Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот europeandj » 08 Юли 2015 17:10

Изображение

Привет отново с нещо малко по-екзотично. Дестинацията, която отдавна си имах на идея да посетя и една екскурзия, която беше доста по-динамична, сложна и дълготрайна от обичайното за мен. По стечение на обстоятелствата в последните дни преди пътуването стана ясно, че ще пътувам чисто сам и това доста измени плановете. Първоначално ми беше малко странно, защото са 5-6 дни и мястото е доста непознато, но реших, че няма връщане назад и тръгвам.
Оказа се, че да пътуваш само не само не е толкова страшно, а дори е много добре и предоставя големи свободи, динамика и шанс да се разгледат повече неща без да има кой да мрънка. По този начин успях да срещна и доста местни хора (Благодарение на Couch Surfing), които ми предоставиха доста интересни факти за родината си.
Това което направих като промение беше, че вместо с влакове вътрешно в Грузия добавих два вътрешни полета с Georgian Airways (Airzena), за което искам да кажа:
Thank you so much!


1.Пътуването:

*Пловдив - Истанбул
Пътуването ми започна от Пловдив с автобусната компания Метро, с която стигнах до Истанбул. На връщане автобусът дори беше с разположение 1х2 на седалките, което придаде страхотен комфорт. Като цяло впечатленията от тази отсечка са ми добри, но единственото лошо е, че на границата се откарват едни 2 часа и така целия трип става 7 часа, при положение, че с кола се взима за по-малко от 4.
Автогарата в Истанбул е тотална мизерия иначе, нещо което не съм очаквал. Представях си един интерконтинентален автобусен терминал с мащабите на летище, но все едно. Метрото до летището беше overcrowded и се наложи да изчакам няколко мотриси. В автобуса срещнах млади хора, които съпроводиха пътуването ми до летището, тъй като имаха вътрешен полет някъде из Турция.

*Истанбул - Тбилиси
Летище Ататюрк не беше ново за мен, но за първи път използвах международния терминал, който е доста оживен и интересен. Имах около 4 часа преди полета и случайно срещнах други хора, които имат много време, та се шляехме заедно из терминала. Не мога точно да го опиша, но се чувствах сякаш не съм на летище, а на някаква парти точка, това не знам защо... Но беше хубаво!
Авиокомпания Atlas Global (до скоро Atlas Jet) се оказа доста добра. Страхотен лег руум, чисти и много добре ароматизирани самолети, много добър кетеринг, който ще видите от снимките и експедитивен бординг от страна на наземния оператор в Истанбул. Затоварване: 90%+

*Летище Тбилиси
Когато кацнах на летището в Тбилиси очакванията от гледаните снимки ми бяха за доста по-голямо здание, но терминалът се оказа съпоставим по размери с този на летище Пловдив, но след зоната за сигурност потока е разделен на общо три нива, което прави архитектурата доста интересна. Ръкавите са общо три, но за съжаление не минах нито веднъж по тях.
Имах престой от 02:50 до 11:25 на летището, където завързах нови запознанства. Летището е на TAV и е много добре направено. Под ескалаторите има изкуствена трева и дръвчета, където хората имащи връзка лягат да спят. Направи ми впечатление също така, че трафика на това летище е основно нощен. Трите компании от Истанбул кацаха почти в едно и също време. Наред с тях имаше Аерофлот, Лот, няколко полета на грузинските авиолинии от Русия и други. Когато се съмна сякаш летището опустя, а преди това беше направо пренаселено. Силно впечатление ми направи, че на кафенетата вътре в летището се пуши, а на едно от тях масите бяха разположени в самия коридор на летището където минават пътниците. Минавахме измежду масите, с клиентите, които имаха пепелници на масите си и пушиха. Изумих се, не бях виждал такова нещо другаде. Друг интересен факт е, че след минаване на секюритито цените в duty free-тата стават четворни спрямо тези в магазинчетата преди проверката. Например в общата зона имаше кутии цигари струващи 0.70 EUR (вносни при това), след проверката най-евтините бяха по 2.50 EUR и то в стек по 10.
Пред летището имаше една много шикозна сграда, която представлява ЖП гарата. 4 пъти в деня има влакове от нея към града, но всъщност разписанието е много неясно, тъй като на информация и в интернет има обявени само 2 влака, а реално пътуват 4. Иначе най-лесен вариант си остава автобус №37, който пътува на половин час и струва само 50 тетри (40 стотинки).

*Тбилиси - Батуми
След като изпратих всички пътници по влакове, автобуси и самолети дойде и моят ред. Не съм сигурен колко часа точно преди полета затварят продажбите, но ми направи впечатление, че повечето пътници си купуват билети непосредствено преди полета. Цената на билета не се променя никога и е фиксирана около 57 EUR. Чек-Инът отвори 50мин преди полета, а бординга беше 10мин преди полета, като минавахме през специален коридор от където са и заминаващи и пристигащи вътрешни линии с малък скенер.
Полетът беше около 35мин. Самолетът беше CRJ200 малък в конфигурация 2х2, а заходът към Батуми беше откъм морето. Макар и облачно гледката беше добра.

*Батуми - Кутаиси
Това беше най-големият екшън от цялото пътуване. Бях се насочил към автогарата (която е на майната си), за да хвана автобус на компания Метро към Кутаиси, но по пътя минах през един хаотичен паркинг където ме придърпаха. Там се събират всички маршрутки. Всъщност т.нар. маршрутка е основния междуградски транспорт в Грузия. Те са минивани или малки микробуси (каквито бяха тук преди време) и нямат разписание, тръгват когато се напълнят а цената е според пазарлъка. И така... Натовари ни 7 души в минивана, с което го напълни и тръгнахме. Беше с десен волан и метанова уредба, а на предна лява седалка имаше свой човек не знам с каква цел. Парадоксалното беше, че на метан станцията ни накара всички да слезем от колата, а докато зареждаше с едната ръка, с другата пушеше.
Шофирането беше невероятно. Колани вътре нямаше, а той се движеше със 130 км/ч през планински път. Изпреварваше без видимост (десен волан) и въпреки насрещния трафик, а разминаването ставаше като изпреварвания и насрещния влизаха в банкета. Като цяло за шофьорите на маршрутки и таксита в Грузия големи легенди се носят и мисля, че с право. На няколко пъти почти се бях простил с живота си при ей такива ситуации. По пътя спираше и качваше още хора. Сядахме по трима на двойна седалка, всички поехме по едно дете в себе си и 13-ти човек клекна между шофьора и този на лявата седалка отпред. Мястото за багажа беше недостатъчно и понеже при всяко отваряне на задните врати всички чанти падаха, а на този не му пукаше аз поех раницата си пред мен в краката. Не беше никак комфортно и не бих си представил подобно нещо да се случи в България без да го линчуват, но беше интересно и екстремно.

*Кутаиси - Тбилиси
Тук беше следващата много много интересна част от пътуването. Пристигнах 6 часа по-рано на летище David the builder в Кутаиси, което е на 20км западно от града. Там имаше място за лягане, меко, удобно и с Wi-Fi, който обаче не ми беше нужен, защото само за 6 лари (4,50лв) си взех SIM карта с 1,2 GB интернет и супер евтини разговори, което на практика ме спаси от скуката. Та, летището е много мъничко но със супер интересна архитектура, която ще видите. Това е първото летище, на което ми казаха, че няма как да видя какви пристигащи и заминаващи полети има, тъй като нямат монитори с такава информация. Не можех да повярвам, просто не съм допускал, че подобно нещо е възможно, но пък нямаше други полети освен моя.
Иии такааа. Поради сбъркана фамилия и действия в последния момент се наложи да си купя втори билет за този полет. За първи път пътувах с 2 билета :D, нооо Внимание! 2 часа преди полета служителка на информация дойде при мен, за да ме пита дали и двата билета са мои. Аз и обясних ситуацията, а тя след това ми поиска паспорта, за да ме чекира и да ми донесе бордна карта там, където си бях легнал, защото нямало други пътници за този полет освен мен и двойника ми. И такаааа, оказах се сам на цял самолет и то с 2 билета. :D
Обаче ситуацията е обяснима. Билета е 40 EUR, а разстоянието е 200км. Летището на Кутаиси е на 20км в обратната посока, а полета беше в 1:30 през нощта и се движи само два пъти седмично.
Тук пак да си кажа Thank you so much!

На връщане пътуването Тбилиси-Истанбул; Истанбул-Пловдив беше по аналогична схема на идването.

2.Дестинациите:

*БАТУМИ
Град разположен на Черно Море, който беше и причината да тръгна към Грузия. Доста интересен град, в който няма световноизвестни забележителности, но всяко нещо което погледнеш по някаква причина е забележително. В този град изглежда се толерира изкуството, а архитекхурата е изключително съвременна и модерна. Бютификацията е на топ ниво. Освен това по пътя от летището към центъра автобуса минава по цялото крайбрежие, където количеството сгради в строеж (повечето над 20-30 етажа) е феноменално. Мисля си, че след години като приключат skyline на този град ще наподобява New York, но в по-малък мащаб. Изключително интересно е развитието на града, а предишният президент (или премиер не съм сигурен) на Грузия е имал идеята да го превърне в перлата на Черно Море с основна притегателна казината. Имаше много шикозни и красиви сгради, уникални площади, 6км велоалея покрай брега, много добра инфраструктура, лифт към хълма над града, от който обаче се видя и циганията на града.
Всъщност Батуми е столица на Автономна област Аджара, която обаче не е проруски настроена и политиката им е да са си прикрепени към Грузия. Автономна е доколкото разбрах, защото основна част от парите на Грузия са там, а това и без да го знаеш лесно се вижда. Доста впечатления събрах от този град и мисля, че никой от нашите не може да се мери с него, а жителите са му около 160 000. Наблюдават се доста турци там, тъй като е само на 15км от границата, които ходят за нощен живот, жени и казина.
Вечерта имаше пеещи фонтани, които откарваха по 1 час представление на много песни. Също така нощното осветление на града е феноменално и си заслужава да се види.

*КУТАИСИ и манастирите Гелати и Моцамета
Кутаиси беше най-отвратителния град, в който някога съм бил. Нямам снимки от мизерията там (не знам и аз защо), но се натъкнах на разбита инфраструктура, цигания, пренаселеност в някои точки, а в други по-пусто от родопско село. Никакви забележителности, абсолютно нищо интересно за гледане освен един фонтан в центъра, транспортен хаос както в цяла Грузия, но тук доста по-сериозен и гадост.
Реших да си взема такси, което да ме качи на 10-15км високо в Кавказ до двата интересни манастира. Цената беше 25 лари (20 лева), което беше приемливо. Успях да видя Кавказ в дъждовно време и панорамата беше интересна. Самите манастири не бяха нещо много забележително, но си струваха да се видят.
Скуката и нищоправенето бяха и причината да тръгна доста по-рано за летището.

*ТБИЛИСИ
Столицата Тбилиси въобще не даваше признак, че само преди седмица е претърпяла опустошително наводнение. Все още незаловен беше останал един тигър или лъв, но нямаше страх у хората. Забележителностите там бяха доста и бяха наистина интересни. Не успях да отида само до Лунапаркът, който е на един много висок хълм над града и се стига до него с фуникуляр. Тук ползвах и метро, което беше толкова дълбоко, че на ескалатора хората бяха седнали въпреки, че беше от бързите стари съветски ескалатори. Иначе станциите и влаковете са яко соц и доста противни, а Централната гара на града беше превърната в търговски център.
Забележителен беше старият град с не много тесни улички. Имаше там минерални бани, които бяха каменни и много стари, но все още действащи. Покрай реката имаше футуристични структури - Мостът на мира, Public Service Hall, което представлява уникална сграда наподобяваща операта в Сидни, която служеше на местните за издаване на паспорти, лични карти и обработка на всякакъв тип документи на едно място. Там се намираше и все още незавършеният театър, който прилича на две огромни лъскави тръби. Имаше и няколко красиви парка покрай реката и също така станцията на лифта (да, тук също имаше лифт), който води нагоре към една крепост, от която после се слиза пеша до стария град. Църквата Sameba, която е и символ на града също беше прекрасна и се намираше на друг хълм, от който се вижда целия град.
Обиколих града за 7-8 часа, но мисля, че ако разполагах с 2 пълни дни щеше да е доста по-добре, въпреки, че и това време беше достатъчно.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Цялостното ми впечатление за Грузия е доста добро. Грузинците не са особено възпитани хора, но жените им са много красиви. Държавата им не знам доколко е уредена, но по отношение на транспорт и логистика цари легендарен хаос, но за сметка на това на местата, където могат да попаднат туристи са се опитали да направят нещо по въпроса. Живота там въобще не е добър със заплати доста по-ниски от нашите и непрекъснат страх от Русия. Хората там са масово проевропейски настроени и ми казаха, че българите сме благословени, че ни пазята НАТО и ЕС. За тях това са две сакрални цели, които обаче не вярват, че скоро ще стигнат. Местните говорят перфектно руски, а на английски шанса да се разбереш клони към нула. За това и взех че проговорих руски за няколко дни. Някои от младите знаят английски, но са рядкост.
За туристи дестинацията е прекрасна. Тбилиси прилича на европейска столица с типичната архитектура и много монументи. Цените навсякъде са по-ниски от нашите. Единствено по ресторантите и кафенетата е по-скъпо отколкото в България.
Батуми е един прекрасен град, който си заслужава много повече от повечето европейски скъпи градове. За плаж там не е добре, защото плажът е каменист, но е красиво за разходки, евтино за нощен живот и като цяло е прекрасно и бих се връщал всяко лято там без да ми омръзне.
От местните ястия ядох хачапури, което не ми хареса особено и още едно нещо, което забравих как се казва. На дюнерите казват шавурма и са подобни на тези в Турция, но с много повече месо. Имат много видове баници и закуски подобни на нашите. Навсякъде има фурни и закусвални като в България.
Азбуката и езикът им са доста "грозни". Гледайки буквите им няма никакъв шанс дори да хванеш за какво иде реч. Слушайки думите им същата работа...
Сигурно доста неща пропускам. Сдобих се със страшно много впечатления за 5 дни така че ще се радвам на въпроси от ваша страна.

3.Снимките:

Летище Ататюрк и полетите към Грузия

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Истанбул:
Изображение

Изображение

Летището в Тбилиси и полета към Батуми

Изображение

Изображение

ЖП гарата на летището:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

CRJ-а на грузинските авиолинии:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тбилиси от високо:
Изображение

Някъде над Кавказ:
Изображение

Изображение

Изображение

БАТУМИ

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сградата зад фонтаните се използва за сватби, там се подписват браковете:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

хотел Шератон, първата висока сграда в Батуми дала старт на високото строителство там:
Изображение

Кулата на азбуката:
Изображение

Гледки от виенското колело. Това са знамената на Грузия и област Аджара:
Изображение

Chacha Tower:
Изображение

Бившата морска гара, сега ресторант:
Изображение

Изображение

Бъдещата най-висока сграда в Грузия:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Piazza Square, където сварих грузинска сватба, която се оказа, че е с доста по-малко обичаи от нашите:
Изображение

Сградата била предвидена за технически университет, но в последствие решили, че е прекалено скъпа за целта и решили да дават офиси под наем в нея:
Изображение

Хилтън:
Изображение

Изображение

Изображение

От тук се вижда реалността:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Площад Европа:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Театърът:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Най-футуристичният МакДоналдс, който съм виждал някога:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Копие на акропола в Атина:
Изображение

Копие на колизеума в Рим
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Пеещите фонтани или по-точно танцуващите фонтани:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

КУТАИСИ

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

По-път към манастирите:
Изображение

Манастирът Гелати:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Манастирът Моцамета:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Летището на Кутаиси:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Място за спане:
Изображение

Изображение

Изображение

Самолетът, в който летях сам с две стюардеси:
Изображение

Изображение

Тбилиси от високо посреднощ:
Изображение

ТБИЛИСИ

Freedom-Liberty Square:
Изображение

Бившият парламент, който сега е преместен в Кутаиси:
Изображение

Public Service Hall, за която споменах:
Изображение

Изображение

Изображение

Президентският дворец:
Изображение

Мостът на мира:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Църквата Самеба:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Старият град започва от тук:
Изображение

Изображение

Изображение

Самеба:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Минералните бани:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И накрая Истанбул от високо на кацане:
Изображение

Изображение

Изображение

ENJOY! :drinkers:
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 758
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот concorde » 08 Юли 2015 20:56

Браво отново за рипорта . Шашнах се от футуристичните сгради и паркове в Грузия .
Аватар
concorde
супер спотър
 
Мнения: 1045
Регистриран на: 07 Май 2013 16:13
Местоположение: Пловдив

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот niki_m » 08 Юли 2015 21:01

Страхотно!
Радвам се, че си оживял след онова препускане, за да ни радваш с нови трип-ове.

С голямо удоволствие четох! :rock: :rock: :rock:
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот europeandj » 08 Юли 2015 22:37

Благодаря Ви! Радвам се, че се харесва, тъй като този път се поунесох в писането, а съм споделил едва процент от впечатленията, които натрупах. Важното е, че оцелях :D

Иначе като цяло тенденцията им е в доста модернистична архитектура далеч от миналото, от соца... Много яко място, заслужава си напълно.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 758
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот so » 08 Юли 2015 23:20

nice! :drinkers: :wink:
Аватар
so
супер спотър
 
Мнения: 1067
Регистриран на: 08 Апр 2005 23:49

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот makler » 13 Юли 2015 15:39

Замечателно!!!!
Изображение
Аватар
makler
супер спотър
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 20 Фев 2006 00:01

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот lzdimitar » 16 Юли 2015 00:55

Супер трип ! Браво ! Батуми изглежда доста добре
lzdimitar
най-спотър
 
Мнения: 363
Регистриран на: 16 Яну 2010 20:53
Местоположение: София

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот europeandj » 17 Юли 2015 15:54

makler написа:Замечателно!!!!

Очень Спасибо!


Иначе Батуми е прекрасен град наистина! Аз бих ходил всяко лято и няма да ми омръзне.
Малко, много китно, интересно... Само дето е много дъждовно място ама това се изтърпява.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 758
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот epetkov » 11 Авг 2015 20:42

Поздравления за рипорта! Припомни ми за за моето пътуване по същите места през ноември 2013 година .Разликата в моето пътуване бе в предвижването - до Батуми и Тбилиси с микробус (мой познат пътува с празен пътнически микробус от София до Ереван) Аз се навих тогава до голяма степен заради евтиното връщане от Батуми до Истанбул(Сабиха) с Пегасус за 35€ и безплатното пътуване в микробуса на отиване,а шофьорът -моят познат пое ентусиазма ми и събра още 7 човека (буса е 8+1) .От Тбилиси до Батуми пътувахме в 2 спални купета - съветски вагони по 4 човека в купе.Интересен факт е ,че жп билетите ги купих от сайта на грузинските железници (октомври 2013г) ,а БДЖ тогава още не предлагаха онлайн резервации.
Още веднъж ,поздравления!
epetkov
супер спотър
 
Мнения: 867
Регистриран на: 15 Апр 2010 21:33
Местоположение: Варна

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот europeandj » 11 Авг 2015 21:54

epetkov написа:Поздравления за рипорта! Припомни ми за за моето пътуване по същите места през ноември 2013 година .Разликата в моето пътуване бе в предвижването - до Батуми и Тбилиси с микробус (мой познат пътува с празен пътнически микробус от София до Ереван) Аз се навих тогава до голяма степен заради евтиното връщане от Батуми до Истанбул(Сабиха) с Пегасус за 35€ и безплатното пътуване в микробуса на отиване,а шофьорът -моят познат пое ентусиазма ми и събра още 7 човека (буса е 8+1) .От Тбилиси до Батуми пътувахме в 2 спални купета - съветски вагони по 4 човека в купе.Интересен факт е ,че жп билетите ги купих от сайта на грузинските железници (октомври 2013г) ,а БДЖ тогава още не предлагаха онлайн резервации.
Още веднъж ,поздравления!


