EADS обсъжда с Русия производството на A350 XWB

EADS обсъжда с Русия производството на A350 XWB

Мнениеот naskopc » 11 Дек 2006 22:29

Стратегическа работна група, създадена от европейския концерн EADS и руската „Обединена авиостроителна корпорация" (ОАК) е обсъдила на първото си заседание в Тулуза участието на руската страна в проекта за производство на новия самолет на компанията Airbis A350 XWB.

„Считаме, че руската страна може да поеме повече отговорности в рамките на A350 XWB", е казал за агенция Bloomberg изпълнителният вицепрезидент Оливер Андрие.

Предполага се, че размера на участието на руската страна ще се определи към март.

„На първото заседание на стратегическата работна група EADS и ОАК достигнаха до съглашение по въпроса за необходимостта да се разгледат възможностите за развитие на сътрудничеството по редица стратегически направления", е заявил представител на EADS за ИНТЕРФАКС.

По неговите думи, сред възможните области за сътрудничество е съвместната реализация на програмата A350 XWB въз условие разделяне на пазарите, а също и разработка на нова авиационна техника, програма по създаване на товарна версия на модела А320, разширение на инженерния център на компанията Airbus в Русия и провеждане на оценка за възможно сътрудничество във военната сфера, например при създаване на безпилотни летателни апарати.

Работните групи, които ще бъдат създадени за детайлно разглеждане на тези теми, се очаква да представят резултатите от дейността си през пролетта на 2007 г. по време на следващото заседание на стратегическата работна група.

Припомняме, че в началото на декември EADS взе решение за производството на едрогабаритния пътнически A350 XWB, като проектът ще възлезе на над $15 млрд.

Планира се, че външни доставчици ще вземат на себе си до 50% от детайлите на крилата и летателната система, докато аутосрсинга сега е 30%.

A350 е предназначен за транспорт на до 350 пътници и е конкурент на модела 787 Dreamliner на Boeing. По думите на представителите от EADS, новият самолет ще е „най-ефективният и комфортен" пътнически самолет в света.

Русия е интересна за Airbus не само като партньор, но и като голям пазар за реализация на продукцията. През лятото на текущата година Внешторгбанк на Русия купи около 5% от акциите на концерна, възползвайки се от благоприятната пазарна конюнктура, като изразходва за целта около ? 1 млрд.http://money.ibox.bg/news/id_2027276967
Аватар
naskopc
супер спотър
 
Мнения: 591
Регистриран на: 26 Окт 2005 22:03
Местоположение: София

Назад към Авиация + Авиационни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron