Дубайски трип с W!Zz

Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 10:46

Ето ми го и първото пътуване със самолет извън Европа. Снимките от самите полети са ми супер оскъдни, но пък от Дубай и пустинята край Дубай мисля, че съм снимал най-важното в детайли.

Полетите бяха много спокойни и приятни. Мислех си, че в салона на Уиз ще стана на палачинка за 5 часа, но се оказа, че този проблем го нямаше. Иначе съм висок 1,76 и разбира се краката ми опирата в предната седалка, но не стигнах до там, че да се схвана. Даже на полета на връщане изобщо не съм си мърдал от седалката. Полетот на връщане беше със самолет с най-стария салон на Уиз и беше супер удобно.

Една вметка, която констатирах сам: Салоните на Уиз Ер са три типа. Първият е на по-старите им самолети, които са като че ли по-меки, седалките са оформени така, че в зоната на краката има повече място и най-важното: облегалките се пускат назад. Втория тип са майче най-масово разпространени. Недостатъците им са, че има едни пластмасови плоскости отпред на краката и, че облегалките не се пускат назад. И третия тип ги виждам само на самолетите, които са с уинглети. Те са по-твърди, по-неудобни, по-тесни като че ли и общо взето не ги харесвам.

По темата: Бях си заредил предварително картата на смартфона и с GPS-а се следях къде летя. Трасето е ясно: София - минаване северно от Свиленград - северно от Истанбул - почти над Анкара - прекосяване на Турция и навлизане директно в Ирак - прелитане над Багдад - Навлизане в Персийския залив - Заход и кацане на DWC. Затоварването на отиване беше на максимума майче, който е 160 места, а на връщане зърнах мониторите на служителите в Дубай и се оказа, че сме 119 пътници. Имаше страшно много хора с приорити, сигурно защото първите 2-3 реда бяха reserved seat, после от 2-3 ред до аварийните изходи (12 и 13 ред) бяха Xtra Space (Места, на които средната седалка е блокирана) и чак зад аварийните изходи бяхме ние. Пошегувахме се с пътниците, че Уизз са въвели бизнес класа отпред :D

Dubai Al Maktoum International Airport: Терминалът е доста просторен, но е на едно ниво и някак стои празен. Има горе/долу по 5-7 полета на ден, като предимно са на Уиз и по един на Катарците. Накараха ни да ни преиздадат бордните карти на чек-ина, не знам защо се наложи това, но го направихме. Интернета на летището е безплатен само за 30мин и не може да го лъжеш с различни мейли както е в Мюнхен. Дюти фритата са супер евтини (кутия цигари 1,60лв. например). Изходите бяха 12, ако не се лъжа и зоната на изходите също беше супер просторна и много добре направена. Няма ръкави както се вижда в Гугъл Мапс и въпреки, че самолетите спират доста близо до терминала и няма рульожка между терминала и самолета бординга става с автобуси. Имаше и доста лежанки на летището, от които се възползваха почти всички пътуващи.

Практически съвети: По отношение на визите, няма да споменавам нищо, защото вчера отпаднаха визите за Дубай окончателно до колкото знам. Иначе за трансфера нещата седят така. Има автобус от летището, който през деня се движи до третата метростанция (IBN Battuta), а през нощта, когато няма метро се движи някъде до по-навътре в Дубай. Автобусът обаче заминава само на кръгъл час. Хванах автобуса в 20:00, но шофьора не ме качи, защото трябваше предварително да си купя билет или карта от терминала. Няма никакъв шанс да си взема билет от автобуса. В крайна сметка хванахме такси. Такситата в Дубай са на фиксирана цена (държавни са) от 1,71 дирхама (~0,68лв.) на километър и първоначална такса: 20,00 дирхама ако тръгва от някое от летищата или 3,00 дирхама, ако НЕ тръгва от летище. В крайна сметка от DWC до хотела ми в Bur Dubai (70км.) платихме 130,00 дирхама (~52лв.).
Който ще лети до DWC По-добре да вземе такси. Автобусът пътува до IBN Battuta около 40~45 мин. и после с метрото до Bur Dubai е още някъде около час. Като цяло в Дубай транспортът не е много уреден. Евтино е (16,00 дирхама за карта за цял ден), но метрото има две линии, от които забележителностите са на поне още километър разстояние, някои на по доста километри, а автобусите не са много на често, пък и такситата са евтини, НО трябва да се има превид, че никак не е лесно понякога да си хванеш такси в Дубай. Има доста места, на които има направени "Taxi Queue". Пред Burj Al Arab чаках на опашка за такси около час и половина и когато дойде моят ред шофьора ми заяви "Аз отивам в Дейра, ти натам ли си?" съответно аз не бях към Дейра и той ми отказа да ме качи. Такситата с розов покрив са само за жени (от което моя спътник направи извод, че такситата с жълт покрив били за обратни :D ), а в градския транспорт първите седалки, както и в метрото първият вагон са също само за жени.
За посещение на Burj Khalifa трябва да се резервира онлайн най-добре (макар, че в сайта им пишеше, че резервацията става само на място, но едни хора ми казаха, че са резервирали онлайн), защото на място като отидох се оказа, че няма свободни часове за близките 7 дни напред и единствения шанс да вляза е да си купя VIP билет, който струва 400 dhs (166лв.), иначе цената е 50лв. при което те ти определят дата и час. Е, в крайна сметка не се качих.
За Burj Al Arab има варианти срещу 300-400лв да влезеш за 1 час да пиеш чай, но и това ми се стори скъпо и не го ползвах като услуга.
Горещо препоръчвам да се вземе Desert Safari, то беше най-интересния елемент от цялото ми пътуване.

И кратък разказ за преживяното, че май доста прекалих с писанията: Значи разгледахме основното. Халифа, Ал Араб, Дубай Мол (където е аквариума), Мол ъф Емирейтс (където е ски пистата), Палмата Джумейра с хотел Атландита и пропуснах да отида на Дубай Марина.
Като цяло не съм впечатлен от Дубай. Градът не е устроен по никакъв начин за пешеходци (и разбираемо - 0,60лв. бензин). Мащабите са огромни там и това, което на картата ми се вижда 5мин път, го вървях час и половина. То няма и много пешеходци де. Метрото е оскъдно и се движи на 5мин интервал и винаги е претъпкано. Градът няма сам по себе си обособен център. Центъра в момента се води така да го нарека двора на Dubai Mall, където е и Burj Khalifa. Ако не се посещават атракциите (ски пистата, ледена пързалка, аквариума, аквапарковете и други такива атракцони) почти няма какво да се гледа. Това, което много ми хареса е сафарито в Пустинята. То струваше 125 AED (~50лв.), което включваше pick up and drop off от хотела, сафари (екстремно) из дюните в пустината с Toyota Land Cruiser (на едната джипка километража показваше пробег 900км и беше още с цеофаните), 30секунди яздене на камила, каране на сноуборд по дюните (много бавно вървеше), правеха и някви татуйровки, вегетарианска вечеря + пилешко барбекю, шоу програма + кючек, газирани напитки и вода. Храната беше традиционна и беше вкусна. Предлагаха се срещу доплащане и наргилета, кокосови орехи също и всякакви алкохоли. Всичко това се намира в един камп насред пустинята.

Ако се сетя нещо друго интересно ще допълвам, а сега снимки:

Някъде над Ирак:
Изображение

Залез над Саудитска Арабия:
Изображение

Вече над Дубай:
Изображение

Изображение

Изображение

В една от метростанциите:
Изображение

Аквариумът в Дубай Мол:
Изображение

Изображение

Burj Khalifa - най-високата сграда в света:
Изображение

Изображение

Изображение

Ето кой чисти фонтаните:
Изображение

Изображение

Мръсотията на Дубай:
Изображение

С монорейла п изкуствения остров - The Palm Jumeirah:
Изображение

Изображение

Atlantis:
Изображение

Изображение

Търговският център вътре в Атлантида:
Изображение

Изображение

Burj Al Arab:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Jumeirah Beach Hotel:
Изображение

Прочутите климатизирани спирки:
Изображение

Mall of the Emirates:
Изображение

Изображение

И ски пистата вътре:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ето как се работи в Дубай:
Изображение

Гледка от хотелската стая:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Летището:
Изображение

Изображение

Изображение

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Пускам снимките от пустинята отделно. Ето го цялото Сафари:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна europeandj на 21 Фев 2015 15:40, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот niki_m » 16 Мар 2014 12:40

Много ми хареса! Много - и Дубай и трип-рипорта! Поздравления!

