Tarom

Tarom

Мнениеот Topfly » 10 Авг 2012 11:19

Уволниха шефката на Таром
http://translate.google.com/translate?sl=ro&tl=bg&js=n&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.zf.ro%2Fcompanii%2Fsefa-tarom-a-fost-schimbata-din-functie-locul-ei-a-fost-luat-de-fostul-director-comercial-9932246
181 милиона евро загуба реализа Таром за 4 години
http://translate.google.com/translate?sl=ro&tl=bg&js=n&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.zf.ro%2Fcompanii%2Ftarom-a-adunat-pierderi-de-181-mil-euro-in-patru-ani-9929040

Изображение
Изображение

Ziarul Financiar
Tarom събра загуба от 181 милиона за четири години
Автор: Mirabela Тирон 08/08/2012

Държавен авиокомпания Tarom, най-великият играч на местния пазар от оборота, се събраха в последните четири години общите загуби на 834 милиона леи (181 млн.), почти една четвърт от общия оборот.

Докато национална компания се гмурва в загуби, други европейски превозвачи, като Austrian Airlines, Lufthansa, Air France KLM и Турските авиолинии, се прилагат планове за преструктуриране, за намаляване на загубите, а някои дори обявява печалба. Tarom длъжностните лица не са отговорили на ZF изпратен да обясни какво е причинило загубите.

Официалните резултати, публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите показва, че миналата година завърши на Tarom загуба от 262 милиона леи (60.9 млн. евро) в оборот от 946 милиона леи (220 милиона). На Tarom Оценките на миналата година е построена на приходи или разходи, но пълното цел не е достигнала нулева печалба. Tarom длъжностните лица не са отговорили на ZF изпратен да обясни какво е причинило загубата на милиони евро.

"Tarom лицето кървене. Outlook не е обнадеждаващ. Криза и силната конкуренция, голям натиск за авиокомпаниите. Това кървене може да бъде спрян чрез по-добър контрол на разходите, увеличаване на приходите чрез нови печеливши маршрути и по-добро покритие вътрешната мрежа, че е без конкуренция и да имат предимство ", смята Даниел Dăianu, професор по икономика.

Той казва, че има свръхкапацитет в сектора на въздушния транспорт, което в комбинация с глобалната криза доведе до фалит, какъвто бе случаят с националната авиокомпания на Унгария, Malev. Всички авиокомпании са изправени пред трудности, дължащи се на кризата. "Нашият проект е да се запази независимостта на провал изисква акционер с финансова стабилност", каза Dăianu.

Държавата планира да постави за продажба на фондовата 20% от акциите в Tarom. През април тази година беше първата стъпка за да я продаде. Националната комисия по ценни книжа (CNVM) одобри предварителния проспект за първично публично предлагане за продажба на акции (IPO). Овидиу Silaghi, министър на транспорта, заяви тази година, че версия за на Tarom продажба приватизация, тъй като компанията.

Компания със загуби от десетки милиони евро трудно да се продаде

"Моето мнение е, че Tarom не могат да продават сега, е лошо предположение, е трудно да се продаде компанията, която наследи загубата на десетки милиони евро и има странно флот (работи като Airbus, Boeing и ATR и) ", каза Doru Lionachescu, основен партньор на Capital Investment Partners къща.

Tarom оперира почти 20 самолета, обединяващи модели на Airbus, Boeing и ATR. Да се намалят разходите на компанията би трябвало да опрости своя флот с два модела, тъй като те са най-малко играчи в областта. LOT Polish Airlines и Чешките авиолинии имат програма за опростяване на флота, като на определени въздухоплавателни средства. Tarom флота дойде миналата година два самолета Боинг 737-800, които бяха relivrate собственика.

Писмото за намерение с МВФ, договорени от правителството тази година на разпоредбата е свързан да се върне миналото Боинг 737-800 на 1 май има Tarom флота.

Ценообразуването е в несъстоятелност, и в него работят твърде много

"В основните загуби и претоварване вярвам, че е лично, не е оправдано, но липсата на протекционистичната политика, за да се защити компанията от колебанията в цените на горивата", смята Doru Lionachescu миналата година компанията имаше 2,286 служители, с 82 по-малко от предходната година. Габриела Bordea-рано тази година, генерален мениджър, предадена в прессъобщение през 2011 г. са били осъществени за рационализиране на мрежата от пътища, мерките са били отразени във факта, че броят на пътниците остава константа в условията, при които се провежда летателен капацитет е намалял с 9% от 2010 г., с цел да се подобри работата.

Държавната авиокомпания, проведени миналата година около 2,2 милиона пътници, по-малко от очакваното. Дружеството успява да поддържа пазарен дял от 22% в Румъния. Tarom авиокомпания самолет излетя миналата година с 61% от местата, заемани от чуждестранни маршрути, което е превозила 1.2 милиона пътници. "На Tarom Полет, само когато аз нямам друг избор. Tarom има лошия часови сегмента, но на високи цени, дори по отношение на маршрути, където конкуренцията е високо летящи и ценообразуване на Tarom е обявен в несъстоятелност. Tarom трябваше да лети до дестинации, които конкуренцията не е голям, в Източна Европа, например. управление е пагубно от Tarom, и не е имало стратегическа визия ", каза Doru Lionachescu.

Tarom маршрут Букурещ-Лондон се конкурира с традиционна компания British Airways, ниско-Букурещ-Истанбул с Турските авиолинии и Пегас разходи, но по други маршрути, имат силни конкуренти, в допълнение към нискотарифните оператори.

Други разпоредби, договорени с правителството на МВФ мерки за подобряване на финансовото състояние на предоговаряне на договори за намаляване на разходите и увеличаване на приходите чрез продажба на нови стратегия, преход към частно управление, публикуването на приватизация до юни 2012 г..

"В момента мога да кажа, че всички авиокомпании губят, но повечето компании са програмите за преструктуриране, за замяната на данъците. На Tarom е взел толкова отдавна, но аз не съм виждал такова действие преди Чрез правилното управление на тези загуби могат да бъдат намалени много повече. просто иска той "вярва, специалист в областта на авиацията, който е работил на няколко авиокомпании.

Той смята, че грешките са големи на Tarom управление, което обяснява нивото на загубите. Първо, компанията ще трябва да предоговори всички договори, за да се намалят разходите. Компанията също така ще трябва да се откажат от всички губещи маршрути, а не само някои, и да се промени броят на служителите.

Ще се премести на частно управление в рамките на няколко месеца

Консултантите смятат, че Tarom ще има положителни резултати, само след като се премести в частно управление. "По това време, процеса на набиране и подбор е в ход, тъй като ние преживяхме по време на проекта и очакваме приложения. Изчисляват, че идентифицирането на общите мениджърите и членовете на борда ще бъдат завършени през следващите месеци", каза Хорас Cocheci, старши мениджър, ръководител на екипа в HR консултации, PwC Румъния, отговарящ за набиране на на адвокати Baias D & B Давид и главата Джордж Butunoiu-ловец.

Какви са резултатите други превозвачи държавни?

Самолетни Турските авиолинии, на име най-добрата авиокомпания в Европа миналата година, приходите се увеличиха с 40% и оперативна печалба от 339 милиона турски лири (155 милиона). Нетна печалба в размер на 19 милиона турски лири (8,7 милиона). Брой на пътниците се е увеличил с 12% до 32.7 млн. души, и заетостта е 72,6%. Стратегията, използвана от управляващото дружество е да се отвори нови маршрути на международни (19 допълнителни) и самолети. Турска компания е основана през 1933 г. и през 2005 г. държавата продаде дял от 25%, продължава да се продава, сега държавата остави с 40,1%.

Ако данък е турски, австрийски авиолинии не са успели да напуснат загуби, но започна с обширна програма за реорганизация да се възползва. От юли тази година всички летателни операции на групата на австрийската група Airlines, която има 80 самолета бяха прехвърлени на дъщерното дружество Tyrolean Airways. Повече от 50% на Австрийски Авиолинии полети се оперират от тиролски сега, особено полети до Централна и Източна Европа и Азия. Всички тиролски ще работи дълги разстояния състезателни флота. Jaan Албрехт, главен изпълнителен директор на Austrian Airlines заяви, че операцията е един съвместен екип за управление на един отбор за въздухоплавателни средства, и премахване на излишни операции. Тези мерки са част от преструктурирането на 220 милиона евро. Целта на тази програма е да донесе печалба на Austrian Airlines. След тези промени 110 пилоти и 214 стюардеси не е активна във фирмата. Миналата година Lufthansa е превозила 11.2 млн. пътници, до 3,4% спрямо предходната година, средна заетост от 73,8% за въздухоплавателното средство. Оперативна загуба на компанията възлиза на 59,4 милиона евро, с 8,2% спрямо предходната година. Приходи в размер на 2.1 млрд. евро.

Какво е направил тази година Tarom

Tarom предоговори договора с обработването на Globe Ground, постигане на икономии на разходи от летищно обслужване на един милион долара годишно. Tarom инициира действия за предоговаряне на договора и кетъринг услуги, сключени с Rocas Алфа. Получените икономии чрез предоговаряне суми до 660,000 евро годишно.

За стимулиране на трафика през юни тази година Tarom 2500 билета, пуснати в продажба на цена от 79 евро за всички вътрешни линии, за връщане, всички такси включени, за да се стимулира трафик.

Съвсем наскоро Tarom и Travel Guard Чартис, глобален доставчик на застраховка при пътуване и помощни услуги, започнаха продукти пътническа застраховка и свързаните с тях дейности, предназначени за пътници, които избират да пътуват по вътрешни полети на авиокомпаниите. Включително пътни застраховки оферта Tarom е първата стъпка в разнообразяването на нашата гама от свързани с авиационни услуги за предоставяне на комплексни услуги на нашите пътници, пътуващи към стандартите, че аз обикновено според компанията.

Министерството на транспорта притежава 97% дял в Tarom, докато Букурещ Летища Дружеството е 1,6%, 1,3% и SIF Muntenia ROMATSA 0,1%.

Topfly
супер спотър
 
Мнения: 2216
Регистриран на: 27 Окт 2010 13:02

Re: Tarom

Мнениеот akair » 12 Авг 2012 12:11

Истината за тази статия е в последните редове :D Таром е държавна собственост. Уволнената вече шефка беше човека, който вкара Таром в Скай Тийм и под чието ръководство по-късно Таром предприе редица добри промени - храна, обслужване, маркетингови стратегии за повишаване на приходите, отваряне към младите хора и т.н. Като тя не е начело на компанията от 2008... Просто кризата дойде тогава... Няма да ме изненада новото румънско правителство да е намерило някой "наш човек", който е "по-подходящ" за длъжността, влиянието и заплатата.... :D
Аватар
akair
супер спотър
 
Мнения: 1204
Регистриран на: 16 Авг 2009 18:50

Re: Tarom

Мнениеот Topfly » 12 Авг 2012 14:47

akair написа:Истината за тази статия е в последните редове :D Таром е държавна собственост. Уволнената вече шефка беше човека, който вкара Таром в Скай Тийм и под чието ръководство по-късно Таром предприе редица добри промени - храна, обслужване, маркетингови стратегии за повишаване на приходите, отваряне към младите хора и т.н. Като тя не е начело на компанията от 2008... Просто кризата дойде тогава... Няма да ме изненада новото румънско правителство да е намерило някой "наш човек", който е "по-подходящ" за длъжността, влиянието и заплатата.... :D


Не съм съгласен с теб за кризата. Преди шефката, която сега уволниха, Таром с много по малко приходи беше печеливша авиокомпания, а сега с много повече приходи са на загуба. Реално голяма част от промените, които е вкарала вероятно са донесли значителни загуби!

Това което е по трудно сравнимо е какво би станало при старата стратегия и увеличената конкуренция на лоу кост компаниите.
Topfly
супер спотър
 
Мнения: 2216
Регистриран на: 27 Окт 2010 13:02

Re: Tarom

Мнениеот akair » 12 Авг 2012 16:35

Както се вижда от графиката, загубите са започнали през 2008-ма. Тя стана CEO около момента, в който приеха Таром за пълноправен член на СК - към края на Q1 на 2010-та... Очевидно някой друг следва да бъде държан отговорен за загубите през 2008-ма и 2009-та. :D Допълнителните фактори като увеличената цена на горивата, засилването на присъствието на НТА оказват сериозно влияние дори на големите играчи в брашна, та какво остава за една малка регионална а/к. :D
Аватар
akair
супер спотър
 
Мнения: 1204
Регистриран на: 16 Авг 2009 18:50

Re: Tarom

Мнениеот merlin » 08 Мар 2013 04:29

Румънците откриват втора база в Иаси (дано така да се транслителира), полетите са:
Bologna (begins 27 April 2013), Bucharest-Henri Coandă, London-Heathrow (begins 27 April 2013), Rome-Fiumicino, Turin (begins 27 April 2013)


Гледайки летището, самият град и икономическото положение на тази част на Румъния, се питам, кой ли е наредил това "разрастване"...
Аватар
merlin
супер спотър
 
Мнения: 1310
Регистриран на: 07 Фев 2008 13:28
Местоположение: LOWW

Re: Tarom

Мнениеот Freak » 08 Мар 2013 10:27

merlin написа:Румънците откриват втора база в Иаси (дано така да се транслителира)


Яш.
Freak
най-спотър
 
Мнения: 289
Регистриран на: 30 Окт 2006 16:05

Re: Tarom

Мнениеот makler » 26 Юни 2013 23:27

Oт кампания на Таром за националния им празник:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
makler
супер спотър
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 20 Фев 2006 00:01

Re: Tarom

Мнениеот autom8 » 28 Юни 2013 01:11

Това горе ако е най-доброто с което разполагат, не им завиждам на румънците :roll: :D
Нашите ги "бият" с лекота и голям аванс.
autom8
супер спотър
 
Мнения: 684
Регистриран на: 25 Май 2012 07:24

Re: Tarom

Мнениеот niki_m » 28 Юни 2013 09:51

Все повече се навивам да полетя малко с ТАРОМ до Рум. да ги видя как са, но 400 за билет са си много както и да го погледнем за едно летене до там и обратно. :lol:
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Tarom

Мнениеот Делян » 28 Юни 2013 14:44

autom8 написа:Това горе ако е най-доброто с което разполагат, не им завиждам на румънците :roll: :D
Нашите ги "бият" с лекота и голям аванс.

'што така мислиш?
Някой може да имат предпочитания към по-възрастни дами? :roll: :D
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4700
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: Tarom

Мнениеот niki_m » 28 Окт 2013 16:24

Щракнах ги преди няколко седмици на Т2 в Сф

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Tarom

Мнениеот lzdimitar » 15 Ное 2014 17:04

Новата ливерия на TAROM. Изглежда много добре !

Изображение

http://aeronews.ro/propunere-noul-livery-tarom-pe-un-737/
lzdimitar
най-спотър
 
Мнения: 363
Регистриран на: 16 Яну 2010 20:53
Местоположение: София

Re: Tarom

Мнениеот niki_m » 01 Яну 2015 13:43

TAROM пуснаха тази нощ зимна оферта от и до България на промоционална тарифа "SuperSpecials @TAROM", като цената вкл. всички такси, кетъринг на борда, 23 кг чекиран багаж и ръчен. Цените по отсечката са налични почти за цялата година. Гледах до ноември 2015 година. Условието е да имате или една събота/неделя, или един - S class/два - E-class дни престой.
Най-ниската цена в момента се предлага от flyhi.bg, през скайсканера, от 206 лв, а трип.бг, и другите предлагат билетите за около 210-220 лв.

До момента, София - Букурещ се предлагаще със стартови цени от 300 лв нагоре.

Полетите са с АТР 42-500 :D, за любителите на тези самолети.
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Tarom

Мнениеот lzdimitar » 18 Яну 2015 22:06

През тази година Airbus започва доставките на 8 броя A319, 4 броя A320, 2 броя A321 и 2 броя A330, като те ще заменят досегашните A318 и А310, които Airbus ще ги изкупи обратно, а B737 и B738 ще бъдат върнати на лизингодателя.
lzdimitar
най-спотър
 
Мнения: 363
Регистриран на: 16 Яну 2010 20:53
Местоположение: София

Re: Tarom

Мнениеот Делян » 19 Яну 2015 00:13

Да не вземат и румънците да литнат до САЩ, че станахме много заедно със сърбите..... :D
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4700
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Следваща

Назад към Авиация + Авиационни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта

cron