Вдигам темата, т.к. тази седмица бяха първите ми два полета с новите Embraer-190 на БългарияЕр.
Единият беше с регистрация LZ - BUR, а другият с LZ - SOF.
Впечатленията ми за тях са меко казани разочароващи!

/от гледна точка на пасажера/. Вероятно имат хиляди достойнства от техническа гледна точка, което не е маловажно, но все пак ние летим в тях като пътници и искаме поне малко комфорт.
1. Турбуленциите се усещат много по-силно, отколкото при останалите самолети, в които съм летял.
а/ На 30 октомври сутринта излетяхме от Бургас при ужасни метео-условия, такива, които никой не иска преди полет - бурен вятър, черни облаци, дъжд, светкавици, гръмотевици, черно небе. Самолетът буквално беше подхвърлян из небето. Разбира се, това си е тръпка, и не се оплаквам.
Такъв полет /при подобни метео-условия/ обаче съм имал и с БАе-то и трябва да ви кажа, че при подобни условия, стабилността на БАе-то е много по-голяма и подобно "подмятане" не се усещаше.
б/ На 31 октомври вечерният полет пак беше с Е190, при сравнително добри метео-условия, съвсем лек вятър - всяка турбуленция отново се усещаше и то доста силно.
2/ Комфортът е под всякаква критика:
а/ седалки като пейка - твърда облегалка, твърда седалка.
б/ никакво пространство за ръцете
в/ разстоянието между седалките е меко казано - критично малко. единствено между 2 и 3 ред и на авариен изход има повече пространство.
г/ не ми стана ясно, защо седалките в бизнес класата също са с малко разстояние между тях, а на 3 ред, който е на пердето след бизнеса има почти двойно повече разстояние между тях. Разбира се, 3-ти ред не излиза нито за онлайн чекиране, нито на чек-ин гишетата. Вероятно се държи за продажба на някоя от по-горните класи.
д/ самото разположение на седалките спрямо илюминаторите е по-скоро ненормално - не е нормално, илюминатора да е разположен не на реда, а на ръба на седалката, т.е. когато седнем, ние нямаме илюминатор, а плоскост от стената на самолета, като прозореца стои зад главата ни, като половината е затворен от ръба на седалката /

- дано го обясних/. и всичко това идва от съразмерността и неправилността на разпределението на седалките.
3/ Сравнявайки честите си полети с БАе /вкл. на дълги разстояние - Рим и Мадрид/, и тези 2 с Е-190, гласувам с две ръце ЗА БАе-то срещу Е-190! Е-190 е доста по-неудобен, некомфортен, или поне БългарияЕр е приела подобна конфигурация. Не ми се мисли, как бих се чувствал на по-дълго разстояние. 40-те минути за вътрешен полет се изтърпяват, но повече от час-два-три са кошмар!