Две еднакви имена и фамилии в една резервация !?

Как да летя от А до Я, с какъв самолет, с коя авиокомпания и на каква цена

Две еднакви имена и фамилии в една резервация !?

Мнениеот epetkov » 26 Яну 2015 20:00

Преди половин година имах проблем с трип.бг за резервация на билет на Турските авиолинии .Проблемът възникваше винаги в процеса на плащане .В картата имах достатъчно пари ,но отговорът винаги беше : "Неуспешна резервация. Обърнете се към Вашата банка " .Реших да разделя 6-мата пътника на две резервации 3+ 3 ,но ситуацията не се промени .Едва когато разделих групата на 4+2 двете резервации минаха успешно .За мой късмет цената на билетите не беше се променила. Така разбрах какъв е бил проблемът - 2 еднакви собствени и фамилни имена на двама от пътниците .Когато разделих Димитър Димитров 1 от Димитър Димитров 2 ,както вече казах , всичко си мина без проблем.Реших ,че в бъдеще в подобна ситуация винаги единия "двойник" ще го отделям в отделна резервация . Днес обаче пак трябваше да купувам билети за същата група ,когато се сетих за проблема с трип.бг ,реших да не правя две резервации ,а единия "двойник" да го пиша не с фамилното му име ,а с бащиното и резервацията мина успешно . Сега имам въпрос - трябва ли да звъня на трип.бг за промяна на фамилно име на един от пътниците в 6 рах резервация или не ?
epetkov
супер спотър
 
Мнения: 748
Регистриран на: 15 Апр 2010 21:33
Местоположение: Варна

Re: Две еднакви имена и фамилии в една резервация !?

Мнениеот Topfly » 28 Яну 2015 14:18

epetkov написа:Преди половин година имах проблем с трип.бг за резервация на билет на Турските авиолинии .Проблемът възникваше винаги в процеса на плащане .В картата имах достатъчно пари ,но отговорът винаги беше : "Неуспешна резервация. Обърнете се към Вашата банка " .Реших да разделя 6-мата пътника на две резервации 3+ 3 ,но ситуацията не се промени .Едва когато разделих групата на 4+2 двете резервации минаха успешно .За мой късмет цената на билетите не беше се променила. Така разбрах какъв е бил проблемът - 2 еднакви собствени и фамилни имена на двама от пътниците .Когато разделих Димитър Димитров 1 от Димитър Димитров 2 ,както вече казах , всичко си мина без проблем.Реших ,че в бъдеще в подобна ситуация винаги единия "двойник" ще го отделям в отделна резервация . Днес обаче пак трябваше да купувам билети за същата група ,когато се сетих за проблема с трип.бг ,реших да не правя две резервации ,а единия "двойник" да го пиша не с фамилното му име ,а с бащиното и резервацията мина успешно . Сега имам въпрос - трябва ли да звъня на трип.бг за промяна на фамилно име на един от пътниците в 6 рах резервация или не ?


Този въпрос може да се реши и по друг начин. По принцип всички авиокомпании имат изискване на изписване на пълните имена по паспорт, а в българските международни паспорти презимето (бащиното име) се води за given names, като така всички български граждани имат две имена. Ако презимето не съвпада не мисля, че би имало проблем да ги сложиш в една резервация с пълните имена по паспорт.

Аз бих звъннал на твое място в Трип.бг, защото фамилното име винаги е водещо при резервациите и може да се окаже, че пътникът ще има сериозен проблем на летището. Много по малък проблем би имало ако беше заменил името с бащиното име.
Topfly
супер спотър
 
Мнения: 2212
Регистриран на: 27 Окт 2010 13:02


Назад към Полети, билети, тарифи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта