:))))))))

Тук ни питайте, критикувайте и хвалете!

Мнениеот Airfan » 29 Окт 2007 11:08

OGI написа:Много се извинявам на организаторите на сайта за хапливият ми тон в началото на тази тема, но наистина се надявах с това да успея да променя нещо, защото наистина ми пукаше за сайта. След като ме изкараха най-големият враг на спотърсването в България (особено на авиофеновете с "по-малките апарати"), загубих желание да опровергавам неверните твърдения на когото и да било и съответно да се опитвам да отворя очите на други.


Пич, уважавам те, готино снимаш, обаче нещо не ме кефи какво пишеш и правиш в последно време, разбираш ли? Това си е твоя работа, разбира се, нито ти се меся, нито съвети ти давам. Но от поста ти и някои реплики и думи, които съм чул в последно време лъха на студено към по-слабо представящите се.

Надявам се разбираш, че не всеки може да композира снимките като теб и съгласен съм, работата не е само до апарата, но и до задапаратното устройство. Обаче с такива думи, които съм чувал от теб, ще откажеш моментално всеки, който иска да качва. Човеко, трябва да си толерантен към развиващите се и незнаещите, а не да демонстрираш превъзходство. Това имам предвид и не визирам само написаното тук, а твои реални думи към различни хора, които по един или друг начин аз съм чул и не са ми харесали. Незнам как са се почувствали те в онзи момент.... но със сигурност не съвсем добре.
http://www.airforce-bg.com - първият изцяло български авиационен сайт!
Моите снимки в jetphotos.net
Аватар
Airfan
най-спотър
 
Мнения: 280
Регистриран на: 23 Дек 2003 23:31
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Toni » 29 Окт 2007 11:25

HORNISE написа:Не става диалог така Василев. Според теб няма проблем. Според мен има и то много. Всички неща дето питаш - сам си изброил проблемите. Това че казваш - който иска да помага... Оф, няма да пиша, не е за тука. Но не стават така нещата, ще запазя мълчание тук. Има нужда от сериозни разговори за сайта, но не им е тук мястото...


Ще се самоцитирам: "Според мен, това са важни неща и по тях трябва да се работи".
В същото това време казвам, че сайтът съществува, дори и със своите недостатъци. Също така казвам, че липстата на видим ъпгрейд, не означава, че трябва се създава напрежение. Не знам дали осъзнаваш, че на този етап на развитие сме стигнали до момента на комерсиализацията - за да поддържаме и развиваме бгспоттерс е необходимо да намерим спонсори, които са склонни да инвестират защото ги кефим или да създадем търговско дружество, което да печели от дейността си и да се самофинансира за да има развитие.
За мен това е важният въпрос!

Аз не мога да разбера за какво става въпрос тук? Имам усещане, че ти и Оги искате нещо конкретно, но не го казвате директно. Кажете си приказката и още един път апелирам за толерантност.
Аватар
Toni
член на екипажа
 
Мнения: 6451
Регистриран на: 16 Дек 2003 14:32
Местоположение: София (SOF/LBSF)

Мнениеот IDOL » 29 Окт 2007 15:11

И на мен, като страничен наблюдател на дискусията, нещата ми заприличват като да се теглят в посока комерсиализация. Смятам, че такова решение могат да вземат единствено собствениците на сайта.

Според мен, ако се заложи на комерсиалното, може да има плюсове от евентуални финансови приходи, но което е по-сигурното, ще има и отлив на голяма част от хората посещаващи сайта и форума. А именно благодарение на тях той ще е привлякъл вниманието на потенциални инвеститори или рекламодатели.

Така че, пак казвам по мое лично мнение, аз не бих притискал толкова собствениците с развитието на сайта. Всички виждаме и от мненията им тук, че са достатъчно амбициозни и обръщат внимание и на детайлите, когато се захванат с нещо и съм сигурен, че качественото израстване на сайта ще се състои. Дали ще е няколко месеца по-късно мен лично не ме притеснява. Много ми хареса и едно мнение на миткобайкър в тази тема, което напълно споделям:

Искам да обърна внимание, че всички ние сме потребители на УСЛУГА, за която не заплащаме!
Абсолютно трябва да се отчита (и уважава) факта, че хората, които са създали и поддържат този сайт имат и други професионални и лични ангажименти и до много голяма степен, това което имаме до тук е дело на добра воля и е отвъд всякаква комерсиалност.


Поздрави на всички и дано сме достатъчно интелигентни, за да запазим добрия тон на общуване помежду ни.
Welcome to Plovdiv International! New Terminal - New Beginning.
Аватар
IDOL
най-спотър
 
Мнения: 360
Регистриран на: 16 Фев 2006 23:05
Местоположение: Пловдив

Мнениеот HORNISE » 29 Окт 2007 15:31

Явно тука ще си пишем...

За секунда не е ставало дума за нетолерантност. В голяма степен подкрепям това което е написал Огнян в първият си пост. После има по-крайни неща, зад които не заставам. Винаги съм бягал от спор за качеството на снимките, който се базира на фототехниката с която разполага всеки. Да - имам голям апарат, но не помня да съм парадирал с това или да съм упреквал някой за това, че няма същия като моя... Отлично се знае с какво почнах и как снимах. Не мога да искам всеки да има желание като моето или възможности /имал съм късмет да разполагам със средства/ да си купи голямо желязо. Не е в това въпроса. На доста хора съм обяснявал, че трябва да има все пак нещо в снимката им за да се появи тя на сайта. Не сме просто галерия в която се показват картинки със самолети. Учудвам се че след толкова години се налага на мен, Емо и Василев, пък и на който и да било да обясняваме защо тия снимки трябва да отговарят на някакви критерии... С повече старание, опити, малко четене за обработката /аз самият знам много малко неща за фотошоп например, ако щете вярвайте/, гледане на снимки и желание за подобрение, всеки на който е върната снимка ще се опита следващият път да се справи по-добре. Много, много пъти самият Василев е призовавал - момчета, обработвайте си снимките преди да ги качите. Защо сега изглежда, че заставаме зад хората които казват, че нямат време да се занимават с обработка?

Не говорим за липсата на ъпгрейд, това не е голям проблем. Факт е обаче, че нещата във вида в който са не вървят добре. Рядкото пускане на снимки води до видимо намаляване на посещенията на сайта. За това имам вина и аз самият, но от своя страна имам причини за пасивността си, който обаче няма да разисквам на всеослушание.
Липсата на новини също е сериозен проблем...

Малко незавършено стои май, но съм зает в момента и не мога да пиша повече.

ДИАЛОГ му е майката, не монолози. Щом един човек не е доволен от нещо, а той не е един явно, трябва да се направи нещо за да се върнат нещата отново в доброто русло. Да не се бяга от проблема. Така смятам.
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение
Аватар
HORNISE
член на екипажа
 
Мнения: 1887
Регистриран на: 16 Дек 2003 12:54
Местоположение: София

Мнениеот Airfan » 29 Окт 2007 16:01

Пичове, моите уважения към всички ви за труда, хвърлен по сайта, в снимане, преглеждане и т.н. На всеки труда е важен.

Мисля трябва да си зададете въпроса: "Защо сайтът не е както в началото?".
Аз, примерно мога да споделя защо не качвам повече снимки при вас.

Аз не качвам снимки при вас, защото ужасно много се бавите с одобрението на снимките, особено в моменти, когато има някакви мероприятия, снимките са горещи, а ти не можеш да ги покажеш. Същото го има и при другите сайтове, примерно а.нет и джет.нет, ама там нещата са от друг порядък и чакането е обяснимо. Тук задъхването става факт с няколко десетки снимки.
Друг фактор е, че когато се одобрява дадена снимка, защо нямате единна система за моделите на самолетите? Сега буквите след модела ту са писани на едно място, ту на друго. Поне в началото беше така, примерно за Бел-206.... там е мазано.
Базата с типове самолети не се ъпдейтва.
Има и други кусури, но да не издребнявам.
Друг проблем беше (сега незнам как е), че понякога сякаш тенденциозно нечии снимки седяха твърде дълго и необяснимо като последно качени или обратното, някой качва хубава снимка, която бива веднага затворена с друга снимка, на друг потребител, която е една от цяла серия качена от него. Та, одобрява му се една снимка, която се оставя да седи 2-3 дни, след което се одобрява цялата серия, примерно. Е защо така?
Има нещо гнило и с най-гледаната за седмицата.

Тук правя предложение - сложете да се показва и една снимка - избор на скрийнъра или най-интересното от последните 7 дни. Също, динамично да се променя най-гледаната снимка за последните 7 дни (сега незнам как е).

Това, приятели са основните причини хората да не качват и да не посещават вашия сайт. Ниското качество в този му вид и процент никога не е било и няма да бъде фактор, който определя посещаемостта.

Поздрави,
Airfan
http://www.airforce-bg.com - първият изцяло български авиационен сайт!
Моите снимки в jetphotos.net
Аватар
Airfan
най-спотър
 
Мнения: 280
Регистриран на: 23 Дек 2003 23:31
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Svetli Georgiev » 29 Окт 2007 16:50

Мислех да не пиша в тази тема по простата причина че вече не качвам снимки там т.е. не ме засяга развитието му, но някои от по-горните постове ме накараха да напиша едно просто и незангажиращо мнение, на което едва ли някой ще обърне внимание. Та така ето го и него:

На истина много труд е хвърлен по сайта като тръгнете от идеята и стигнете до ден днешен. Хареса ми мнението че ние сме потребители на безплатана услуга, а всичко направено изисква определени средства. Също така самите собственици нямат за цел да се хранят от това. Вярно е и това че сайта има много кусури , които останалите потребители са ги изброили по-горе. Тях не мисля да ги коментирам, защото всеки един човек разбира снимането по свои начин - някои се наслаждават на по-простите и натурални снимки направени от по-малък апарат, други харесват снимките за които фотографа се е готвил повече време и т.н. Това е въпрос на мнение и зависи от самия човек.

Има една доста срещана грешка - никой не се взима в ръца да направи нещо свое, а намира грешките на останалите. По този повод искам да кажа че не всички могат да харесват сайта, съдържанието и потребителите му. Тук има две доста различни мнения - някои казват "Е, какво като снимката е малко кривичка", другите не са никак съгласни. Тук идва идеята че BGSpotters е уникален за България сайт т.е. друг такъв няма и ако някои не одобрява това което има, е принуден или да напусне или да остане, примирявайки се с положението. И аз мисля че има неща за до-оправяне и бих посъветвал тези които не одобряват поддръжката на BGSpotters да направят свой сайт. Аз бих се радвал и бих го посещавал.

Има още какво да се пише по тази тема, но не мисля че ако някой не отстъпи ще се стигне до най-добрия възможен изход от от ситуацията.

Не мисля че съм обидил някого с поста си, но ако все пак има такива - Извинете. - предварително.

Поздрави, Светли
Аватар
Svetli Georgiev
супер спотър
 
Мнения: 1284
Регистриран на: 28 Юли 2006 13:10

Мнениеот Делян » 29 Окт 2007 17:29

Наистина собствениците решават какво ще става със сайта защото те плащат. Аз преди време предлагах да се включим голяма група от хора и всеки да плаща по нещо за да се развива сайта по-бързо, но явно не се хареса идеята.
Това което аз бих подобрил на сайта е да се сложат доста повече снимки на първата страница както А.нет и другите подобни сайтове за да има по-голям достъп до снимките за тези които влизат за първи път. В момента се вижда само последната снимка и "най-добрата" за последната седмица и това автоматично намалява интереса на новопосетителите. Да не говорим, че много от новите снимки остават незабелязани, което пък ме довежда на мисълта, че търсачка още на първата страница както при А.нет и останалите е много необходима за да е улеснен достъпа до снимките.
Също всичко трябва да е дублирано на английски за да може и хора от целият свят да го разглеждат. Например съм виждал разни полски и чехски сайтове, които имат много неща дублирани на английски и съответно посещенията се увеличават.
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4514
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Мнениеот OGI » 29 Окт 2007 18:29

:wink:
Последна промяна OGI на 21 Мар 2010 01:07, променена общо 1 път
OGI
най-спотър
 
Мнения: 477
Регистриран на: 15 Сеп 2006 12:22

Мнениеот С.Николов » 29 Окт 2007 23:16

Да се върнем малко в началото
"В начоло беше голия сайт
опа грешка
в началото бяха феновете
и феновете казаха да бъде
и то стана" :)

Тогава както се казва
на пръсти се брояха снимките от България
в други подобни и известни сайтове.

Идеята за създаването на тази интернет страница
беше тя да бъде място на което да се качват
снимки на всякакви Български фъркати и въздухоплаващи
правени от Българи в България.
Или поне да отговаря на едно от горните условия
може и да бъркам но такива са ми спомените
когато всичко още беше само в главите
на няколко ентусиаста.

Всичко тече времето няма карай и ....
Промени винаги има без тях неможе
но ако е възможно нека си останем
различни може да сме на ниво
без да подражаваме.

Абе аз къде съ обаждам
кат не съм пускал снимки от еххе нопомня кога. :)
Мързела не мори той само мъчи тва от опит го дзнам :lol:

Ребята давайте жить дружна
да дискотираме на по бира :)
Аватар
С.Николов
най-спотър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 17 Дек 2003 22:57
Местоположение: Варна жкВладиславВарненчик

Мнениеот tu-134 » 30 Окт 2007 05:32

Съгласен съм с Оги за тези неща. Колкото до качеството на снимките, не може да си позволим да вдигаме критериите до нивото на световните сайтове, но според мен трябва да има някакъв стандарт на приетите снимки. Виждал съм много интересни снимки на прозорчето "последно добавена", който изглеждат с добро качество но не биват приети, докато други с по лошо са приети. Не съм скрийнър, може да не разбирам от тези неща, не се пиша и експерт по фотография, просто изказвам моето мнение по въпроса.

Както Оги каза, и както аз мисля от много време но не съм го казал до сега, важно е да се прегледат снимките по-бързо. Вярно е, с дни наред стой една и съща снимка като последно добавена. Мен това лично не ме дразни, аз си пускам по 5 на ден и това е, когато се прегледат тогава.

Според мен най важното в момента е да се намери начин да се праща мейл с причина за отказ на време. Така най добре фотографа ще знае какво е сгрешил и какво трябва да оправи. Как да знам иначе дали и следващата снимка няма да и има нещо. Често беше да идвам тук в темата за отказаните снимки и да питам защо е отказана, и благодаря на Тони(и Василев и Балъкчиев) за помощта. Скоро след това получих мейл но той касаеше снимки от преди 3-4 седмици, някой от който вече бяха приети след повторно качване. Една автоматизирана система за мейл би свършила добра работа, надявам се новия скрипт да оправи това.

AiBOJ написа:Бих отбелязъл също и това, че се качват много еднакви снимки, които нямат почти никаква разлика, което не намирам, че е добро за сайта. Наскоро имаше пак подобна серия.


Предполагам че може би имаш на предвид и мойта серия снимки на 134ки и Ан-74 от Москва. Знам че си приличат, но все пак са самолети който нито са в регистъра на този сайт нито скоро ще посетят България за да влезат. Опитвах се да направя по интересни снимки с тези самолети но беше трудно понеже нито имам добра техника, нито фотографска мисъл като Оги, нито възможността, понеже повечето самолети бяха наредени доста ситно и нямаше как да не си пречат. Даже имам няколко по интересни снимки, една от тях 2 пъти я качвах тук и двата пъти не беше приета. В същото време в а.нет я приеха.

Тук искам да отбележа че качеството на приетите снимки на сайта не е зле, аз лично мисля че е на ниво.
Аватар
tu-134
супер спотър
 
Мнения: 657
Регистриран на: 04 Яну 2004 06:51
Местоположение: Chicago

Предишна

Назад към Сайтът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта