Благодаря за трудът, който си си направил и за уточнението. По динозавърско време, летящите бяха други, та е възможно да съм се объркал.
Искам да кажа, че "младежите" са всъщност двама

По размер са почти колкото "мама" и "тате", но все още нямат тяхната "ръждива" (особено по гърба) окраска.
Искам да споделя и няколко цитата по памет от разговорът ми с един местен жител на около 70 години, който се мотаеше наоколо с някакво старо колело и реши, че съм достоен да установи контакт с мен, след като всички клечаха около гьола и се бяха втренчили във водата, а аз се щурах наоколо и зяпах в небето.: (бел. авт. става дума за летище София и "езерцата" от северната му страна.)
Ето какво ме впечатли най-много:
-"Ти гнезда ли търсиш? Да не си от тези от летището дето искат да ги махнат?"
-"Тук, като направиха новата писта изсякаха всички дървета за да на гнездят птици и да не пречат. Останаха само тези 3-4 тополи"
-"Тези говорители, дето ги пускат, въобще не плашат птиците. Летят си - ей ги на, в заграденото, че то тук ги дебнат всякакви бракониери. И денем и нощем."
-"Когато дойде Хрушчов на власт и от тогава почнаха да пазят летището. Накрая имаше един маяк, който мигаше червено и беше точно до нашата нива. Аз бях малък и хвърлях камъни по него, ама ядох бой от дядо ми, който каза, че заради това ще ни вземат нивата."
-"Оня Як-40 дето катастрофира го видях. Беше нито да излита, нито да каца. Като се отърколи и се запали, ама сам се загаси и имаше само пушек."
-"Този - лилавият, дето спука гумите, сам си е виновен. Друсна се много здраво и после се въртеше докато дойде пожарната."
Не претендирам за 100% точно предаване на думите, но смилълът им е изразен на 99%