Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот vihren » 14 Май 2014 20:17

За това си мисля още от 2007, когато бях там за първи път. Тогава имах турбо сапунера и снимах през стъклото от терминала. Тази година имах възможност да престоя в Германия за по - дълъг период от време, сапунерата одавна е запратена в историята, имах време и възможност да разузная и обиколя района.
Франкфурт е едното от трите най-големи летища в Европа наред с Лондон Хийтроу и Париж Шарл Де Гол (само на Хийтроу не съм бил, а съм снимал само във Франкфурт - за сега). На всяка минута две нещо от някъде или излита или каца. Има и прекрасни места за снимане, разкриването на които се оказа резултат от няколкодневно /нощно сърфиране в интернет в различни немски спотърски сайтове (немски не владея), разузнаване по сателитни снимки и намиране на маршрути и места за паркиране с GPS-a.
Различните интернет източници дадоха общо взето идентична инфромация за спотинг на FRA, която впоследствие се оказа вярна. И след като съм събрал всичко това, защо да го стискам само за себе си? За това пиша тук, най - много да е от полза на някой ентусиаст.

И така по същество:

Писти
07R / 25L
07C / 25C
07L / 25R
18 / 36 (използва се за излитане по 18)

Справка - Google earth

Радиочестоти
Преди време Тони ми беше казал, че слушането е забранено в Германия. Потвърждавам - забранено е. Ако те хванат полиция или летищни власти отнасяш глоба към 200 евро и ти конфискуват скенера. Лично аз послушах малко, но гледах да не се вижда и чува много много какво правя. Исках да изпробвам скенера, който купих съвсем на скоро. Честотите са известни:

Arrival - 118.5; 120.8
ATIS - 118.025
Departure - 120.15
Director - 127.7
Ground - 121.8; 121.9
Tower (18/36) - 119.9
Tower (07/25) - 124.85
Approach - 118.450 / 127.275
Delivery - 121.900

Спотинг позиции:

Изображение

Позиция едно
Активност: кацане по 25L (и 25C но малко далечко идва), рулиране до 18, излитане от 07R и 07C.
GPS координати: N 50.03962 E 008.59705
Места за паркиране:
1. N 50.03745 E 008.60311
2. N 50.03616 E 008.60732 - беше избрано като резервно, малко по-далеч е, не съм ходил там, на първото място всичко беше наред.

Изображение

Легенда:
1 - магистрала А5
2 - мястото за паркиране, което използвах и двата дни
3 - пешеходен мост над магистралата
4 - спотинг позиция едно

Представлява не малка площадка в непосредствена близост до оградата и една от рульожките. Има страхотен изглед към може би целия летищен комплекс. Посещава се през уикендите от много фотографи, много зяпачи и семейства с деца - в даден момент може да стане дори пренаселено и не много удобно за снимане. Децата много се радват на големите шумни самолети. В близост е Zeppelinheim (малко градче или село), където има музей за цепелини - на паркинга има табели. От сателитните снимки, а и от мястото, се виждат и два стари американски самолета паркирани в малка градинка с паметник, но при наличието на толкова летящи самолети изобщо нямах желание да снимам паметници - вече се бях наснимал, но за музеите ще има друга тема. Мястото е лесно достъпно от магистралата, паркира се на означената позиция 2 и от там пеш през парка до моста и въпросната площадка - не е далеч. Моста над магистралата също е много удобен за снимане, когато площадката стане пренаселена, но не се вижда рульожката.

Обективи
Снимах с 75-300 и 18-55 (не разполагам с великия канонски 100-400). 75 мм идват много за самолетите минаващи по рульожката и не може да се обхване цялата машина. За летящите машини 75-300 е добре.

Светлина
Сутрин до към ранния след обяд фотографа е в много удобна позиция с гръб към слънцето или под лек ъгъл и самолети пред обектива.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Позиция две
Активност: Зрелищни излитания от 18 на всякакви аероплани - големи А380, А340, 747, 777, MD-11 и т. н. машини, които не се виждат много често по нашите географски ширини. Излитане или кацане по 07R и 07C, но C-то и тук е далеч. Пред площадката е края на една от рульожките, където доста често средно големи и малки самолети спират да изчакат някой излитащ по 18, излизат на пистата и потеглят пред обективите на спотърите - разстоянието е около 200 м. А тези, които са тръгнали от началото на пистата, предимно големите, минават покрай фотографите вече набрали скорост и малко след това отлепят. Тези с по-къс разбег или са вдигнали предния колесник или тъкмо са излетяли пред обективите. Няма по-яко от това!
GPS координати: N 50.02161 E 008.52306
Места за паркиране:
1. N 50.02229 E 008.52001
2. N 50.02606 E 008.51963 - резервно

Изображение

Легенда:
1 - улица Airporting
2 - мястото за паркиране
3 - спотинг позиция две

По - малка площадка в сравнение с първата също с много добър изглед към аеродрума. Също става навалица. Хубавото тук, е че има изградени 4 - 5 стъпала, но най - високото място е само за 4 - 5 човека. Ако си по - нахален може да заемеш много добра позиция. Мястото е лесно достъпно по улица Airporting, паркирането също е лесно близо до тунела минаващ под писта 18. Ако точно означеното място е пълно, може да се мине през тротоара и да се паркира в страни и малко по-далеч - има къде и през уикенда никой не прави проблеми. Достъпа до самата площадка е по пешеходна алея.

Обективи
За аеропланите минаващи непосредствено пред фотографа би бил подходящ обектив 18-200 мм или 55-250 мм. На 75 мм ми беше трудно да събера в кадър голяма машина минаваща точно пред мен. 100-400 мисля, че ще е дълъг, но пък подходящ за излитащи и / или кацащи по 07. Абе хубаво е да има всякаква стъклария в раницата.

Светлина
Светлината е добра от обяд до към края на светлата част от деня. Нямах възможност да стоя много до късно.

Сладолед
На означеното място за паркиране има едно бусче, от където може да се купи много вкусен сладолед - препоръчвам. Идва добре ако си се пържил 3-4 часа на слънце дори и през април.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Позиция три
Активност: Рулиране и изчакване за излитане, старт по 18. По някога се редят на опашка 5-6 машини. Излитане и кацане по 07C. Рулиране по рульожка от или за 07L / 25R.
GPS координати: N 50.03473 E 008.52034
Място за паркиране:
Карате по улица Airporting в посока терминалите - летището (оградата) остава в дясно по посока на движение, малко преди тунела под рульожката за 07L / 25R от ляво има достатъчно място за паркиране.

Изображение

Легенда:
1 - спотинг позиция две
2 - улица Airporting
3 - спотинг позиция три

От тази позиция не снимах, спрях само за няколко минути да огледам. Биха могли да се снимат излитащи по 07C, опашката чакащи и старта по 18. Има висока ограда - към 3 метра, но едни фенове с фотоапарати ми казаха, че била достатъчно широка и можело да се снима без проблем през нея. И бабуни имало на близо. Тук дългия обектив определено ще си е на място.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Позиция четири
Активност: 07L / 25R
Това е четвъртата писта и е доста нова. До колкото успях да събера информация е построена преди година две и се използва предимно за кацане и предимно от Луфтханза, Луфтханза карго, Аеролоджик и някои аероплани идващи от северна америка.
GPS координати: Няма, няма и смисъл, мястото е ясно и лесно за намиране.
Място за паркиране:
1. N 50.03858 E 008.52204

Изображение

Легенда:
1 - място за паркиране
2 - улица Airporting
3 - спотинг позиция четири

Паркирането е лесно. Оставяте колата и тръгвате покрай зоната на пожарникарите (вижда се). Черният път води до оградата много близо до рулоьжката. Имаше фотографи със стълби много близо до оградата. Има и хубави бабуни, но покрай рульожката има стълбове с лампи доста на гъсто и кацащ самолет трудничко се улавя без лампа в кадъра. За това стълба близо до оградата би било добро решение, но аз нямах. Бях на това място в края на деня за около 30-40 минути. Основно кацащи 319, 320 и все от тоя сорт и все на Луфтханза. Скучно, и за това стоях толкова малко.

Като цяло забелязах, че като подмине ранния следобед сериозните спотъри си бият камшиците. Това е логично, защото остават само фърчила на Луфтханза, а това за тях е скука. Иначе ходят на спотинг много подготвени. Носят си всичко: храна, вода, безалкохолни в хладилни чанти, кафета, сладки, столчета, дрехи - всичко необходимо за няколко часов престой. Но пък трудно или не искат да говорят английски. А аз много юнашката я изкарах само с по един два сандвича, 2-3 ябълки и бутилка вода в колата.

Обективи
Аеропланите минават сравнително близо, снимах с 55-250 и останах доволен. По-дълъг обектив мисля, че няма да е много подходящ.

Светлина
Както вече казах тук бях в края на деня за малко и нямам сериозни наблюдения. Но предвит ориентацията на пистата и позицията за снимане смятам, че в рамките на преди обяд до към след обяд би било добре.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Позиция пет
Това е терасата за посетители на терминал две. Нямах време да отида до там, да търся място за паркиране и да се мотая докато я намеря. Знаете, че тези големи летища имат сложна инфраструктура и доста често придвижването от едно място до друго си отнема време. Другия фактор, който ме демотивира да се бутам там е разположението на терминала - почти през целия ден гледа към слънцето. Така е писано и в немските спотърски сайтове. Въпреки това би могло да бъде добър избор при плътно облачно време. Терасата осигурява прекрасен изглед към всичко, което се случва по рульожки и стоянки, както и движението по 25C. Повече информация:
http://www.frankfurt-airport.com/content/frankfurt_airport/en/enjoy/visitors-terrace.html

Летищните власти органират и разходки срещу скромните 15 евро. Трябва да се направи заявка:
http://www.frankfurt-airport.com/content/frankfurt_airport/en/enjoy/tours-individuals.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Прекарах почти два дни там. Много яко изживяване, много авиация, миризма на керосин и много снимки. Едва ли са много местата, където могат да се видят и заснемат безпрепятствено толкова много и толкова разнообразни летящи аероплани от цял свят. Струваше ми някакви пари и то в евро. От джоба ми, кола под наем, бензин за над 1000 км, но си заслужаваше. Пак ще отида - има директни полети София - Франкфурт. Ако се намерят полети в удобни часове дори и за ден два би могло да се получи. Правих разузнаване и за Хамбург, не успях да отида, но ще му дойде реда. И там има страхотни места са спотинг. Ма колко трябва да си луд .... как ли изглежда това в очите на другите ....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Снимки

Стига писане и четене. Малка част от снимките са вече в галерията, но качването там е тегаво, а и не всяка снимка става за там, да си дойдем на думата:

Позиция едно:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



Позиция две:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



Позиция четири:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



8)
Последна промяна vihren на 14 Май 2014 22:41, променена общо 2 пъти
Flying is highly addictive. Don't start!
vihren
спотър
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2007 13:45

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот ADS-B » 14 Май 2014 20:44

Супер наръчник е това! Поздравления !
Не знам дали е за срам или за хвалба, но миналата година успях да го обиколя цялото летище пеш.Преди това съм бил само на 2 от спотинг позициите описани от теб. Тръгнах точно от точка 1. Отне ми цял ден и беше незабравимо във всеки един аспект, от спотинг позициите, през импровизираните такива, до прескачането на една ограда , на гората южно и лазенето на 4-крака по просеките направени от сърничките покрай А5 :-D Батерията на телефона отчитаща GPS трака умря накъде на 20-тия километър така, че не знам точно какво растояние съм изминал, но знам че няма да го повторя :-D Интересно би ми било впечатленията ти от музейте (с авиационна техника), защото на мен те са ми приоритет и съм обиколил повечето от Хановер до Мюнхен.
ADS-B
супер спотър
 
Мнения: 509
Регистриран на: 17 Дек 2003 11:13

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот vihren » 14 Май 2014 22:15

Току що добавих и малко снимки. Няма как да кача всичко.

FRA e малко множко за обикаляне пеш, но какво пък направил си го и имаш интересен материал за разказване на маса и много спомени. Един път се живее!

Моето пътуване до Франкфурт ... същност това ми беше второто ходене там на спотинг. Първото беше на връщане от музеите в Speier и Sinsheim преди 2-3 седмици. Вече казах, че за тях ще пиша отделно - има много снимки. Бях разгледал Google earth, и реших да се отбия на връщане в късния следобед. Но се оказах много неподготвен. Оказа се, че съм минавал покрай най-хубавите позиции за снимане без да знам къде точно са. Но всяко зло за добро както се казва. И без друго нямаше да стигне времето. Приложих подхода "нема начин да нема начин" - старателно разузнаване и всичко си дойде на мястото.
Първия ден беше възпрепятстван от тежка катастрофа с тирове, 4 часов престой на магистрала и после още един час измъкване от задръстването - т.е. половиния ден беше загубен. Сигурно беше 40-50 км яко задръстено в двете посоки. В България няма толкова автомобили за такова нещо. Втория ден беше планиран за музея в Берлин - Flugplatz Berlin - Gatow, но много късно стигнах Франкфурт, нямах подготовка за нощувка в района и трябваше да се върна силно незадоволен. За това отложих музея и се разходих пак до Франкфурт на другия ден, което си беше луда работа (бях в едно градче на 60 км от Дортмунд, което се пада на около 300 км от Франкфурт). Ма то луд умора няма само се поти. Тъкмо затвърдих ориентировката.
Следващото ми ходене там най-вероятно ще бъде със самолет от София - отиване и връщане. Представям си го ходене пеш от терминала най-далеч до позиция две по Airporting. Но тя си е достатъчно яка. Иначе ще се загуби много ценно време в ходене.
Flying is highly addictive. Don't start!
vihren
спотър
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2007 13:45

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот concorde » 14 Май 2014 22:30

Едно голямо браво от мен , пожелавам ти да разучиш по същият начин и Хийтроу и ШДГ и да ни ги представиш така подробно .
Аватар
concorde
супер спотър
 
Мнения: 1047
Регистриран на: 07 Май 2013 16:13
Местоположение: Пловдив

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот LZB123 » 15 Май 2014 00:32

Поздравления за труда! Определено блогът ще бъде полезен за много от нас! :)
Изображение

AN24/AT43/A319/A320/A321/A332/B462/B463/B712/B733/B734/B735/B738/B744/E190/RJ85/SU95/T134/T154

Снимките ми в BGspotters, Airliners, JetPhotos
Аватар
LZB123
супер спотър
 
Мнения: 901
Регистриран на: 21 Май 2008 19:55
Местоположение: Toulouse - Blagnac (TLS / LFBO), France

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот naskopc » 15 Май 2014 09:48

Поздравления и от мен за труда!
Изображение
Аватар
naskopc
супер спотър
 
Мнения: 591
Регистриран на: 26 Окт 2005 22:03
Местоположение: София

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот Делян » 17 Май 2014 13:00

United ги мързи да си пребоядисат 747 с новото лого, което се смени преди няколко години ако не се лъжа. :D
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот harrier » 07 Юни 2014 12:45

Добра работа! Пиши следващият път като си тук ;)
Аватар
harrier
член на екипажа
 
Мнения: 5258
Регистриран на: 16 Дек 2003 17:16

Re: Спотинг във Франкфурт (FRA/EDDF)

Мнениеот vihren » 01 Юли 2014 21:28

Благодаря за отзивите хубаво е, че се е хареало творението ми :). Странстването на моя милост в Германия общо взето приключи миналия петък с незабавно изнасяне на Каварна Рок. Поради факта, че бях там (в Германия) на работа възможностите ми бяха доста ограничени, но все ще може пак да се отиде. Вече знаем доста подробности 8) като например има ЖП гара точно на летище Дюселдорф и едно от местата за спотинг е много близо. Това е много удобно за пътуване ако си в района.
Flying is highly addictive. Don't start!
vihren
спотър
 
Мнения: 49
Регистриран на: 05 Май 2007 13:45


Назад към Спотърстване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта