Катаня – Малта с Air Malta

Катаня – Малта с Air Malta

Мнениеот niki_m » 26 Окт 2014 09:58

А сега ето и продължението, което е част от едно пътуване между 4 държави - кратък трип-рипорт, за кратко пътуване между два острова – Сицилия и Малта, с Air Malta.

Сицилия и Малта са доста близо един до друг, като бихте могли да ги достигнете с ферибот, но също така и със самолет. Air Malta има ежедневни връзки между двата острова, като времето на полета е около 45 минути сумарно, а АК обикновено лятото има 2 полета – сутрин и вечер, а през зимния сезон, в определени дни има два полета, а в останалите е един път дневно.

За тези 45 минути полет, Air Malta не предлагат никакъв кетъринг на борда, дори и чаша вода не дават. Така например, за 35 минути полет, Bulgaria Air, между Бургас и София предлагат шоколад, топли напитки, вода, газирани напитки. Подобно на Air Malta, на полети до един час голяма част от АК нищо не предлагат като кетъринг.

За това време не предлагат и бордна търговия. Между другото, не видях бордна търговия и на по-дълъг полет, за който ще разкажа в допълнителен трип-рипорт.

Затовареността на полета беше 100%.

На летището в Катаня, служителките обслужващи полета бяха просто неадекватни, като разпечатваха бордните карти по няколко пъти, ставаха и се консултираха помежду си по няколко пъти. На хората с прекачване, не издаваха втората част от полета и всички трябваше да се редят на гишетата на Air Malta в Малта, за да получат вторите си бордни карти. Оказва се обаче, че в транзитната зона на летище Малта – няма такива, и трябва да излезеш отвън, да се наредиш на чекин-гишетата и там да си получиш втората бординг-карта, и отново всички процедури.

Така или иначе, летището в Малта е компактно, доста подредено и много приятно за престой, вкл. Има и открита зона, подобна на тези във Варна и Бургас, за гледане на самолети, за похапване, както и за пушене. Храната е вкусна, която предлагат, и е изключително евтина, сандвичите са с по-ниска цена от тези на летище София. Има добър интернет, както и доста места за зареждане на електронни устройства. Обикновено до самолетите се ходи пеша, но понякога и с автобуси извозват. В края на летището се намира и паспортния контрол за страни, извън Шенген, като там са последните 3 гейта – на летището, където също има малък дюти-фрий, както и бар за хранене, но няма зона за пушене.
От и до самото летище в Малта можете да стигнете по два начина:
- такси – возят на фиксирана тарифа, като пътен лист може да си вземете от гишетата в зона пристигащи, който давате на шофьора
- автобуси – има подробно разписание кои автобуси до къде возят, като обикновено тези от и до летището се водят „експрес” и пред номера имат „X” – напр. Х7 и т.н.
Малта е изключително добре уредена транспортно, като цените са символични, на които пътувате. Така напр. От летището можете да си вземете дневен билет важащ за цялата транспрортна мрежа на острова само на скромната цена от 1.50 Евро, което е по-евтино дори от дневната карта в София. И така може да пътувате по линиите на автобусите в Малта. Билетите не се валидират, а се показват на шофьора от предната врата. 90% от автобусите в Малта имат една врата – от нея се качвате, от нея слизате, като преди да слезете, трябва да звъннете на звънеца, че искате да спре на спирката, ако знаете коя е тя. Не се качвайте без билет, или с нередовен такъв, т.к. на спирките често се спира автобуса, и в него се качват транспортни органи за проверка на пътуващите. Билети може да си купите и от шофьора.

За летището в Катаня вече разказвах, само ще допълня, че сутринта имаше и един Bulgarian Air Charter, който излетя малко преди нашия полет за Малта и го видях с периферията.

А сега, нека видим малко фотоси:

1 Първите са от летището в Катаня, качеството е малко лошо, но тъкмо се съмваше. И ето го, А319 на Air Malta се насочваше към ръкава в Катаня

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

2. На борда на самолета

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

3. А тук вече се вижда и вълкунът Етна, някъде над облаците

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

4. Летището в Малта

Изображение

Изображение

А този самолет беше с ливерия, показваща Малта като културна столица на Европа

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта