ABZ - CDG - SOF със Air France

ABZ - CDG - SOF със Air France

Мнениеот Pruski » 25 Мар 2011 14:09

Ето че след дълго чакане, дойде и времето за първия ми trip report. Правя го с голям ентусиазъм но си личи аматьорството ми за жалост, другия път ще се опитам да се справя по добре! :) Стана март месец и реших че трябва да се прибера до България за ваканцията. От многото варианти които съществуват за придвижване между Абърдийн и София най удобен е този на AF. За около 6 - 7 часа се придвижих от апартамента в Шотландия до Младост "3", да не говорим че това става със двата ми любими самолета - ERJ 190 и Airbus A - 319 и всичкото това удоволствие за 240 евро!

ABZ - CDG
Flight: 06:00
Last Check - in: 05:30
Air France flight 5553 (operated by Regional)
Еmbraer Regional Jet - 190

Денят започна доста рано, бях си извикал такси за 4 и пича ме изненада като дойде десетина минути по - рано но пък нищо лошо казах си, тъкмо ще минем по бързо. Речено - сторено. Aberdeen Dyce Airport се намира на около 15тина километра северозападно от града и при нормален трафик се стига за около 20 - 25 минути. Поради липсата на трафик заради ранния час ние стигнахме за около 10 - 15. Летището оперира предимно регионални полети до Англия, Ирландия, скандинавските страни, Франция, Белгия и тн. Трафикът е основно свързан със петролната и газовата индустрия, които са основен поминък в района. Имено с тях е свързан и огромният трафик на хеликоптери които пътуват до нефтените платформи - в уикипедия прочетох че е най - голямото хеликоптерно летище в Европа, е не знам дали е вярно, но действително на всеки 20 - 30 минути минава хеликоптер (някои от тях доста ниско).

Изображение

След бърз чек ин на един от апаратите за самообслужване си оставихме багажите и осъзнахме че всъщност няма какво да правим. Съвсем изключих че може да поснимам летището от вътре... но карай другия път! :) Минахме проверката и започнахме да чакаме качването на самолета. Най сетне дойде и след кратко бяхме във тунела за отвеждане към самолета. Летището няма ръкави но няма и автобуси. Перона е съвсем до сградата и след кратка разходка се стига до машините но пък е забавно защото първи изход съответства на първа стоянка :D Ето какво улових:

KLM със 737 по изгрев :))))
Изображение

Норвежците от Wideroe със Bombardier Dash - 8
Изображение

А ето го и нашия самолет F - HBLG
Изображение

Нашият полет беше първи за деня и излетяхме абсолютно навреме. Затовареноста на полета беше около 70 % а моето място - 12 C след излитането по писта 34 се откри прекрасна гледка наляво към северно море а надясно към шотландските планини. На нито един от полетите не седях до седалката за това липсват и снимките от самолета ноо да и това е една точка която трябва да променя за другия път :D Този полет имаше и една много интересна част. Докато стюардесите сервираха кафетата, в един момент едната викна на другата, двете с бързо темпо прибраха обратно към количките и тръгнаха към задната част на самолета пускайки пердетата, след няколко разговора с пилотите и няколко обезпокоени пътници които се чудеха какво става, се оказа че някакъв пич припаднал в задната тоалетна. Един 230 килограмов (поне) американец го беше закъсал, но явно не е било чак толкова сериозно след като не се стигна до принудително кацане :)

На Шарл де Гол положението беше следното видяно от пътуването между терминали 2Е и 2F, предварително се извинявам за особено лошото качество на всички снимки.

А 380
Изображение

JAL
Изображение

777 на AF
Изображение

Същото на Air Canada
Изображение

Ето и нескопосания ми опит да заснема Конкорд-a :D
Изображение

Излетяхме от CDG навреме и след около три часа бяхме в София. Честно казано доста странно кацане по 27, стръмен заход и изравни някъде чак към околовръстното придружено от турболенция, някои от пътниците се стреснаха не на шега :D

Ето го и пилето с което долетяхме до София
Изображение

А по този начин стояха и нещата на софийското летище :)

Поглед към перона и терминал 1
Изображение

С този мисля че дойде националния отбор на Швейцария по футбол
Изображение

"Татарстанския" Боинг и чехите които кацат зад него
Изображение

BA се готви за излитане:
Изображение

Air Via:
Изображение

Е това беше от мен, надявам се да ви хареса :D
Изображение
Аватар
Pruski
кандидат спотър

Re: ABZ - CDG - SOF със Air France

Мнениеот dobr0mir » 25 Мар 2011 18:15

Харесвна ни.. разбира се... всеки trip report заслужава адмирации :)
Аватар
dobr0mir
по-спотър

Мнениеот Nine » 25 Мар 2011 19:04

Чудесен дебют, браво!
Имаш ли снимки от Северно море? Така и не ми го показаха пустите му облаци...
И ако можеш да качиш още снимки от въздуха (ако имаш, де) :D
Аватар
Nine
супер спотър

Мнениеот IB1984 » 25 Мар 2011 20:09

поздравления за първия ти блог! Давам оценка Отличен 6 ! ;)
Keep discovering !
Аватар
IB1984
спотър

Мнениеот Pruski » 26 Мар 2011 00:02

Благодаря! Иначе за снимките над северно море, ще се опитам да заснема на прибиране, наистина е много красиво! Особено с хайлендите от другата страна. Интересни е и final - approach-а към ABZ, изключително ветровито е и обикновено има люлеене преди опирането :D
Изображение
Аватар
Pruski
кандидат спотър

Мнениеот randi » 03 Апр 2011 21:25

Екстра е блога :D Самолета ти мисля , че направи визуален заход при кацането , наистина доста рязко снижи и направи остър десен завой + турбуленцията поради вятъра :)
Ето 2 снимки от кацането
Изображение

Изображение

По време на рулирането за 27 - ма ни помахаха

Изображение
SWITCH OFF or FUCK OFF
SaVe TheIr pLaNeT
CuT yOuR eMiSsIoN

Аватар
randi
супер спотър

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports