Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и SATA

Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и SATA

Мнениеот niki_m » 24 Ное 2014 21:46

Lisboa – Terceira, via Pico with TAP Portugal & SATA International
LIS – PIX – TER - LIS


Настоящият трип-рипорт е посветен на едно пътуване от Лисабон до остров Терсейра (Terceira, Търсайръ), като целта беше посещение на световното наследство на ЮНЕСКО – островното градче – Angra do Heroismo (Ангръ ду Еруижму), известно не само с историческата си крепост на планината Бразилия, насред Атлантика, но и с коридите и португалските тореадори, чиито фестивали се празнуват и до ден днешен във времето от май до октомври всяка година. Именно на старопортугалски, angra – означава бик, а на влизане в градчето, първата статуя, която се забелязва е тази на няколко бика, разположени на кръговото във входа и изхода на града.

Целият маршрут обхваща следните етапи:
- Летище Лисабон – кацане на летището на остров Pico – повторен бординг – кацане на летището на остров Terceira – транспорт до крайната дестинация
- а обратният маршрут обхваща директен полет от остров Terceira до Лисабон

Интересното в този трип-рипорт са няколко факта:
- полетите бяха на отиване 2 с междинно спиране на остров Пику (Pico), осъществени от ТАР Portugal, без смяна на самолета, с тази особеност, че когато самолетът кацне на междинното летище, всички трябваше да слезем от него, и да преминем повторна процедура по бординг, но с предварително раздадени картончета за транзитни пасажери; пасажерите, които бяха с крайна дестинация остров Pico, минаха през един коридор, а ние, които бяхме с крайна дестинация Terceira – директно влязохме в стерилната зона, без да преминаваме повторни секюрити-проверки, като там ни обединиха с пасажерите чакащи самолета както до остров Terceira, така и тези, които продължават навръщане с него директно до Лисабон
- така, TAP Portugal прави един обиколен полет, който каца на остров Pico, докарва пасажери от Лисабон, и откарва пасажери както до Terceira, така и до Лисабон
- когато се върнахме на борда, питах стюарда, честа практика ли е така да свалят пасажерите до летището и обратно, като му разказах за нашите комбинирани полети на България Ер през Варна до Бургас, за полетите на Air Malta през Атина и т.н., и той обясни, че това не винаги се случва, като даде пример с предната събота, когато е бил пак на борда на този полет и не е имало подобно сваляне на пасажери, и нямаше обяснение защо веднъж сес лучва, а друг път не

Летище Лисабон – за него съм разказвал многократно и няма да се спирам

Летище на остров Пику (Pico Island, PIX / LPPI) – малко гражданско летище, което се намира на около 8 км от главният град на острова – Мадалена, като до 70-те години на миналия век, е имало само идея за него, а хората са ползвали съседното летище на остров Faial – HOR, Horta, и са се придвижвали до него с корабчета и фериботи. Първоначално е било замислено от военните, но после е достроено от гражданската управа на острова. Основно се е обслужвало почти 30 години само от малките самолети на SATA Air Açores , като едва към 2004-1005 пистата му е била реконструирана и удължена и вече приема доста по-големи самолети от малките ДАШ-ове и АТР-и на САТА. Иначе, представлява нещо като хангар, разделен с плоскости. Нямахме възможност да минем извън стерилната зона, за да го снимам и от другата страна, но при следващ полет само до остров Пику, ще направя и това. Като конструкция, има 2 гейта, разделени с портална стъклена преграда. Има и 2 банки за паспортна проверка, както и малък магазин. До вратата на гейтовете има кошници с големи сини чадъри, на които пише SATA International, които могат да се ползват при дъжд, докато стигнете до самолета. Въпреки, че е насред атлантика, WiFi-то работеше безупречно и беше с много висока скорост. Не може да се спи в летището, т.к. е с цивилно работно време.

Летище на остров Терсейра (Terceira), означавано като Lajes Air Base (Base Aérea das Lajes) – представлява комбинирана военно-цивилна аерозона, като военната е Аеробаза 4 (BA4), а гражданската е Цивилна аерогара Лажеш (Aerogare Civil das Lajes, TER / LPLA). Лажеш, всъщност е градчето, което е най-близо до летището, поради което така се казва. Следващите по-близки градове са Praia da Vitoria и Angra do Heroismo.
Летището е известно с това, че оттук SATA International изпълнява своите презокеански полети до САЩ и Канада, а другото азорско летище, което САТА ползва, това е цивилното летище на остров Сау Мигел – Понта Делгада. Счита се, че SATA International предлага най-късите като времетраене презокеански полети между Европа и Северна Америка, които траят между 4-6 часа и са предпочитани от доста хора, именно поради малката им продължителност. За случая, сата ползват своите А310.

Цивилното летище е не по-голямо от това във Варна и в Бургас, има 10 чекин гишета, няма автомати за селф-чекин. В общата зона има 2 малки магазина. В стерилната зона има малък магазин за сувенири, кото по-скоро ми заприлича на българските селски бакалници, т.к. продавата парфюми, книги, сувенири, дрехи, но и португалско сирене и кашкавал, произведени на острова. В стерилната зона има едно кафене, доста места за сядане, един офис на туристическата градска агенция и летищните власти на САТА.
Имат само едно място за секюрити проверка, с една рамка и лента за ръчен багаж. Имайте предвид, че от горното ниво на летището – там където са чекин-гишетата, в дъното има стълби, които ви отвеждат надолу към стерилната зона. Тук е оформена една предстерилна зона, в която също има магазин и кафене, както и пейки за сядане.

В дъното на помещението в стерилната зона е разположена зоната за полети извън Европа, т.е. до САЩ и Канада, като както споменавах вече, има автомати за автоматична паспортна проверка, метална рамка детектор, и багажна лента, както и гише за паспортна проверка, нищо по-особено няма, за да достигнете до гейта за отлитане до САЩ и Канада. Пластмасови интериорни плоскости, и портална врата отделят всъщност двата потока. Има обособени зони за интернет, подобно на летището във Виена, на които да седнете на ваша маса с контакти и да сърфирате. WiFi е абсолютно безплатен и високоскоростен. Като цяло, приятно малко летище.
Когато пристигате на летището, излизайки в зона пристигащи, отстрани има туристическо бюро, както и агенции за рент-а-кар, които да ви упътят. Достатъчно е да излезете отвън, и да се огледате за такси.

От и до летище Лажеш, обикновено се стига с такси. Такситата на азорските острови са евтини, и не си заслужава да висите за автобус. Т.к. той ще ви откара първо до Лажеш, и оттам ще трябва да сменяте автобуси до вашата крайна дестинация. Така например, от Летище Лажеш до Ангра, което е на другия край на острова, цената е от скромните 15 – 16 Евро, в зависимост от това къде се намира хотела ви, и по желание може да оставите някакъв бакшиш на шофьора. Може да си направите уговорката с шофьора, в датата на вашето заминаване да дойде и да ви вземе, и той ще го направи, дори и да не живее в дадена част на острова, за което не таксува, но 2-3 евро бакшиш, не биха ви сбъркали, когато сте насред Атлантика и сте на приятна островитянска обиколка.

Интересна гледка на летището е, че до оградата му, си пасат на воля азорски кравички, в тучните зелени ливади. Това е една от първите картинки, които ви се запечатват, когато кацнете на острова.
А самото придвижване до терминала на летището става с автобуси, когато спират големите самолети, в случая с нашия А320, а когато са малките даш-ове на САТА, те спират почти до входа на терминала и отивате пеша до сградата.

Като интересен спомен, искам да споделя, че преди време давай упойка за операция на един пилот, който беше кацал на остров Терсейра, но вече е пенсионер.

Самолети – и двата полета бяха осъществени с А320 – единият на TAP Portugal, другият на SATA International. Като цяло, задоволителни полети, САТА предоставиха по-голямо място за краката, имаха подобен ентъртейнтмънт, както и подобен кетъринг, с малка разлика. И в двете АК, кафето беше критична промивка, дори в полета на TAP, директно беше прелято в шишенцето от изпития нектар. Ужасен ужас, както се казва.

Тази година се очаква да падне монопола, който SATA, а също и ТАР оказват върху аеропридвижването, и има вероятност easyJet и Ryanair, да вземат линии от Лисабон и Порто до Понта Делгада, Сау Мигел и до Терсейра, Лажеш, с което вероятно доста биха паднала огромно надутите цени на двете АК като монополисти. Това разговаряхме с шофьора на таксито, който сподели, че хората на моменти са принудени да платят до 1000 Евро за билет отиване и връщане, когато се налага до Португалия или до друг остров, заради монопола. Да не говорим, че голяма част от островите имат в седмицата по 1 директен полет до Португалия, а през останалото време разчитат на дъщерната компания на САТА, която да ги прекара до друг остров, за връзка с основната им дестинация. Като цяло, фериботите пътуват общо взето сезонно, и са зависими от честите климатични промени в Азорския архипелаг, но и те не са на ниски цени – например билет от Корву до Флореш е 60 Евро еднопосочен и т.н...

Като цяло, това са основните неща, по тази отсечка, ако имате въпроси, с удоволствие ще отговоря.

А сега малко снимки, част от които не са с добро качество заради климатичните условия и на двата острова.

Сутринта излетяхме от Лисабон след силна буря с този самолет - TAP Portugal, Airbus A320-214 / CS-TNH - "Almada Negreiros"

Изображение

А тук още няколко, които хванах малко след бурята в Лисабон

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Кетъринг на TAP Portugal от Лисабон до Пику, на отсечката Пику – Терсейра – нямаше кетъринг

Изображение

Изображение

Наближаваме остров Пику (Pico Island)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и

Мнениеот niki_m » 24 Ное 2014 21:46

Ето какво представлява вътре летището на остров Пику

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А това е транзитното картонче, което ти дават слизайки от самолета и прекрачвайки разпределителния коридор на летището

Изображение

Изображение

Изображение

Време е да се разделим с Pico и да полетим през Атлантика до Terceira

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А тук над облаците се показа връх Пику, на планината Пику от остров Пику, а в интерес на истината, на български pico преведен от португалски означава – връх.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И след облаците, се появи и остров Терсейра, един от островите, в който се счита че броят на кравичките е повече от местното население.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и

Мнениеот niki_m » 24 Ное 2014 21:47

И така, времето в Ангра мина неусетно и настъпи времето за обратния директен полет от Терсейра до Лисабон, този път изпълнен от SATA International – с А320-212, носещ името на остров Pico – CS-TKJ

Над стълбището към секюрити, това хванах да си виси от тавана

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Време е да полетим към Лисабон

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Кетъринг на САТА

Изображение

Раздават празни чаши за кафе/чай, след което член на кабинния състав, минава с две кани взима ти чашката на табличка, и ти налива кафе или чай, след което ти връща чашата.

Изображение

Ето, появи се материка – Португалия с плажовете си Costa da Caparica

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Лисабон се показва постепенно, със статуята на Христос в Алмада, мостът 25-ти Април, река Тежу, прекрасните стари квартали Байру Алту, Алфама, Мурария, над които прелитаме, както и паркът Едуардо 7-ми и статуята на Маркеш Пумбал.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А с него прелетяхме Атлантика

Изображение
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и

Мнениеот europeandj » 24 Ное 2014 22:43

Браво! Страхотни снимки. Лисабон, Азорите и Мадейра отдавна са ми мечта. Това лято може би ще се запътя и аз нататък.

Възхищавам ти се за тази Португалия :D
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и

Мнениеот niki_m » 24 Ное 2014 22:57

europeandj написа:Браво! Страхотни снимки. Лисабон, Азорите и Мадейра отдавна са ми мечта. Това лято може би ще се запътя и аз нататък.

Възхищавам ти се за тази Португалия :D


Хах, благодаря!
2015 март месец съм на остров Файал и Сау Мигел. Като на Сау Мигел съм бил преди 2 години. А след това юни - едно бързо отскачане до Сау Жорж, друг азорски сотров. Обади се, ако си там да ударим по една Кайпириня. :drinkers:
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas

Re: Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и

Мнениеот europeandj » 25 Ное 2014 12:16

niki_m написа:
europeandj написа:Браво! Страхотни снимки. Лисабон, Азорите и Мадейра отдавна са ми мечта. Това лято може би ще се запътя и аз нататък.

Възхищавам ти се за тази Португалия :D


Хах, благодаря!
2015 март месец съм на остров Файал и Сау Мигел. Като на Сау Мигел съм бил преди 2 години. А след това юни - едно бързо отскачане до Сау Жорж, друг азорски сотров. Обади се, ако си там да ударим по една Кайпириня. :drinkers:


Благодаря ти, ама май ще е по към лятото, че януари-март понапълних вече и бюджета отиде.
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Лисабон - о-в Терсейра, през о-в Пику, с ТАР Portugal и

Мнениеот niki_m » 02 Дек 2014 22:47

europeandj написа:
Благодаря ти, ама май ще е по към лятото, че януари-март понапълних вече и бюджета отиде.


Ако е лятото, през юни съм на о-в Сау Жорж, и после ще съм на другия Сау Мигел - в Понта Делгада, така че ако наминаваш - ок
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas


Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 11 госта