Възползвайки се от офертите на Малев и любезното съдействие на българските им партньори, направих кратко посещение в Будапеща, което бих искал да споделя.
Пътуването беше с Малев:
MA 835 V 03MAY 2 SOFBUD HK3 0520 2 0550 0605
MA 834 V 05MAY 4 BUDSOF HK3 2250 2B 2320 0135+1
Самолетите бяха Dash 8 400. Малев имат 4 броя закупени от SAS преди няколко години. Доколкото прочетох, SAS са имали три последователни инцидента с тях, поради дефекти в колесника. По чудо няма жертви, но пътниците са отказали да летят и ръководството се отървало от самолетите. Произведени са 2001-2002г. Ние летяхме с HA-LQB и HA-LQC.
Вътре са с захабен кожен салон, но доста чисти. Разстоянието между седалките е добро за ръст 180см.
Затоварването беше 60-70%:
Това със знамената в дясно ни беше хотелът. Четири звезди апартамент за трима. Две стаи с кухненски модул и два телевизора. Чисто и приятно. Любезни момичета. Нищо особено, но на 120м от центъра на Будапеща и улицата Ваци. Трите линии на метрото се събират на 100м от хотела. Там тръгват и автобусите Hop-on Hop-off, които ползвахме доста. За първият ден си бяхме взели екскурзоводка, но тя ни разведе с градския транспорт.
Ето и малко снимки от града:
Катедралата Св. Стефан или Ищван, както му викат:
Парламента:
Операта:
Един опит за нощна снимка. Нямах статив:
Няколко от хилядите паметници:
Този е на съветската армия:
Този е на свободата:
Още малко забележителности:
Залата за заминаване на Терминал 2B с около 30 гишета и 12 киоска. Техниката по гишетата е като на Летище София:
Салонът след проверката за сигурност е доста впечатляващ, а това са информационните дисплеи:
Полетът се забави с десетина минути. Български бизнесмени и бизнесменки бавно и гордо се влачеха, докато ние стояхме прави в автобуса. Кацнахме в 01:40LT по писта 27. Щеше ми се да е 27 дясна, но лявата я направиха на бърза рульожка.
Будапеща ме впечатли много. Ходил съм няколко пъти, но винаги по работа и без фотоапарат с 20x Zoom, на който не ми се налага да броя снимките. Направих към 800 снимки за 3 дни и остана още за снимане. Имахме планове за екскурзия по реката до някое от градчетата наоколо, но остана за друг път.