- розовите таксита от мъже или от жени се карат?
- ходят ли с бурки, никаби и други покрития на тялото?
- има ли възможност да видиш в какви жилища живеят дубайците, къщи, или нещо подобно?
- там на едната снимка, пътят на монорейла свършва изведнъж - това не е довършено или е такава конструкцията или има някакъв тип свръзка?
- освен около големите атракциони - разходихте ли се в някакви квартали, ако има такива?
- видях, че на една от снимките има един мъж танцьор, който е с някакви тави около него, или каквото и да било, после надолу свети при играта - това някакви огньове ли са, или светлинни ефекти?
- ходихте ли на плаж, водата, пясъкът, плажът как е организиран? може ли да се отиде свободно където поискаш, или трябва да си към даден хотел?
- карти за гр.транспорт напр. откъде купувахте?
- как са заведенията за хранене напр. кафенета, пушене?
- каква беше проверката на летището, багажи, ровичкания?
стига питах... :-D
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот makler » 16 Мар 2014 12:59

Страхотно!
На теб май не ти остана неизпробвана дестинация до която Уизз лети?
Чакам разказа за Чампино. :drinkers:
Изображение
Аватар
makler
супер спотър
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 20 Фев 2006 00:01

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 13:02

niki_m написа:Много ми хареса! Много - и Дубай и трип-рипорта! Поздравления!

- розовите таксита от мъже или от жени се карат?
- ходят ли с бурки, никаби и други покрития на тялото?
- има ли възможност да видиш в какви жилища живеят дубайците, къщи, или нещо подобно?
- там на едната снимка, пътят на монорейла свършва изведнъж - това не е довършено или е такава конструкцията или има някакъв тип свръзка?
- освен около големите атракциони - разходихте ли се в някакви квартали, ако има такива?
- видях, че на една от снимките има един мъж танцьор, който е с някакви тави около него, или каквото и да било, после надолу свети при играта - това някакви огньове ли са, или светлинни ефекти?
- ходихте ли на плаж, водата, пясъкът, плажът как е организиран? може ли да се отиде свободно където поискаш, или трябва да си към даден хотел?
- карти за гр.транспорт напр. откъде купувахте?
- как са заведенията за хранене напр. кафенета, пушене?
- каква беше проверката на летището, багажи, ровичкания?
стига питах... :-D


Мааалееее "прочетох го на един дъх" и ми се зави свят :D . Ся ще пробвам да отговоря:
-За розовите таксита, не видях наистина, кой ги кара.
-80% от населението са чужденци в Дубай, но останалите 20% от жените си ходят забулени. На много от тях само очите им се виждат.
-Жилищата са небостъргачи. Имаше и едно кварталче с малко мирезни къщи в арабски стил.
-Монорейла. Това са стрелки. Той си върви направо, но самият бетонен сектор се завърта, за да пренасочи влака в другата линия, както са обикновените влакове, само че тук стрелките са много по-опростени
-Квартали - не. Нямаше време
-Танцьора имаше лампички по облеклото си. Той се въртеше с бърза скорост в продължение на 10мин и то само в едната посока. Не знам как не му се зави свят.
-Може свободно. Повечето плажове са отворени. Пясъка е хубав, водата леко студеничка и е доста солена, а брега е плитък.
-Градския транспорт - от метростанциите. Билета за еднократно пътуване е 6,50дх, карта за целия ден е 16,00дх, а има и вариант с карта, в която си зареждаш пари както е в Лондон, но не проучих точно колко излиза.
-Заведенията - предимно на МакДоналдс ядох. Най-разумни цени. Останалите ресторанти са с цени предвидени за туристи и дерат яко.
-Проверката беше слаба. На Европейските ми полети почти винаги са ме проверявали по-добре. В Дубай много-много не им пука май.

Е, някой друг въпроси? :D :drinkers:
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 13:03

makler написа:Страхотно!
На теб май не ти остана неизпробвана дестинация до която Уизз лети?
Чакам разказа за Чампино. :drinkers:


Абе то, че има - има. Най-ме е яд за Киев, че ще го отменям иначе нещо се целя към Малмьо. Останалото не им е интересно.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот Topfly » 16 Мар 2014 13:31

europeandj написа: -Може свободно. Повечето плажове са отворени. Пясъка е хубав, водата леко студеничка и е доста солена, а брега е плитък.


Кога беше точно пътуването? Температурата на въздуха през деня и вечерта как беше? Какво означава леко студеничка вода? Спрямо температурата на въздуха или реално си беше студена?
Topfly
супер спотър
 
Мнения: 2216
Регистриран на: 27 Окт 2010 13:02

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 13:58

Topfly написа:
europeandj написа: -Може свободно. Повечето плажове са отворени. Пясъка е хубав, водата леко студеничка и е доста солена, а брега е плитък.


Кога беше точно пътуването? Температурата на въздуха през деня и вечерта как беше? Какво означава леко студеничка вода? Спрямо температурата на въздуха или реално си беше студена?


Ами бях от 8 до 11 Март. Въздуха беше 32 градуса през деня и падаше до 24 през нощта. Супер готини температури. Водата не знам колко градуса беше, на мен лично ми беше студена, но имаше доста хора, които се къпеха. Впрочем май само руснаците се къпеха :D Но мисля, че ще да е била 20-тина градуса водата. Нещо като през май месец на нашето море.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот akair » 16 Мар 2014 17:18

Ето едно пътуване до място, от което по-рядко се появяват ТР-и. Браво!
п.с.В макдоналдс имаше ли бира? :D
Аватар
akair
супер спотър
 
Мнения: 1204
Регистриран на: 16 Авг 2009 18:50

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 17:20

akair написа:Ето едно пътуване до място, от което по-рядко се появяват ТР-и. Браво!
п.с.В макдоналдс имаше ли бира? :D


Благодаря и се радвам, че се харесва! Всъщност не се замислих. Аз съм от онези, които нито пият, нито пушат и бирата дори я консумирам в редки случаи сред компания. Наистина не забелязах, но в тамошния МакДоналдс на преден план са натуралните сокове. Почти никой не взима кола, фанта и прочие.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот Dreamliner » 16 Мар 2014 17:36

Страхотен разказ, мерси за споделянето! :-D Дубай винаги ми е изглеждал като някакъв град на бъдещето, в който ходенето на открито е рядкост, хората от-до се движат с коли както ти казваш и мащабите и на височина и на дължина са главозамайващи, даже леко потискащи... И все пак, бих отишъл, изглежда като друга планета. А сафарито сто процента си е струвало!

Продължавай да споделяш! :)
Аватар
Dreamliner
супер спотър
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 13 Авг 2007 11:59
Местоположение: SOF/LBSF Летище София

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот Stoyan » 16 Мар 2014 18:04

europeandj, надявам се няма да имаш против да обобщя и моят трип до Дубай.

Понеже ми беше за 4-ти път, не ме изненада кой знае с какво, но имаше и нови и интересни неща.

Ето TУК можете да видите снимките ми от там. Надявам се да можете да отворите линк-а, ако не, кажете.

А това е излитането от София:

https://www.youtube.com/watch?v=Q4G47V0 ... Fot0fX-Irg
Изображение
Аватар
Stoyan
супер спотър
 
Мнения: 2304
Регистриран на: 01 Юни 2004 16:42
Местоположение: София

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот tonik » 16 Мар 2014 18:11

Поздравления за трип рипорта, хубави снимки! :) Гледам доста сгодна кючекиня са ви пуснали... ;)
Изображение
Аватар
tonik
по-спотър
 
Мнения: 159
Регистриран на: 25 Фев 2011 17:22

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 18:13

Stoyan написа:europeandj, надявам се няма да имаш против да обобщя и моят трип до Дубай.

Понеже ми беше за 4-ти път, не ме изненада кой знае с какво, но имаше и нови и интересни неща.

Ето TУК можете да видите снимките ми от там. Надявам се да можете да отворите линк-а, ако не, кажете.

А това е излитането от София:

https://www.youtube.com/watch?v=Q4G47V0 ... Fot0fX-Irg


Адаш, идеята е добра. Допълнението е много на място и е интересно.
Поздравления!
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот europeandj » 16 Мар 2014 18:14

tonik написа:Поздравления за трип рипорта, хубави снимки! :) Гледам доста сгодна кючекиня са ви пуснали... ;)


Благодаря! Тя беше азиатка и наистина беше много готина. :D
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Дубайски трип с W!Zz

Мнениеот takeoff » 16 Мар 2014 23:01

Страхотно благодарим за трип рипорта :D отдавна чаках някой да разкаже.

Ако правилно разбирам едно посещение в Дубай преминава предимно с таксита и на практика набелязваш си моловете които искаш да посетиш и от твоя хотел с такита от мол на мол :D . Сафаритата в пустинята от кого и как се организиарт ? Чувал съм , че де отскача и до Абу Даби за един ден, също някой ако има опит нека сподели ?!
Изображение
Аватар
takeoff
най-спотър
 
Мнения: 299
Регистриран на: 02 Юни 2009 21:20
Местоположение: Sofia

Следваща

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта