от DLoad » 18 Авг 2014 21:26
Boeing787 ,страхувам се,че няма да се намери купувач,който да има желание да си даде парите за инвестиции в нещо,което на практика е кухо. БГЕр де факто какво притежава?Самолетите са им на лизинг,екипажите,както стана ясно ,ги нямат за нищо.Огромното текучесто говори за липса на сериозни и компетентни кадри,които при една нормалност на нещата ,са си истинско богатство и сериозен актив.Сгради,имоти,хангари,едва ли са в активите на авиокомранията.Старата сграда на Хемус от 2-3 години се мъчат да я продадат ,но никой я не ще.Дървените бараки на Виаджо прогресивно гният и са пред срутване.Високата административна сграда,на която направиха ремонт ,едва ли се води на ФБ.Нали всичко е под шапката на Балкан Хемус Груп!Техническа база към авиокомпанията не съществува(всички останали бг авиокомпании разполагат със собствени техн. бази )Остават едни линии и слотове,които не са особено ценни при сегашното "отворено небе" и либерализацията на авиационния бизнес.БГ Ер не оперира и по повечето линии, по които е определена до оперира от българска страна ,по силата на двустранни спогодби.За един инвеститор,който иска да се занимава с авиационен бизнес от територията на България, определено ще е по благоприятно и изгодно да направи една чисто нова компания,отколкото да купи едно нищо и то със задлъжнялост .Още повече,че този бизнес в БГ е малко труден и особен за правене поради преченето и спънките от някои места.Аз не знам някоя българска компания да е била успешно продадена на чужденци и да е просперирала в последствие.Факт е,че сме царе на съсипването.Пресни примери-историите на Виаджо и Хемус,за които се говори в минало време в резултат на приватизациите им.
Така,че,ако някой се сеща,нека подскаже,какво точно се продава в тази компания,което да е апетитно и привлекателно за един инвеститор?Не ,че мен ме интересува особено.Просто питам за един приятел.