%, имаше само 2 свободни места
- Мадрид - Лисабон - 90%,
- Лисабон - Фуншал - в А319 бяхме не повече от 50 човека
- Фуншал - Лисабон - в А321 бяхме към 70 човека
- Лисабон - Мадрид - 100%
- Мадрид - София - 99%, има 3 или 4 св. места
Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот pepsii » 29 Мар 2011 14:03

Браво , браво !!! Супер блог! Това с пакетираната храна на гейта ще да е новост , за пръв път чувам :о . Благодарско за хубавите снимки иинтересния разказ!
Аватар
pepsii
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 29 Мар 2011 18:22

Браво, браво! :mrgreen:

Мадейра е съкровена мечта за мен! Колко струваха билетите? Обикновено съм виждал доста скъпи билети от София...
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот niki_m » 29 Мар 2011 20:42

Аватар
niki_m
супер спотър

Мнениеот randi » 13 Апр 2011 16:04

Готини снимки особено тези над Лисабон и тези от Мадейра, а колкото до летище MAD на мен ми се струва добро за трансфер не срещнах никакви трудности да се придвижа от 4S до Т2.Иначе ми е мерак да пробвам Iberia, но ти ме разколебаваш :D от Spanair имам лоши впечатления, явно предлагат едно и също с Iberia.
SWITCH OFF or FUCK OFF
SaVe TheIr pLaNeT
CuT yOuR eMiSsIoN

Аватар
randi
супер спотър

Мнениеот niki_m » 14 Апр 2011 15:58

Аватар
niki_m
супер спотър

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports