Моята 2016. АВИОгодина

Моята 2016. АВИОгодина

Мнениеот europeandj » 22 Дек 2016 17:08

Привет!

Аз като по традиция първи пускам мухата който желае да извади статистика за своята АВИОгодина. Правя го просто защото харесвам статистиката, а освен това тя е един от стимулите ми да правя някои авиоолигофрении... Ей така, за статистиката!

През тази година за мен имаше няколко впечатляващи неща, като например ходенето до Малдивите, записване на някои нови за мен и редки авиокомпании, записване на нови летища (включително отпадане на срама, че не бях летял от Пловдив) и също така фактът, че успях да счупя рекордите от предишните години като запазих възходящата градация при положение, че за първите пет месеца имах само 5 полета, което беше един доста тежък за мен период.
Другото интересно е, че поставих нова най-северна точка (Сандефьор, Новрегия) и нова най-южна точка (Маамигили, Малдиви), на които съм бил. Освен това записах първият си полет в бизнес клас: Athens - Madrid на борда на А320 на Aegean Airlines.

Ето я и статистиката в традиционния и за мен формат:

> Нови континенти отново няма, но новите държави са: НОРВЕГИЯ, ХОЛАНДИЯ, МАЛДИВИ и ако се брои: прекачване в Азербайджан и stopover в Шри Ланка. По този начин общо посетените от мен държави стават 26 без да броим тези, в които съм минавал само през летищата обаче.

> Новите летища и тази година са си доста като за мен. Започвам в хронологичен ред: Naples (NAP), Cologne (CGN), Bucharest (OTP), Cluj Napoca (CLJ), Sanderjord-Torp (TRF), Katowice (KTW), Birmingham (BHX), Zurich (ZRH), Baku (GYD), Dubai Int'l (DXB), Gdansk (GDN), Kayseri (ASR), Eindhoven (EIN), Male (MLE), Maamigili (VAM), Colombo (CMB), Plovdiv (PDV), London Stansted (STN), Valencia (VLC).
Това са 19 нови летища, с които общата бройка на посетените от мен става 63.

> Нови авиокомпании: Tarom, Norwegian, Iberia, Azerbaijan Airlines, FlyDubai, FlyMe Villa Air.
Или иначе казано 6 нови авиокомпании от общо 25, с които съм летял.

> Нови самолети: ATR 42, ATR 72 и една голяма мечта за мен: Airbus A340-500. 3 нови за мен модела от общо 15, с които съм летял.

Ръстът на полетите спрямо миналата година е цели 28% при положение, че първите 5 месеца от тази година почти не съм летял (54 полета през 2016 спрямо 42 през 2015г). Истината е, че последните полети за годината ми трябваше да са точно днес, но онзи ден ми отмениха полета SOF-KUT, а освен това имах и едно пропуснато пътуване с още три полета през Януари.

Общо похарчени пари за самолетни билети за годината: 3,693лв. или средно по ~68лв. на полет.

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна europeandj на 03 Яну 2017 14:05, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Моята 2016. АВИОгодина

Мнениеот makler » 22 Дек 2016 19:02

Браво бе! А къде е блога за летище Пловдив?

Аз ще се направя нещо като класация на АК и летища които през тази година ме впечатлиха и разочароваха най-много.

Абсолютния номер едно за мен и като брой полети и като обслужване, цени и т.н. е AEGEAN AIRLINES! За мен огромно удоволствие и чест да бъда клиент на тази АК и техен MBGCH. Под номер две слагам FINNAIR, която макар и да не блести с обслужване и цени, направиха невиждам реверанс към всички закупили билети до дестинация по която не почнаха полети. На всички пътиници беше предложено премашрутиране със SAS (техен основен конкурент). Огромна благодарност за този жест. На номер 3 давам за подобен жест на Ellinair. Повече подробности в глава номер 10 от Гръцкия дневник - Скъпият Самос.
На номер 4 слагам КLM, заради усмихнатия и любезен екипаж на който попаднах.

Оставам със смесени впечатления от Аерофлот и Turkish airlines. От 2009 г. се занимавам активно с това хоби и съм летял с доста АК, но такова обслужване, конфорт на борда и бизнес салон (особено при последните ми два полета) каквото видях при Turkish airlines, никога до сега не съм виждал. Никой не може поне малко да се доближи до тяхното ниво. Уви обаче и разправиите които съм имал със софийския им офис, плюс всичко което стана в Турция през изминалата година ме карат да имам огромни резерви към тях.
Когато бях на борда на Аерофлот всичко е на 6, тяхните минуси ще ги опиша след малко като си говорим за летища.

Големите две разочарования на тази година са Луфтханза и България ер. България ер = 0 съпорт дори и дни преди полета да е отменен, кисели екипажи и т.н. наистина не ми се говори. За пореден път се убедих - трябва да летя с тази АК само по вътрешни полети. Грешка Wizz air имат Варна от март.

От години Луфтханза свалят нивото всяка година. Първо бонус програма, после багажи, посредствен кетъринг и екипажи, адски тъпо списание. Low cost legrom! От мината година се набивам на стачки, стачки и пак стачки, а тези нямат нормална процедура какво да правят в тези случаи. Това е безобразие и то при тези цени и толкова време едни и същи мизерии. Бездействие на кол центъра докато официално не е обявено, след това - ЛИНИЯТА е ЗАЕТА. Тази година звънях в Гърция, Кипър, Унгария, Русия, Белорус....... уви без резултат. Жалка картинка. Съвет ако все пак летите със STRIKE/LATEHANSA и попаднете на стачка - бегом на гишето на Swissport на Т2, само там евентуално могат да ви помогнат. Смело мога да кажа, че всеки low-cost ще ви свърши по-добра работа от горните две АК.

Другите АК с които летях тази година не оставиха у мен някакви силни впечатления, че да искам да ги коментирам. Може би ще похваля BELAVIA и тяхното списание ON AIR.

За летищата: Номер 1 Баку - уникално летище, такова до сега не бях виждал.
Дъното - SVO изобщо не мога да разбера защо трябва човек да си причинява нервите и висенето и огромния риск да си изпусне полетите дори и при 2 часа време за прекачване. Терминал F - без места за сядане само магазини.
Изображение
Аватар
makler
супер спотър
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 20 Фев 2006 00:01

Re: Моята 2016. АВИОгодина

Мнениеот Делян » 23 Дек 2016 00:32

Хубава идея!
Аз съм направил само 10 полета през 2016-та. Най-интересният разбира се беше А380 на AF, но не бях впечатлен може би защото бях изморен от 29-тата годишнина на класа предната вечер, може би защото преспах целият полет, може би защото френската двойка до мен се опитваха да правят деца, но със сигурност седалката не беше удобна.... :D
Друг впечатляващ полет беше с А330 на АА по вътрешните линии в САЩ.

Изображение
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: Моята 2016. АВИОгодина

Мнениеот europeandj » 15 Дек 2017 15:23

Група, таз' година дали ще си правим пак "годишно приключване" или пак само трима ще се включим? :lol:
Изображение
Аватар
europeandj
супер спотър
 
Мнения: 762
Регистриран на: 04 Авг 2012 17:57
Местоположение: Пловдив (PDV/LBPD)

Re: Моята 2016. АВИОгодина

Мнениеот Делян » 15 Дек 2017 17:35

Почти бях забравил!
Моята година още не е приключила, но за сега това са ми полетите.
Нищо особено, предимно Airbus, един А380 на вторият етаж, чисто нови А320 на Spirit и бизнес класа до Амстердам (с връзки). :D

Изображение
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA


Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 7 госта