Бутона наистина е A/P disconnect. При еднократното му натискане се активира Master warning и за да бъде заглушена тя се натиска втори (или още няколко пъти) път. След кацане са ясно разпределени функциите на PF и PNF, за това дали стика е малко на стани или не не е от толкова голямо значение. Всъщност важното е до момента на опиране на носовата стойка и малко след това (за помагане на парирането на вятъра- в случая от дясно). Гледайки клипчето втори път се сещам, че това "дърпане като опарен" може да е за да спре хронометъра (примерно).
Как разбрахте, че е при тестов полет? Гледам, че видеото е от една седмица качено и наистина не се е чуло за подобен инцидент /вярно, че не се знае кога е правено/ Но все пак как - заради заводските надписи или ?
Като допълителна информация виждам "Danger takeoff or runway to short"
Видно е, че точно на мястото на tailstrike-а от долната страна на фюзелажа има нещо като кил, плуг или както искате го наричайте. Това не е антена на радиовисотомера, тъй като е много голяма плюс това остава здрава и след удара. Същия тест може да се види някъде из нет-а с Б777. Ако беше реален инцидент не мисля, че защитите на Ербъс-а биха позволили подобен ъгъл на атака. Не съм специалист, нека експертите по европейския самолет да си кажат думата, по последното ми твърдение.
Той самолета има ограничения по тангаж по време на излитане, но това не пречи да се разпори опашката на А320 на ВН. Инак RGGе съвсем прав. Петата е умишлено сложена.