ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни подбори

Форум за всички аспекти на обслужването и управление на въздушното движение.

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот tim » 04 Окт 2017 22:30

Най-накрая официално да се каже какво е заплащането, че се въртяха едни суми по медиите, когато започне кампанията за подбор, от рода на 7,8,10хил. лв ... :D. Така поне всеки кандидат може да прецени... Смятам, че в България има много сектори, които са по-добре заплатени и работата не е стресираща(най-малкото, ако сгрешиш, няма да пострадат и загинат хора).
tim
спотър
 
Мнения: 12
Регистриран на: 12 Дек 2016 21:09

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот Big G » 04 Окт 2017 23:35

И кои са тези МНОГО сектори. Не забравяй, че в интервюто се говори за заплата на обучаем и за стартова заплата на РП. :wink:
Started 1967.
Аватар
Big G
супер спотър
 
Мнения: 1532
Регистриран на: 01 Мар 2007 19:41
Местоположение: У дома

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот LBLS_APP » 05 Окт 2017 00:26

Абе то аз вярно отдавна не съм си търсил работа, ама току-що излязъл от университет да се назландисва на 2500 стартово ми се вижда леко неприлично.
LBLS_APP
по-спотър
 
Мнения: 123
Регистриран на: 12 Май 2012 09:58

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот MYankov » 05 Окт 2017 08:35

LBLS_APP написа:Не зададох въпроса с цел да те обидя. Явно беше, че имаме различни виждания за "нормалната" продължителност на процеса и се чудех откъде идват.
Обяснявам по-подробно.
Между стотиците (400-500-600) кандитати в началото и двадесетината (15-20-25) на интервюто има много междинни етапи с различни количества хора. И като кандидати, и като провеждащи.
Пример (без никакви претенции нещата да са се случили точно по този начин):
1. Документи подават 600. Някакви хора в администрацията отсяват нередовните.
2. На английски изпитват 550. Идват някакви каки да провеждат изпит.
3. На FEAST 1 се явяват 450. Стоят някакви квестори да ги пазят.
4. До Feast 2 издрапват 120. Стоят някакви квестори да ги пазят.
5. На симулатор идват 30. Трябва да се намерят инструктори от залата. Датите за провеждане на този етап трябва да се знаят примерно преди английския, за да се оформи графика, а същевременно няма как да се знае колко ще продължи FEAST 2, тъй като не се знае колко ще отпаднат на FEAST 1, на който пък не се знае колко хора ще се явят. Това води до залагане на буфер, който да отчете вероятността да има по-висока успеваемост.
6. На КАМО се явяват примерно 20 души. Обръщам внимание, че това не е част от РВД, а е напълно независима структура. Освен това прегледите са малко по-сложни и дълги от тези за шофьорска книжка и освен това може да не станат за един ден (ако се наложат допълнителни прегледи примерно). За да не бъдат ощетени кандидатите, им се дава някакъв срок. Примерно 1 или 2 седмици.
7. За финал - интервю. Идват въпросните 18 или колкото там са останали. Трябва да се сформира комисия. Членовете на комисията обаче си имат и други задължения, и общо взето се повтаря ситуацията от т.5. Отново буфери.

Та така. Буфер тук, буфер там, и накрая - 2 месеца.

Ясно, благодаря!

Дори и направо на FEAST да се отиде първо, пропускайки английския, така като гледам пак един месец минимум не мърда!

Благодаря за информацията, поне сега имам малко по-ясна представа за подбора.

tim написа:Най-накрая официално да се каже какво е заплащането, че се въртяха едни суми по медиите, когато започне кампанията за подбор, от рода на 7,8,10хил. лв ... :D. Така поне всеки кандидат може да прецени... Смятам, че в България има много сектори, които са по-добре заплатени и работата не е стресираща(най-малкото, ако сгрешиш, няма да пострадат и загинат хора).

Ами аз за друг сектор със стартова заплата от 2500 лева не съм чувал. Малко нереалистични са очакванията за 10к от ден първи за хора без опит.

И мое лично мнение: ако заплатата ви е единствената мотивация, според мен няма да се получи...
MYankov
спотър
 
Мнения: 11
Регистриран на: 25 Сеп 2017 10:13

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот ADS-B » 05 Окт 2017 13:07

tim написа:Смятам, че в България има много сектори, които са по-добре заплатени и работата не е стресираща(най-малкото, ако сгрешиш, няма да пострадат и загинат хора).

Всички ще спечелим, ако си намериш по-нестресираща работа. :-D Успех!
ADS-B
супер спотър
 
Мнения: 509
Регистриран на: 17 Дек 2003 11:13

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот Daya » 05 Окт 2017 14:44

Не е правилно да се говори, че щом заплатата за дадено работно място те интересува, значи само тя те интересува. Първо, нормално е да те интересува и заплатата, където и да кандидатстваш, и не е редно да се чувстваш виновен за това, че мислиш как ще се прехранваш. Второ, нормално е да ти направи впечатление разлика от 10 хиляди лева в подадената от различни места информация. Едва ли някой от другите във форума, а и от кандидатстващите въобще, мисли само за заплатата предвид естеството на работата. Стресът от евентуална фатална грешка би отказал повечето хора от идеята. Сферата би привлякла повечето кандидати преди да са наясно при какви условия ще работят. Това привлече и мен, интересно ми е, искам да го работя. Поинтересувах се и за условията и получих друга информация, а не 2500. Затова и питам.

Всеки може да каже каквото пожелае, пред когото пожелае. Иначе според мен това е една от онези ситуации, в които условията в началото са едни и бързо се променят драстично (така "стартова 2500" си остава истина), или условията на хартия са едни, а в действителност други - както е на повечето места.

Относно един от последните коментари - има много начини да си докарваш доста над 2500 месечно, дори и в ученическа възраст, стига определени сфери да те влекат. Ако трябва да избирам да програмирам за 5000 лв или да съм РП за 2500, ще избера РП, защото ми е интересно и смятам, че ще съм добра, а програмирането ми е изключително скучно и знам, че няма да ме бива. Това не променя факта, че имам потвърдена друга информация и двете се разминават драстично. Оттам и по-горната ми теория.
Daya
спотър
 
Мнения: 26
Регистриран на: 23 Авг 2016 20:51

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот tim » 05 Окт 2017 15:08

ADS-B написа:
tim написа:Смятам, че в България има много сектори, които са по-добре заплатени и работата не е стресираща(най-малкото, ако сгрешиш, няма да пострадат и загинат хора).

Всички ще спечелим, ако си намериш по-нестресираща работа. :-D Успех!


Благодаря, Намерил съм я и даже имам толкова свободно време, че успявам и да пиша тук.

За тези дето не са чували за такава платена работа, да отворят и да поразгледат сайтовете. То един тираджия в България взима толкова. Познат разнася кола и бира и взима 1 500-1 600лв. Вярно, не са 2 500, но ако почне да дава нощни дежурства, да работи по празници - може и да ги докара.

айде успех на работещите и кандидатстващите.
tim
спотър
 
Мнения: 12
Регистриран на: 12 Дек 2016 21:09

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот LBLS_APP » 05 Окт 2017 15:27

Перспективите за професионално развитие (и съответен ръст в заплащането) на познатия ти са без съмнение бляскави ;)
LBLS_APP
по-спотър
 
Мнения: 123
Регистриран на: 12 Май 2012 09:58

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот tim » 05 Окт 2017 17:58

LBLS_APP написа:Перспективите за професионално развитие (и съответен ръст в заплащането) на познатия ти са без съмнение бляскави ;)


Без съмнение, по празниците си е при семейството. Спи си нормално. (Само който е работил на смени-нощни и дневни знае, че няма свикване !). Не е прахосал (зависи от гледната точка) 4 години за бакалавър и още година и половина обучение, и едва ли ще си докара сумати болести от стрес...

Да ! познавам много хора които нямат твоите "Перспективите за професионално развитие". Но със знанията и уменията си изкарват пари, за месец колкото ти едва ли виждаш за година от заплати...но със сигурност няма да се развият като теб.

Така че не гледай от високо, че май се оказваш на първата стълбичка, последната дупка на кавала...

Поздрави и със здраве, всеки по пътя си и по амбициите си. Хубаво е, че най накрая се просветли тази мистерия, дълго пазена в тайна... с години...
tim
спотър
 
Мнения: 12
Регистриран на: 12 Дек 2016 21:09

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот LBLS_APP » 05 Окт 2017 19:22

tim написа:Без съмнение, по празниците си е при семейството. Спи си нормално. (Само който е работил на смени-нощни и дневни знае, че няма свикване !).
Това и в РВД можеш да го имаш, ако поискаш. Всички експертни длъжности са на работно време от 9 до 5.
tim написа: Само който е работил на смени-нощни и дневни знае, че няма свикване!
Не е вярно. Всъщност, доста от РП-тата не биха заменили сменния режим с работа от 9 до 5.
tim написа:Не е прахосал (зависи от гледната точка) 4 години за бакалавър...
Не всяко висше е прахосване на време. Защо някой би решил да пропилее 4 години от живота си (вместо да се насочи към полезно образование например) за мен остава загадка, но не бих осъждал избора му.
tim написа:... и още година и половина обучение, и едва ли ще си докара сумати болести от стрес...
Обучението в предприятието обикновено е по-дълго от година и половина. Не бих казал, че е чак толкова стресиращо, че да докарва “сумати болести”.
tim написа:Да ! познавам много хора които нямат твоите "Перспективите за професионално развитие". Но със знанията и уменията си изкарват пари, за месец колкото ти едва ли виждаш за година от заплати...но със сигурност няма да се развият като теб.
Нямам претенции да съм с най-високите доходи на света, но изкарвам повече от 1600 месечно и нещата, с което се занимавам, са ми интересни. Дето има една приказка, ако си намериш работа, която вършиш с удоволствие, все едно не работиш. Ако на твоя познат с бирата му харесва това, което прави, лошо няма.
В този ред на мисли, хора всякакви. На едни им се кара камион, на други самолет, трети мечтаят да се развиват непрекъснато, четвърти обичат да разнасят пици... Пиша го без капка ирония. Универсална истина за живота няма и една от големите грешки, които човек може да направи, е да си избере неподходящо занимание за основната част от живота.
Професията РП не е за всеки. Има си плюсове и минуси, точно както и всяка друга.
Според мен един млад човек е добре да се фокусира върху това какво му се прави, а не върху текущите нива на заплатите в дадена фирма, пък била тя и ДП РВД с годишен оборот има-няма 100 милиона евро. Заплатите могат да се променят драстично, но спецификите на професиите като цяло се запазват с десетилетия.
Професионалното развитие също не е за всеки, но ако някой го влече, професията на РП хич не е за пренебрегване.
LBLS_APP
по-спотър
 
Мнения: 123
Регистриран на: 12 Май 2012 09:58

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот ADS-B » 06 Окт 2017 10:36

LBLS_APP написа: Универсална истина за живота няма и една от големите грешки, които човек може да направи, е да си избере неподходящо занимание за основната част от живота.
Професията РП не е за всеки. Има си плюсове и минуси, точно както и всяка друга.
Според мен един млад човек е добре да се фокусира върху това какво му се прави, а не върху текущите нива на заплатите в дадена фирма......


Едно от най-важните неща писани по темата до тук, човек да осмисли какво му харесва и какво иска да работи. Ако човек тръгва за работа с нагласата... "Офф пак на работа" значи определено тя не е за него. Така хем няма да си вършите добре работата, хем ще сте нещастни, а това е една голяма част от живота ви.
ADS-B
супер спотър
 
Мнения: 509
Регистриран на: 17 Дек 2003 11:13

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот LBLS_APP » 08 Окт 2017 17:39

Daya написа:Не е правилно да се говори, че щом заплатата за дадено работно място те интересува, значи само тя те интересува. Първо, нормално е да те интересува и заплатата, където и да кандидатстваш, и не е редно да се чувстваш виновен за това, че мислиш как ще се прехранваш.
По принцип е така. Не смятам обаче, че с което и да е от цитираните по темата числа (според различните източници 2.5-5-7-10...) някой би имал проблем с прехранването. А дали заплащането е адекватно на труда (което всъщност е важното) - това никой от кандидатите не би могъл да го прецени.
Daya написа:Стресът от евентуална фатална грешка би отказал повечето хора от идеята.
Тези, които биха се стресирали, не би трябвало въобще да кандидатстват. Съответно, заплащането хич не би трябвало да ги вълнува.
Daya написа:Сферата би привлякла повечето кандидати преди да са наясно при какви условия ще работят.
"Условия" като "заплащане" или като "специфика на работата"?
Daya написа:Това привлече и мен, интересно ми е, искам да го работя. Поинтересувах се и за условията и получих друга информация, а не 2500. Затова и питам.
Както се разбра, нямаш нищо против да работиш и срещу 2500. Ако наистина е така, какво значение имат различните данни? Ако ставаш за работата, след няма и 2 години ще знаеш отговора. Ако не ставаш - какво значение има?
Daya написа:Относно един от последните коментари - има много начини да си докарваш доста над 2500 месечно, дори и в ученическа възраст, стига определени сфери да те влекат.
Може ли да дадеш само два примера (колкото да е в множествено число) за занимания, с които можеш да си докарваш "доста над" 2500 месечно без предварителен опит? И да са законни, естествено (и "морални", по възможност) ;)
LBLS_APP
по-спотър
 
Мнения: 123
Регистриран на: 12 Май 2012 09:58

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот Daya » 08 Окт 2017 19:15

LBLS_APP написа:Тези, които биха се стресирали, не би трябвало въобще да кандидатстват. Съответно, заплащането хич не би трябвало да ги вълнува.

Именно, това казвам. Хора, които не искат да работят това и ще се стресират, няма да дойдат само заради парите, така че дошлите по всяка вероятност имат мотивация, различна от парите.

LBLS_APP написа:
Daya написа:Сферата би привлякла повечето кандидати преди да са наясно при какви условия ще работят.
"Условия" като "заплащане" или като "специфика на работата"?

Като заплащане. Ако не си наясно каква е работата, за къде си тръгнал изобщо...

LBLS_APP написа:
Daya написа:Това привлече и мен, интересно ми е, искам да го работя. Поинтересувах се и за условията и получих друга информация, а не 2500. Затова и питам.
Както се разбра, нямаш нищо против да работиш и срещу 2500. Ако наистина е така, какво значение имат различните данни?

Ще забележа разликата и ще имам против. Ако знам, че има вариант да ми е 10, а не 2.5, ще забележа, че не е 10. Като всеки нормален човек... Не е редно всички да взимат 10-15, а аз 2.5 в продължение на повече от... да кажем половин- една година. След обучението става въпрос.
А, ако всички там взимат 2.5, тогава нямам против и аз да взимам толкова.

Разговорът се обърна на ценности и морално-етични разбирания. Моята информация е потвърдена. Затова не съм склонна да си представям как след обучението ще работя дори една година за 2.5, изчисленията просто не излизат. А човек ще си представи точно това, като му кажеш "стартова 2.5" - ще си представи, че му казваш "я стигне 3-4, я не, и то след няколко години". Подадена така информацията заблуждава кандидатите. Но, предполагам, че няма как, след като трябва да се заблуди и всичкия останал народ, който гледа и се възмущава, че работи за 500 лв. Как щеше да взучи, ако изречението в репортажа беше "Ето ги тука хората, всеки от тях в момента взима ........ ", а не "всеки от тях е започнал с ........".

LBLS_APP написа: Може ли да дадеш само два примера (колкото да е в множествено число) за занимания, с които можеш да си докарваш "доста над" 2500 месечно без предварителен опит? И да са законни, естествено (и "морални", по възможност) ;)

Програмист, собствен бизнес, логистика, ТРЗ, дилър, тираджия (сериозно, познавам един с 4 заплата). Повечето изискват да имаш качества и да си добър, а не предишен опит на съответна длъжност, но това с предишния опит не би трябвало да е фактор във въпроса ти. По същия начин аз мога да ти кажа да ми изброиш професии с по 2 години обучение. И какво ще измислим, постигнем, решим? Нищо.
Daya
спотър
 
Мнения: 26
Регистриран на: 23 Авг 2016 20:51

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот LBLS_APP » 08 Окт 2017 21:38

Daya написа:
LBLS_APP написа:
Daya написа:Сферата би привлякла повечето кандидати преди да са наясно при какви условия ще работят.
"Условия" като "заплащане" или като "специфика на работата"?

Като заплащане. Ако не си наясно каква е работата, за къде си тръгнал изобщо...
Без опит в професията няма как кандидатът да прецени дали заплащането е адекватно на труда.
Daya написа:
LBLS_APP написа:
Daya написа:Това привлече и мен, интересно ми е, искам да го работя. Поинтересувах се и за условията и получих друга информация, а не 2500. Затова и питам.
Както се разбра, нямаш нищо против да работиш и срещу 2500. Ако наистина е така, какво значение имат различните данни?

Ще забележа разликата и ще имам против. Ако знам, че има вариант да ми е 10, а не 2.5, ще забележа, че не е 10. Като всеки нормален човек... Не е редно всички да взимат 10-15, а аз 2.5 в продължение на повече от... да кажем половин- една година. След обучението става въпрос.
А, ако всички там взимат 2.5, тогава нямам против и аз да взимам толкова.
Нямаш основания за притеснение в това отношение.
Daya написа:А човек ще си представи точно това, като му кажеш "стартова 2.5" - ще си представи, че му казваш "я стигне 3-4, я не, и то след няколко години". Подадена така информацията заблуждава кандидатите.
Т.е. казано е едно, а човекът е разбрал друго? Такъв по-добре да не кандидатства за РП.
Daya написа:
LBLS_APP написа: Може ли да дадеш само два примера (колкото да е в множествено число) за занимания, с които можеш да си докарваш "доста над" 2500 месечно без предварителен опит? И да са законни, естествено (и "морални", по възможност) ;)

Програмист, собствен бизнес, логистика, ТРЗ, дилър, тираджия (сериозно, познавам един с 4 заплата).
Програмист - виж темата във форума на hardwarebg "Заплати в IT сектора". Типичните стартови нива са около 1000.
Собствен бизнес - според различни статистики (потърси "startup failure" или "startup statistics") между 70 и 90 процента фалират в първите няколко години. Останалите не са подходящи за служители - призванието им е да дават работа, а не да я търсят.
Логистика и ТРЗ не бих казал, че в общия случай почват на "много над" 2500. Част от тях дори не стигат до тези нива в края на кариерата си.
Дилър - специално помолих за законни примери ;) Ако говорим за валутни дилъри, по мои данни техните стартови заплати са в диапазона 2000-3000, което не бих определил като "много повече" от 2500.
Тираджия - тези хора навремето (преди 1990) бяха сред най-големите гъзари в държавата, а в по-ново време станаха причина за закриване на цитираната по-горе тема в hardwarebg. Началната заплата при тях по мои данни е по-скоро "около", а не "много над" обсъжданата сума. Този с 4к заплата впрочем на толкова ли е почнал?
Daya написа:Повечето изискват да имаш качества и да си добър, а не предишен опит на съответна длъжност, но това с предишния опит не би трябвало да е фактор във въпроса ти.
Не можеш да станеш добър в която и да е професия, без да имаш опит. Естествено, не отъждествявам "опит" с "прослужено време".
Daya написа:По същия начин аз мога да ти кажа да ми изброиш професии с по 2 години обучение. И какво ще измислим, постигнем, решим? Нищо.
Ти твърдеше, че има много варианти човек без опит да изкарва доста над 2500 месечно. Аз съм на мнение, че това не е вярно. Затова помолих да се аргументираш. Аз, от своя страна, никога не съм твърдял, че има много професии, изискващи 2 години обучение преди да почнеш самостоятелно. То впрочем може и да няма други такива.

Между другото, ако стигнеш до интервю, бих препоръчал да обмислиш варианта да избягваш гръмките тези, които не можеш да аргументираш. Важно качество в професията е да си знаеш възможностите. Естествено, решението е изцяло твое.
LBLS_APP
по-спотър
 
Мнения: 123
Регистриран на: 12 Май 2012 09:58

Re: ДП "РВД" - подбор за "Ръководител Полети" - предишни под

Мнениеот Пароль » 08 Окт 2017 21:42

LBLS_APP написа:Перспективите за професионално развитие (и съответен ръст в заплащането) на познатия ти са без съмнение бляскави ;)

Като спомена перспективите - не срещнах мнения за перспективите на "РП" -тата, тоест авиодиспечерите ... и аз ги бъркам вече.
Пароль
супер спотър
 
Мнения: 1954
Регистриран на: 04 Апр 2010 20:20

ПредишнаСледваща

Назад към Ръководство Въздушно Движение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта