SOF-BUD-SOF за три дни

SOF-BUD-SOF за три дни

Мнениеот vla_don » 07 Май 2011 12:29

Възползвайки се от офертите на Малев и любезното съдействие на българските им партньори, направих кратко посещение в Будапеща, което бих искал да споделя.
Пътуването беше с Малев:
MA 835 V 03MAY 2 SOFBUD HK3 0520 2 0550 0605
MA 834 V 05MAY 4 BUDSOF HK3 2250 2B 2320 0135+1
Самолетите бяха Dash 8 400. Малев имат 4 броя закупени от SAS преди няколко години. Доколкото прочетох, SAS са имали три последователни инцидента с тях, поради дефекти в колесника. По чудо няма жертви, но пътниците са отказали да летят и ръководството се отървало от самолетите. Произведени са 2001-2002г. Ние летяхме с HA-LQB и HA-LQC.

Вътре са с захабен кожен салон, но доста чисти. Разстоянието между седалките е добро за ръст 180см.

Затоварването беше 60-70%:

Това със знамената в дясно ни беше хотелът. Четири звезди апартамент за трима. Две стаи с кухненски модул и два телевизора. Чисто и приятно. Любезни момичета. Нищо особено, но на 120м от центъра на Будапеща и улицата Ваци. Трите линии на метрото се събират на 100м от хотела. Там тръгват и автобусите Hop-on Hop-off, които ползвахме доста. За първият ден си бяхме взели екскурзоводка, но тя ни разведе с градския транспорт.

Ето и малко снимки от града:
Катедралата Св. Стефан или Ищван, както му викат:

Парламента:

Операта:

Един опит за нощна снимка. Нямах статив:

Няколко от хилядите паметници:

Този е на съветската армия:

Този е на свободата:

Още малко забележителности:

Залата за заминаване на Терминал 2B с около 30 гишета и 12 киоска. Техниката по гишетата е като на Летище София:

Салонът след проверката за сигурност е доста впечатляващ, а това са информационните дисплеи:

Полетът се забави с десетина минути. Български бизнесмени и бизнесменки бавно и гордо се влачеха, докато ние стояхме прави в автобуса. Кацнахме в 01:40LT по писта 27. Щеше ми се да е 27 дясна, но лявата я направиха на бърза рульожка.
Будапеща ме впечатли много. Ходил съм няколко пъти, но винаги по работа и без фотоапарат с 20x Zoom, на който не ми се налага да броя снимките. Направих към 800 снимки за 3 дни и остана още за снимане. Имахме планове за екскурзия по реката до някое от градчетата наоколо, но остана за друг път.
VD
vla_don
по-спотър

Re: SOF-BUD-SOF за три дни

Мнениеот Nine » 07 Май 2011 14:14

Хубави снимки!
Късметлия си, толкова полети с Даш :D
Аватар
Nine
супер спотър

Мнениеот alex_2 » 07 Май 2011 14:37

На мен с БАЕ-тата на БГ Ер ми е по-гадно отколкото с Даш :D
alex_2
супер спотър

Мнениеот makler » 08 Май 2011 19:30

Хубав блог. Има ли, още снимки от новия терминал на Будапеща?
Аватар
makler
супер спотър

Мнениеот vla_don » 08 Май 2011 22:55

Нямам много снимки от терминала, че пристигнахме по тъмно, а вътре също беше слаба светлината. Ето и останалите.
Общ изглед на залата за заминаване /пристигащите са на долното ниво/:

Още чек-ин гишета:

Baggage drop-off - не ги ползвах, че ги чистеха. Дадохме си багажа на нормалните гишета, а се чекирахме на киоските пред тях. Бях пробвал през деня да чекирам през Pocket PC и мобилен телефон, но нещо се губи едно поле "националност", което се оказа, че позволява само две възможности - унгарец и българин. Добре, че не сме германци. Друг път ходя с лаптоп, но нещо реших да си почина този път. Иначе Wi-Fi имаше в хотела, а и по улиците се намираше.

Още един киоск:

Тук беше за гейтовете:

а това ми хареса, че на софийското летище пътниците лежат пред тоалетната, за да си включат лаптопа или гсм-а:

От този салон се влиза в зона за секюрити, където не посмях да снимам, но беше много голяма и модерна. Изключително стриктен контрол с изключително любезни служители. Показаха ми и къде да седна, за да си събуя обувките и да си обуя сините найлончета. От там се влиза в Free shop, където всеки си купи по нещо, а на касата ни подариха по една минерална вода на всеки. Цените на козметиката са доста над софийските, но имаше вино и шоколади на прилични цени. Повечето пътници бяха българи, че имаше и полет за Варна. Следва зона на гейтове и понеже ние бяхме на автобус, вместо в стерилна зона висяхме в автобуса. Много ми се искаше, да затворят гейта и някои хора да останат, но служителките издържаха, а самолетът закъсня. Наскоро и по подобен повод една служителка в София, на въпросът ми дали и плащат вредни отговори, че ако и плащаха вредни, няма нужда да и дават заплата.
VD
vla_don
по-спотър

Мнениеот Dr.D » 09 Май 2011 23:28

По същия маршрут летях с Малев на 04.05 и 08.05., но бяхме в едната посока с 737-700, а навръщане 737-600. Чисти машини, любезен и приветлив кабинен състав и прилично количество напитки и лека закуска. Все пак полета беше едва час.
От Будапеща съм силно впечатлен. Бяхме отседнали също в центъра, доста близо сме били като гледам:))
Терминал 2 ми изглеждаше доста мълък отвън, но вътре ме изненада доста приятно. Приветлив и чист, доста просторен терминал, персонала е повече от любезен и на всяка крачка някой се притичва на помощ за чек-ин, за информация и за каквото се сетите. Много приятно впечатление оставиха у мен Малев като обслужване.
Dr.D
спотър

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports