летище Горна Оряховица

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот Делян » 14 Яну 2016 15:45

С други думи, слаба работа, едва ли ще има някакво развитие, ще има минимала инвестиция след което просто ще бъде препродадено на някой с опит и чак след това реално може да има някаво развитие, поне аз така си мисля......
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот skyviewer » 20 Яну 2016 20:16

Вълка и кардиохирург взеха летището в Горна Оряховица

Държавата осигури авиационен опит на новия концесионер срещу обещани 32 млн. лв. инвестиции

20 януари 2016

Румен Гайтански-Вълка и кардиохирургът Генчо Начев взимат на концесия летището в Горна Оряховица за 35 години. Това реши в сряда правителството и даде картбланш на транспортния министър Ивайло Московски до два месеца да подпише договора с консорциума "Гражданско летище Горна Оряховица", съобщи правителствената информационна служба.
Мажоритарен собственик на консорциума с 95% от капитала е фирма "Кристална вода". В нея мажоритарен собственик е дружеството "Кей Ар Консулт", което индиректно е свързано с Гайтански, а останалите акции се държат от кардиохирурга Начев.
Управител на "Кристална вода" пък е Спиридон Александров, който ръководеше оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) от квотата на ДПС по времето на кабинета "Орешарски".
За да може "Кристална вода" да отговори на критериите, дружеството влиза в съдружие с "Гражданско летище Горна Оряховица". Така на практика държавата осигурява необходимия авиационен опит на кандидата. Това е "български патент" при търсенето на частни инвеститори.
Настоящото благоразположение на Бойко Борисов към Гайтански идва след гневните закани на Борисов от времето на последния му кметски мандат да освободи София от Вълка, който тогава държеше бизнеса с чистотата.
В края на миналата година Гайтански спечели пътното поддържане в София и Кърджали, а с приетото решение на МС скоро вече ще стопанисва и летището в Горна Оряховица.
Директорът на държавната университетска кардиологична болница "Св. Екатерина" Генчо Начев е автор на проекта на Гайтански за здравен фонд преди години. През 2006 г. те създадоха здравно-осигурителната компания, която се казваше "Всеотдайност" и просъществува 5 години. В него освен "Волф" на Гайтански , акционер беше и дъщерното дружество на "Главболгарстрой" - "ГБС - София", с идеята то да участва в бъдещите инвестиционни проекти на фонда.
Състезание с един участник
Процедурата за отдаване на концесия на летището в Горна Оряховица е втори опит на държавата за намиране на стопанин на аерогарата.
Първият беше през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но тогава никой не подаде оферта и тя беше прекратена.
През април 2013 г. българинът Даниел Димов, живеещ във Франция, официално беше заявил интерес за концесия на летището в Горна Оряховица в писмо до Министерството на транспорта.
През юни на 2015 г. пък транспортният министър Ивайло Московски обяви за наличието на интерес от страна на американски инвеститори.
С мотив да привлече повече кандидати кабинетът дори облекчи условията. Финансовите изисквания към кандидатите бяха намалени наполовина спрямо първата процедура. Облекчени бяха и критериите за авиационна дейност.
Въпреки това, в крайна сметка консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица" се оказа единственият участник и очаквано спечели концесията.
"Кристална вода" нашумя по времето на управлението на тройната коалиция, като тогава спечели в съдружие с други фирми няколко проекта по ОПОС, сред които водните на Приморско и Китен.
Мажоритарен акционер в компанията "Кей Ар консулт" (95.5%), която е еднолична собственост на Николай Радославов. До есента на 2015 г. "Кей Ар консулт" се казва "Зърнести минерални материали", като адресът й е на столичния булевард "Цариградско шосе" 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване на Гайтански като "ВОЛФ имобилиен", "ВОЛФ лизинг", ВОЛФ АД. Радославов е в ръководството и на "Авангардстрой", където капиталът се държи от ВОЛФ и "Волф имобилиен".
Останалите под 5% са на проф. Генчо Начев, шеф на болницата "Света Екатерина". Той е бил мажоритарен собственик на "Кристална вода" до началото на октомври 2015 г. Тогава на проведено общото събрание на дружеството се взима решение за вдигане на капитала на компанията до 1 млн. лв., за да отговори на изискванията за концесията. Целият нов капитал от 950 000 лв. се внася от дружеството, свързано с Гайтански, като парите са депозирани в "Интернешънъл Асет Банк", известна в публичното пространство като банката на бившата групировка СИК.
Тай като "Кристална вода" няма 5-годишен опит в оперирането на летище, не притежава техническо оборудване и специалисти в тази област, държавата дава съгласието си 5% дял в консорциума, спечелил концесията, да има самото държавно дружество "Летище Горна Оряховица".
Концесионна такса от 70 000 лева
Така консорциумът "Гражданско летище Горна Оряховица" получава концесия за 35 години.
Той няма да плаща нищо на държавата през първите четири години, като обещава в този период да инвестира 22.4 млн. лв., става ясно от съобщението на правителството.
След изтичане на гратисния период на концесионера ще плаща на държавата най-малко 70 000 лв. без ДДС, става ясно от съобщението на кабинета.
В договора са дадени две опиции за концесионното плащане. Едната е "10 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата". Другата е "70 000 лева без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор", се казва в съобщението. В него е посочено, че се плаща по-високата от двете.
За целия срок на концесията пък Гайтански обещава да инвестира в летището 32.1 млн. лв.
Летище "Горна Оряховица"
Не е ясно какъв бизнес ще развива Гайтански на летището, чийто оборот през последните години е около 750 хил. лв., а печалбата минимална – 1000 лв. До момента той не е обявил публично плановете си и най-вероятно няма да го направи.
Летището се използва основно за тренировъчни полети, а също и за карго и селскостопански. Голям клиент на летището в Горна Оряховица през годините е компанията на Ганчо Даскалов "Фортуна еър", която се занимава с авиохимически услуги. Фирмата има база там и плаща такси на летищния оператор за полетите си.
Плановете на кандидат концесионера Димов например бяха компанията му да предлага чартърни полети до летище Горна Оряховица по предварителна заявка, като маршрутът и разписанието се определят от клиента. Той планираше още на летището да бъде направен технически център и за частни самолети.
Според шефа на летището Петър Петров то може да стане привлекателно за нискотарифни авиокомпании, карго и бизнес авиация.
Летището в Горна Оряховица има писта с три стоянки за самолети, оборудване и сграден фонд. Основано е през 1925 г., като се е използва основно от военната авиация, а също така и като транзитно и резервно за обезпечаване на пътнически и товарни полети между София и Варна, е посочено на сайта му.
http://www.mediapool.bg/valka-i-kardioh ... 44476.html

P.S.Статията е придружена със снимка от летще Пулково
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот concorde » 20 Яну 2016 21:41

"Не е ясно какъв бизнес ще развива Гайтански на летището, чийто оборот през последните години е около 750 хил. лв., а печалбата минимална – 1000 лв."
Ехееее , тоя как живее с 1000 лв. годишна печалба ? Да не е някаква печатна грешка ?
Аватар
concorde
супер спотър
 
Мнения: 1047
Регистриран на: 07 Май 2013 16:13
Местоположение: Пловдив

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот merlin » 24 Яну 2016 11:47

Това трябва да е оборота на летището.
Аватар
merlin
супер спотър
 
Мнения: 1310
Регистриран на: 07 Фев 2008 13:28
Местоположение: LOWW

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот mistoffelees » 25 Яну 2016 00:45

concorde написа:Ехееее , тоя как живее с 1000 лв. годишна печалба ? Да не е някаква печатна грешка ?

Това е счетоводната му печалба. Тя не е особено релевантна на финасовото състояние на предприятието. Предприятие в добро състояние може да има съществен отрицателен резултат (загуба), а някоя продупчена гемия може със счетоводни хватки да си докара добра печалба.
mistoffelees
най-спотър
 
Мнения: 355
Регистриран на: 18 Яну 2015 19:10

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот Делян » 09 Мар 2017 21:09

1 година по-късно и нищо ново освен новина за удължаване на писта, но като се има предвид собственика забравете!
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот Делян » 14 Фев 2018 00:59

2017 (2016):

пътници - 361 (235) +65%

Горна има един от най-добрите показатели за 2017-та. :goodman:
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот skyviewer » 14 Фев 2018 11:29

Делян написа:
2017 (2016):

пътници - 361 (235) +65%

Горна има един от най-добрите показатели за 2017-та. :goodman:


Вълка,да не се ослушва ,да започва да строи Терминал 2 и да вдигне заплатите с поне 200 % !!! Преди няколко години - ръста на пътниците беше над 200%.

След изтичане на гратисния период на концесионера ще плаща на държавата най-малко 70 000 лв. без ДДС, става ясно от съобщението на кабинета.
В договора са дадени две опиции за концесионното плащане. Едната е "10 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата". Другата е "70 000 лева без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс, съгласно концесионния договор", се казва в съобщението. В него е посочено, че се плаща по-високата от двете.
За целия срок на концесията пък Гайтански обещава да инвестира в летището 32.1 млн. лв.
Той няма да плаща нищо на държавата през първите четири години, като обещава в този период да инвестира 22.4 млн. лв., става ясно от съобщението на правителството.
:!: :?: :idea:

„Тате ще ми купи колело, ама друг път“
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот mashine1984 » 22 Фев 2018 18:20

Модернизират летището в Горна Оряховица с 32 милиона лева

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... YEoeZWDh1Q
mashine1984
супер спотър
 
Мнения: 1514
Регистриран на: 22 Яну 2015 19:45
Местоположение: София

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот skyviewer » 22 Фев 2018 20:37

mashine1984 написа:Модернизират летището в Горна Оряховица с 32 милиона лева

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... YEoeZWDh1Q


...Блаженни са вярващите , а къде са полетите ,целия регион пътува до Румъния за Lowcosters.Тези още ги лъжат,като през "комунизма''.32 милиона за 35 години.Това само за заплати ли са.На това летище няма никаква инфраструктура за обработка на международни пътнически полети.Като гледам сградата е на минимум 35 години и сигурно е пълна с рентгени,чекинги,зони за обработени пътници,безмитни магазини и т.н. а може въобще да не се използва за обществени цели ,ако докарват авиоскрап,какъвто замисъл имаше :D
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот mashine1984 » 26 Фев 2018 17:17

Започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Г. Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Предложението на концесионера за промяна на устройствения план бе внесено в общинската администрация в средата на февруари заедно с копия от Генералния план за инвестиции и развитие на летището, одобрен на 24 октомври 2017 г. от Министерството на транспорта. С решението на местния парламент на практика бе дадена “зелена светлина” на консорциума за изпълнение на ангажиментите му по договора.
Сега пистата е с дължина 2450 м, което позволява на нея да кацат самолети от категория Код D с размах на крилата до 52 м. С предвиденото удължаване летището ще може да посреща и по-големи самолети. Контрактът за аеропорта бе сключен през 2016 г., след като МС отдаде на концесия летището на консорциума “Гражданско летище Г. Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Г. Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %.
Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиции в размер на 32 млн. лв., като 22,4 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите 4 г. Според договора инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището с оглед осигуряване на ефективното му и устойчиво функциониране като летище за международни и вътрешни полети. В инвестиционния план са заложени три етапа за модернизация на аеродрума, които включват изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти. Сградата на терминала също ще бъде обновена.
Най-малкото международно летище у нас има важна роля за развитието на региона. В момента се използва за нередовни превози на пътници и товари, както и за обслужване на авиацията с общо предназначение. Специализирано е в извършването на карго полети и има потенциални възможности за увеличаване обема на своята дейност чрез привличане и осигуряване на вноса и износа на суровини и готова продукция от предприятия в региона и страната. Разположените в близост туристически обекти в област В. Търново представляват интерес за чуждите туристи, които посещават България. В тази връзка има запитвания от страна на бизнесмени и туроператори за възможностите за опериране на летището.


https://www.dnesbg.com/goreshti-novini/ ... vitsa.html
mashine1984
супер спотър
 
Мнения: 1514
Регистриран на: 22 Яну 2015 19:45
Местоположение: София

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот skyviewer » 27 Фев 2018 11:50

mashine1984 написа:Започва обновяването на летище Горна Оряховица

Стартира изпълнението на Генералния инвестиционен план за модернизация на летище Г. Оряховица. Първата стъпка са дейностите по удължаване на пистата, които ще започнат, след като миналата седмица Общинският съвет в града одобри изготвянето на проект за специализиран ПУП – план за застрояване в района на летището. Предложението на концесионера за промяна на устройствения план бе внесено в общинската администрация в средата на февруари заедно с копия от Генералния план за инвестиции и развитие на летището, одобрен на 24 октомври 2017 г. от Министерството на транспорта. С решението на местния парламент на практика бе дадена “зелена светлина” на консорциума за изпълнение на ангажиментите му по договора.
Сега пистата е с дължина 2450 м, което позволява на нея да кацат самолети от категория Код D с размах на крилата до 52 м. С предвиденото удължаване летището ще може да посреща и по-големи самолети. Контрактът за аеропорта бе сключен през 2016 г., след като МС отдаде на концесия летището на консорциума “Гражданско летище Г. Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Г. Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %.
Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиции в размер на 32 млн. лв., като 22,4 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите 4 г. Според договора инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището с оглед осигуряване на ефективното му и устойчиво функциониране като летище за международни и вътрешни полети. В инвестиционния план са заложени три етапа за модернизация на аеродрума, които включват изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти. Сградата на терминала също ще бъде обновена.
Най-малкото международно летище у нас има важна роля за развитието на региона. В момента се използва за нередовни превози на пътници и товари, както и за обслужване на авиацията с общо предназначение. Специализирано е в извършването на карго полети и има потенциални възможности за увеличаване обема на своята дейност чрез привличане и осигуряване на вноса и износа на суровини и готова продукция от предприятия в региона и страната. Разположените в близост туристически обекти в област В. Търново представляват интерес за чуждите туристи, които посещават България. В тази връзка има запитвания от страна на бизнесмени и туроператори за възможностите за опериране на летището.


https://www.dnesbg.com/goreshti-novini/ ... vitsa.html


Във Варна беше направена и реконструкция на пистата на стойност 40 милиона лева./асфалтиране върху основна бетонна писта/.Помисли какво ще направиш за 32 милиона и то - ново строителство :D

..а това четиво за малоумници ли е:

В инвестиционния план са заложени три етапа за модернизация на аеродрума, които включват изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти.

..може и автоцентър В и С категория да направят..
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот Делян » 27 Фев 2018 16:21

След някоя друга година Горна ще надмине Пловдив и ти да видиш тогава :D
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот skyviewer » 27 Фев 2018 16:50

То Пловдив повече от това не може да потъва.Това летище е задълбало вече в тинята.Ако не го включат на система/концесия/-ЗАГИВА !То небяха съкращения,дневни режими,липса на ГСМ, малък паркинг,всеки работещ-три в едно,мизерни заплати и т.н. и т.н.И въпреки гаврата, все още има пътници и товари.Мила ,родна картинка!
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: летище Горна Оряховица

Мнениеот mashine1984 » 11 Май 2018 10:10

Концесионерите на горнооряховското летище започват ремонти и удължаване на пистата

ЗАПОЧВА РЕМОНТ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ЛЕТИЩЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА И УДЪЛЖАВАНЕ НА ПИСТАТА ЗА КАЦАНЕ И ИЗЛИТАНЕ. ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ НА КОНЦЕСИОНЕРА „ГРАЖДАНСКО ЛЕТИЩЕ ГОРНА ОРЯХОВИЦА 2016“АД Е ИЗПРАТЕНО ДО ОБЛАСТНАТА ЕКОИНСПЕКЦИЯ И ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Местният общински съвет вече одобри частично изменение на подробния устройствен план за пистата, като уведомлението до РИОСВ е последната фаза. Сега съществуващата писта е с дължина 2450 метра и ширина 45 метра, както и странични ивици широки по 7,5 метра. По проекта се предвижда преасфалтиране и удължаване с 600 метра в западна посока, което ще позволи и кацането на по-големи и тежки самолети. Строителството е част от генералния план за развитие на летището, който концесионерът изпълнява за период от 35 г. През това време в инфраструктура и обновление трябва да се инвестират 32 млн. лв. Първият етап от плана за развитие предвижда инвестиции в инфраструктура „Въздух” , като акцент тук е именно удължаването на пистата, разширяване на пътеката за рулиране и на перона, изграждане и монтиране на средства и съоръжения за управление на полетите. Вторият етап е изграждане на хангар за техническо обслужване, а третият етап е развитие на зона „Земя”.
КОНЦЕСИОННИЯТ ДОГОВОР ЗА ЛЕТИЩЕ ГОРНА ОРЯХОВИЦА БЕШЕ ПОДПИСАН НА 11 АПРИЛ И ВЛЕЗЕ В СИЛА НА 11 ЮЛИ 2016 Г. След като дълго време концесионирането се проваляше поради липса на интерес, държавата улесни процеса, включвайки се в консорциума, кандидатстващ за концесията, със собственото си дружество „Летище Горна Оряховица” ЕАД, което има 5% от консорциума.

Избраният концесионер – „Гражданско летище Горна Оряховица 2016“ АД, получава правото да оперира летището в срок от 35 години. Годишната концесионна такса е в размер на 10% от нетните приходи на летището, като минималната вноска е в размер на 70 000 лв. и дължимия ДДС върху сумата, коригирана на всеки 3 години от срока на концесията с индекса на потребителските цени.

КОНЦЕСИОНЕРЪТ ОБЯВИ ПЪРВОНАЧАЛНО, ЧЕ ДВЕ ИЗВЕСТНИ НИСКОТАРИФНИ АВИОКОМПАНИИ И ФИРМИ, ЗАНИМАВАЩИ СЕ КАРГО ПОЛЕТИ, ЩЕ ЛЕТЯТ ОТ ГОРНООРЯХОВСКОТО ЛЕТИЩЕ, РАЗБРА „БОРБА“. Оттук ще може да се пътува с евтини билети до цяла Европа. В близка перспектива аеродрумът в железничарския град ще стане един от най-перспективните, тъй като на по-малко от десет километра от него на пътен възел до Поликраище се събират две магистрали – „Хемус“ и Русе – Велико Търново.

КОЙ КОЙ Е ОТ НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ

Наша проверка показа, че новите собственици на аеропорта в Горна Оряховица са бившият концесионер на чистотата на София Румен Гайтански – Вълка, както и известният кардиохирург и директор на държавната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Първият вече опита да стъпи с бизнес и във Велико Търново. Според запознати в мандата на бившия кмет Румен Рашев той е поискал да застроява цялата територия на Старото военно училище, но ударил на камък.

95% от консорциума, определен за концесионер, държи фирмата „Кристална вода“, която пък е притежавана от компанията на бизнесмена „Кей Ар Консулт“, а акции има и кардиохирургът, показа проверка в Търговския регистър. Наличието на държавната фирма като съдружник осигурява и задължителния авиационен опит.


https://www.borbabg.com/2018/05/09/leti ... orqhovica/
mashine1984
супер спотър
 
Мнения: 1514
Регистриран на: 22 Яну 2015 19:45
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Авиация + Авиационни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта

cron