Да споделя и аз моите впечатления от теста. Малко късно, но може би за кандидатстващите в бъдеще.

Самите упражнения е невъзможно да бъдат обяснени, по-скоро ще кажа някои неща за изпита като цяло. Както аз съм го видял. Ако някой от другите явили се сметне, че давам невярна или подвеждаща информация, нека ме коригира. Само първо да вметна, че за мен тестът беше изключително труден. Обикновено подобни тестове се правят така, че да отсеят тези, които са под средното ниво. Този тест отсява вундеркиндите.

Беше разделен на 2 части от по приблизително 60 минути. Между двете има 10 минути почивка. Всяка част има 3 отделни упражнения, които са напълно различни едно от друго. Преди всяко упражнение ви се дават инструкции как да бъде изпълнено, последвани от няколко пробни примера. Нямате право да задавате въпроси, свързани с упражненията, към квесторите. Самите инструкции са невинаги ясни и изчерпателни, а примерите не покриват всички възможности. Например, при landing instructions (вижте уикипедиа за подробности) така и не става ясно в кои случаи излитащите самолети имат предимство пред тези във въздуха. В следващото упражнение пък, (това за реакциите, пак можете да видите уикипедиа) в инструкциите и примерите се говори само за форми и цветове, а в реалния тест се появяват и числа. (От които аз лично май-нито едно не успях да уцеля

) А на последното упражнение с кубовете инструкциите изрично подчертават, че имате предостатъчно време и не е нужно да бързате. Това подвежда. Нямате време! Имате 38 куба, което значи, че ако правите по 1 в минута ще направите максимум 25. (Аз толкова направих.) Трябва да се бърза. Не казвам да ги налучквате и да цъкате без да мислите, но нямате време за помайване. По време на целия тест нямате време за помайване всъщност, времето никога не стига. Хубаво е да знаете също, че часовникът е разположен в горния ляв ъгъл на екрана. Пак там ви показва каква част от упражнението сте минали. (Примерно, на кубовете ще пише 1/38, 2/38, 3/38 и т.н.) Над екрана също има лента, която ви показва как напредвате, но имайте предвид, че там се виждат само до номер 20. Не бях единственият, който се подлъга по това. Виждах, че ми остават само 3 въпроса, а имам цели 5 минути и съвсем лежерно си обмислях отговорите, а после изведнъж открих, че имало още 5 въпроса. Неприятно е.

Накрая също нещо важно. Ако не се чувствате добре и преценявате, че няма да покажете най-доброто от себе си, съветвам ви да се обадите и да помолите да ви отложат датата. Мисля, че ще е възможно, защото преди началото на теста ни попитаха дали се чувстваме в кондиция и евентуално можеш да се откажеш. Абе не пречи да опитате. На мен ми се наложи да се явя болен и крайно дехидратиран, два дни бях ял само банани и бисквити, но след като вече бях в София нямаше мърдане. Може би щях да се справя малко по-добре, ако се явявах днес. Вината си е моя. Въобще всичко в организацията е направено така, че нищо да не ви притеснява и да не мислите за нищо, освен за теста. Адмирации към РВД за това.
Четирите екрана с топчетата са като някакво мъчение, в един момент вече изобщо нямах представа какво натискам и защо го натискам.