от BOOMER » 16 Фев 2012 01:16
Доколкото статистиките показват, че аварийността в гражданската авиация намалява (при растящ брой полети), не съм много склонен да се съглася, че подготовката на пилотите е по- лоша (по- скоро е различна). Да не забравяме, че командирът на АФ447 е бил 58- годишен, а ако тръгнем да се ровим в причините за тази и онази катастрофа, в много от тях ще се забележи, че екипажът е допуснал някаква грешка. Аз не вярвам (а и не виждам връзката), че навлизането на ниско- тарифните авиокомпании ще доведе до по- висока аварийност (това не е факт нит при Райън, нито при Уиз, нито при Ийзи, както и не е факт, че заплатите там са много по- ниски от тези на еквивалентните екипажи на националните превозвачи).
Според мен, бъдещето на авиацията е в масовостта, опростеността на процедурите по пътуване (едно време се купуваха билети от бюро, ходеше се минимум 2 часа преди полета, чекираха се безбройни куфари и т.н.) и в ефициентността на самолетите (четох, че Ийзи изпробват нова система за рулиране с изключени двигатели). От друга страна, кабинният състав според мен ще намалее/ изчезне, а може би ще има автомати, от които да може да се пазаруват неща по време на полет. И така... авиацията загуби престижа си, но това става с всичко бутиково, което изведнъж се предлага масово (като цветния телевизор, автомобила и т.н.)...

It is extremely important that crews understand that a decision to reject a take off is not made because the airplane can stop. A decision to reject a take off is made because the airplane will not fly!!!