Страница 1 от 1

Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009 12:25
от aviofan
Здравейте , интересно ми е каква подготовка по английски език има един редови РП ? Всяка година ли ви се организират някакви курсове и задължителни ли са? Мерси!

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009 12:51
от asd
От условията от последния конкурс за започване на работа като РП - http://forum.bgspotters.net/viewtopic.p ... 7&start=154.2. Кандидатите, преминали успешно теста по т. 4.1., следва да представят валиден сертификат от IELTS или TOEFL или от Cambridge ESOL Exams - First Certificate in English (FCE), издаден през предходните две години, за минимално ниво на владеене на английски език, както следва:
• IELTS - 5.5 или
• TOEFL - 71 (internet based) или
• Cambridge ESOL Exams-First Certificate in English (FCE) - grade B.


От предпоследния конкурс:

2.3. Да владеят английски език - писмено и говоримо на ниво, както следва:
• IELTS - 7.0 или
• TOEFL - 91 (internet based) или
• Cambridge ESOL Exams-Certification Advanced English (CAE)


Освен това се прави психо-тест или тест за интелигентност (не знам как да го нарека) - т.нар. FEAST тест - който е на английски и ако не знаеш езика няма как да го минеш.
Надявам се да съм ти помогнал да се ориентираш горе-долу за изискванията в момента.

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009 00:41
от ATC
Здрасти,не не са всяка година прават се тестове всяка година ,а курсовете в момента се провеждат в Англия за придобиване на ICAO Level 4 и според оценката ти там ще се определя честотата на курсовете на които ще се ходи.Срока е до 2011 (за сега) всички да имат минимум level 4 по ИКАО и по-тази причина последните години са по начесто

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009 10:50
от slice
Английския за РП-та и за пилоти е един и същ (говоря за нивата на ИКАО). Има преходен период (не го знам кога), до който всички действащи РП и пилоти трябва да покрият поне 4-то ниво на английски. При това, ако покрият:

4- то ниво - трябва да се явят пак на изпит след 3 години
5- то ниво - след пет години
6- то ниво - не трябва повече да се явяват (доживот), но 6то ниво се дава само на native speakers, които не са диалектни.

Изпитите се правят в сертифицирани за това учебни центрове, каквито в БГ все още няма. Поради тази причина, ГВА е измислила при взимане на РТО да ти се зачита ниво 4. Е да де ама РТО е с 5 годишна давност, а ниво 4 с 3... Луда работа, както винаги!

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009 15:31
от aviofan
:) Мерси!

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009 20:06
от asd
slice написа:Английския за РП-та и за пилоти е един и същ (говоря за нивата на ИКАО). Има преходен период (не го знам кога), до който всички действащи РП и пилоти трябва да покрият поне 4-то ниво на английски. При това, ако покрият:

4- то ниво - трябва да се явят пак на изпит след 3 години
5- то ниво - след пет години
6- то ниво - не трябва повече да се явяват (доживот), но 6то ниво се дава само на native speakers, които не са диалектни.

Изпитите се правят в сертифицирани за това учебни центрове, каквито в БГ все още няма. Поради тази причина, ГВА е измислила при взимане на РТО да ти се зачита ниво 4. Е да де ама РТО е с 5 годишна давност, а ниво 4 с 3... Луда работа, както винаги!Бих добавил, че според ИКАО умението да се използват стандартните фрази от фразеологията (нали РТО - радиотелефонен оператор е точно това?) е 3-то ниво, а идеята е да се говори на прилично ниво и нормален английски език за нестандартните ситуации. За 6-то ниво съм чувал, че било като Cambridge proficiency - тоест трябва да си живял 10 години в САЩ и пак може да не ти е достатъчно...

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2009 18:05
от Sky Place
А къде в Варна или България може да се покрият изискванията по англииски език за РП

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2009 11:23
от asd
Sky Place написа:А къде в Варна или България може да се покрият изискванията по англииски език за РП
Не мога да разбера какво точно питаш, но:


- изискванията за кандидатстване за работа в "Ръководство въздушно движение", които бяха поставени последния път, когато търсиха хора за ръководител полети, можеш да ги покриеш на много места във Варна. Курсове по английски има всякакви - някои са по-добри, други са по-слаби, може би ти вече си го научил на прилично ниво. После си избираш една от трите възможности, които РВД дават - TOEFL, IELTS или Cambridge май бяха - отиваш на съответния изпит (до колкото знам има изпити и във Варна, и то не са рядко), покриваш необходимото ниво, вземаш си сертификата и кандидатстваш в РВД, ако те търсят хора естествено;

- ако се интересуваш за изискванията на ИКАО - в момента в България никъде не можеш да си вземеш сертификат колко знаеш английски според скалата на ИКАО, защото тук към момента никой не издава такива. В бъдеще може и да се появи някой, който да изпитва по критериите на ИКАО, но за сега няма.

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2009 19:19
от ATC
очаква се до няколко месеца да стане ясно дали Учебния център на РВД ще има право да прави такива изпити,изпити а не обучение за level 4 на ИКАО

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2009 15:17
от aviofan
А някой ще каже ли тази година ,къде ги изпращат да учат РП -тата, английски? И как е?

Re: Курсове по английски за РП?

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2009 16:57
от ATC
В Плимут,Англия - Мейфлауър колидж.Как да е ,трябва да се учи