Благодаря ти! Радвам се, че се харесва. Това беше най-вълнуващото ми пътуване през 2015г и няма изгледи да сътворя нещо по-добро...
За полетите Батуми - Истанбул и Кутаиси - Истанбул напосладък все не ги виждах в продажба на сайта на Пегасус иначе в Уикипедия стояха, което беше странно иначе аз исках нещо такова да си взема. Късмет си имал да летиш по тази отсечка.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 758
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот epetkov » 11 Авг 2015 22:13

Полетите на Пегасус между Истанбул и Батуми ги няма от началото на 2014 г. Сега между двата града летят само Турските авиолинии.Сигурно знаеш за врътката с виртуалното летище Hopa в Турция .Билетът Истанбул -Батуми (международен полет) може да струва окло 100 евро ,а този до Hopa(domestic) струва средно по 35-45евро.
epetkov
супер спотър
 
Мнения: 867
Регистриран на: 15 Апр 2010 21:33
Местоположение: Варна

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот europeandj » 11 Авг 2015 23:04

epetkov написа:Полетите на Пегасус между Истанбул и Батуми ги няма от началото на 2014 г. Сега между двата града летят само Турските авиолинии.Сигурно знаеш за врътката с виртуалното летище Hopa в Турция .Билетът Истанбул -Батуми (международен полет) може да струва окло 100 евро ,а този до Hopa(domestic) струва средно по 35-45евро.


Ето това е нещо, което дори не подозирах. Доста полезна информация, Благодаря ти! Виждам, че го дават 40-45 евро на посока Istanbul -> Artvin Hopa което е с кацане в Batumi и после автобус.
Ако си ползвал това вече може ли да дадеш повече информация за пътуване само до Грузия, защото ми изниква въпросът:
Ако си купя билет Hopa -> Istanbul еднопосочно и въобще не се кача на автобуса в Hopa, а направо отива да летището в Батуми дали ще имам проблем?
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 758
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Грузински гранд трип (IST-TBS-BUS / KUT-TBS / TBS-IST)

Мнениеот epetkov » 12 Авг 2015 00:20

europeandj написа:
epetkov написа:Полетите на Пегасус между Истанбул и Батуми ги няма от началото на 2014 г. Сега между двата града летят само Турските авиолинии.Сигурно знаеш за врътката с виртуалното летище Hopa в Турция .Билетът Истанбул -Батуми (международен полет) може да струва окло 100 евро ,а този до Hopa(domestic) струва средно по 35-45евро.


Ето това е нещо, което дори не подозирах. Доста полезна информация, Благодаря ти! Виждам, че го дават 40-45 евро на посока Istanbul -> Artvin Hopa което е с кацане в Batumi и после автобус.
Ако си ползвал това вече може ли да дадеш повече информация за пътуване само до Грузия, защото ми изниква въпросът:
Ако си купя билет Hopa -> Istanbul еднопосочно и въобще не се кача на автобуса в Hopa, а направо отива да летището в Батуми дали ще имам проблем?

Съвсем логично е да възникне не само у теб въпросът с автобуса!Ако на теория е невъзможно ,на практика е невъзможно на поне 10-та степен!Кацащите с билет до Нора ,се качват директно в автобуса без каквито и да е контролни проверки ,но което е още по-интересно автобусът преминава през сухопътната граница Грузия-Турция без изобщо да спира на нея (нали се води за вътрешен полет) .Това става 2 пъти на ден т.е. един път на отиване и един път на връщане.Ако се явиш направо в Батуми с билет за полет от Нора ,няма да бъдеш чекиран.
epetkov
супер спотър
 
Мнения: 867
Регистриран на: 15 Апр 2010 21:33
Местоположение: Варна


Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron