Летище Пловдив

Re: Летище Пловдив

Мнениеот skyviewer » 01 Юни 2019 14:42

...а добре .Пловдивчани отдавна и без мравешка скорост ,ползват летището в Инстанбул за междуконтинентални полети.Автобуси до Инстанбул тръгват от поне три места в Пловдив.Пазарна икономика ,не се управлява с комунистически централизъм.Пазарните ниши се зaeмат ,въпреки малоумното управление на някакви министри-пионки :axe:

Пътуване до Одрин
Kак се стига до Одрин?
С кола до Одрин
Одрин е разположен на основните магистрали, свързващи Турция и Европа (номера на пътищата: безплатен D100 и платен с пътна такса / магистрала O-3 / E80).
Главният европейско-турски пограничен пункт Капъкуле / Капитан Андреево (между Турция и България, Югоизточна Европа на Свиленград) е на около 15-20 км от града, докато по-малко значимият граничен пункт Пазаркуле (между Турция и Гърция, северно от Орестиада) е дори по-близо.
Капъкуле-Одрин разстоянието е 17 км. и се взема с кола за около 17 минути.
Пътуването отнема не повече от два часа от Истанбул (224 км) до Одрин по магистралата, и дори още по-малко, ако сте от любителите на високите скорости.
Почти всичко важно в Одрин е на пешеходно разстояние, което се улеснява още повече от плоския релеф на града. Въпреки това за някои относително отдалечени места можете да вземете такси, което ще струва само няколко евро.
Има и много микробуси, които се насочват към външните квартали на града.
Самолет до Одрин
От близките летища най-удобно е новото летище Истанбул, което има директни полети от всички населени континенти.
С автобус до Одрин
Най-лесният начин да стигнете до Одрин е с автобус от Истанбул. Автобусите са достатъчно често – почти по всяко време с такса от около € 10 и пътуване от два часа, въпреки че твърдата конкуренция между автобусните компании понякога може да доведе до цени от 10 TL. 1 Автобгарата в Одрин се намира извън града, но обществените автобуси ще ви отведат бързо до центъра на града.
Няма директни автобуси от България. Възможно е обаче да вземете такси до Капъкуле на българската граница. Оттук понякога може да се премине през автобус, пътуващ до Пловдив и София. Друг подход би бил да се премине през границата и да се вземе автобус или влак от Капитан Андреево от българската страна на границата.
С влак до Одрин
Един единствен регионален влак дневно тръгва от Капъкуле, на 18 км западно от българската граница, около 07:00 часа, спирайки в Одрин в 07:30, и достигайки до Истанбул Халкали около 11:30 часа. Обратният влак тръгва от Халкали в 18:00 часа, достигайки Одрин около 22:00 и Капикуле до 22:30. Използвайте местния транспорт (например dolmuş) между Халкали и центъра на Истанбул.
НОВО! От 1-ви юни 2019 г. от гара Пловдив за първи път ще потегли влак по маршрут от Пловдив за Одрин.
По график влакът ще пътува между двата града, които са на по-малко от 200 километра разстояние, в продължение на 3 часа и 40 минути.

От Пловдив влакът ще заминава в 08:40 ч. и ще пристига в Одрин в 12:18 ч. В обратно направление влакът ще тръгва от Одрин в 17:00 ч. и ще пристига в Пловдив в 21:15 ч. Композицията ще пътува в състав от два вагона и ще се движи през почивните и празнични дни.
Цена на билет за влак Пловдив-Одрин-Пловдив
Цената на билета за отиване и връщане Пловдив-Одрин-Пловдив е 28.56 лв. с включени запазени места.
Пътниците от Първомай, Димитровград и Свиленград могат да пътуват с този влак до Одрин срещу следната цена на билета:
От Първомай до Одрин: 10.37 лв.
От Димитровград до Одрин: 7.82 лв.
От Свиленград до Одрин: 4.30 лв.
Информация за цените на билетите за пътуване на деца, пътуване с намаления и други търговски оферти е публикувана в сайта на БДЖ на http://www.bdz.bg/bg/international/plov ... ovdiv.html.
Възможно е също да пътувате с влак от Букурещ и София, но имайте предвид, че той пристига в Одрин около 3 часа сутринта. Тези влакове се експлоатират от TCDD. Освен това, Optima Express управлява авто-влак от Филах в Австрия няколко пъти месечно през април-ноември. Този влак е много популярен, когато шофьорите искат да избегнат доста трудните пътища в Балканите. Влакът обаче е отворен за пътници без автомобили.
Централната гара Edirne Gar е на 4 километра източно от центъра на града, близо до главната магистрала на изток до Истанбул, където се обаждат международни влакове. Регионалният влак също така спира в Edirne irehir само на 1 km югозападно от центъра, на ръба на стария квартал (Kaleiçi) близо до бреговете на река Тунджа.

https://odrin.info/patuvane-do-odrin/
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: Летище Пловдив

Мнениеот Пароль » 12 Юни 2019 21:34

Той говори и за отдаването на концесия на летище "Пловдив".

До 10 дни ще бъде избран изпълнител за анализите за концесията на летище "Пловдив". Анализите няма да отнемат повече от 2 месеца.

В това увери транспортният министър Росен Желязков по време на участието си в ресорната транспортна комисия.

По думите му след като бъдат направени анализите, тогава ще бъде открита процедурата по концесията на летището.

https://news.bg/economics/ofertite-za-letishte-sofiya-po-600-800-stranitsi.html
Пароль
супер спотър
 
Мнения: 1954
Регистриран на: 04 Апр 2010 20:20

Re: Летище Пловдив

Мнениеот Пароль » 12 Юни 2019 21:38

На 24.04.2019 обявяваме обществена поръчка за консултант, след което я прекратяваме и на 21.05.2019 я обявяваме пак същата поръчка.Очевидно правилният участник е изтървал първия срок…
https://www.mtitc.government.bg/pk/



http://www.aop.bg/v71_pp.php?mode=view2&id=9088483
BG-София

Информация за публикувана в профила на купувача обява за обществена поръчка на стойност по чл. 20, ал. 3 от ЗОП


Номер на обявата

16-00-4
Дата на публикуване на обявата на профила на купувача

21.05.2019 г.

Възложител
Национален идентификационен No (ЕИК): 000695388

BG411, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ул. „Дякон Игнатий” № 9-11, За: Калоян Георгиев – старши експерт в отдел „Концесии“, дирекция „Концесии и контрол върху дейността на търговските дружества и държавните предприятия“, България 1000, София, Тел.: 02 9409559, E-mail: mail@mtitc.government.bg, Факс: 02 9885094

Интернет адрес/и:

Основен адрес (URL): https://www.mtitc.government.bg/.

Адрес на профила на купувача (URL): https://www.mtitc.government.bg/pk/procedure/1735.

Обект на поръчката
Услуги

Обща прогнозна стойност на поръчката
69900 лв. без ДДС

Предмет на поръчката
„Изготвяне на актуализация на приетите от МТИТС през 2015 г. концесионни анализи (технически, финансово-икономически, правен и екологичен анализ) за възлагане на държавна концесия за строителство върху обект гражданско летище за обществено ползване Пловдив и проекти на обосновка на концесията по чл. 58, ал. 1 от ЗК, на документация за концесията по чл. 58, ал. 1 от ЗК, включително проект на концесионен договор по чл. 78, ал. 1, т. 12 от ЗК и проект на решение за откриване на процедура по чл. 71 от ЗК“.

Код съгласно Общия терминологичен речник (CPV)

71620000

Описание:
Услуги, свързани с анализи


Срок за получаване на офертите
03/06/2019 , 17:30 (дд/мм/гггг, чч:мм)

Информация относно средства от Европейския съюз
Обществената поръчка е във връзка с проект и/или програма, финансиран/а със средства от европейските фондове и програми
НЕ

Друга информация
В случай, че са подадени по-малко от три оферти, срокът за подаване на оферти ще бъде удължен с 3 дни, съгласно чл. 188, ал. 2 от ЗОП.

Дата на изпращане на настоящата информация
21/05/2019 (дд/мм/гггг)
Пароль
супер спотър
 
Мнения: 1954
Регистриран на: 04 Апр 2010 20:20

Re: Летище Пловдив

Мнениеот skyviewer » 22 Юни 2019 07:35

Canadian Armed Forces Airbus A310-300 на стоянка /след събитията/
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: Летище Пловдив

Мнениеот Пароль » 04 Юли 2019 16:19

Снощи е кацнал Аустриан - вероятно заради бурята в София!?
Пароль
супер спотър
 
Мнения: 1954
Регистриран на: 04 Апр 2010 20:20

Re: Летище Пловдив

Мнениеот skyviewer » 08 Юли 2019 15:52

Пълна излагация: Италиански турист разочарован от Пловдив… и с право

Как Европейската столица на културата остави горчиви спомени от екскурзията на любопитните посетители

В годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата наред с италианския град Матера, интересът от страна на туристите е обяснимо висок. Със сигурност градът под тепетата има с какво да привлече любопитните европейци, жадни да се запознаят с местната култура и традиции. И, разбира се, с историческите събития и обекти, носещи вековния дух на различните епохи. До тук добре. Но какво се случва, когато един най-обикновен италианец реши да си свери часовника и да се увери дали наистина е вярно това, което е прочел за Пловдив от интернет и различни реклами и до каква степен това е реално. Оказва се, че едно малко камъче е обърнало каруцата и сложи един голям минус на града ни, за жалост…
Историята на италианеца Сандро Паломбиери започва в края на месец май. Възползвайки се от номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата, той решава да организира пътуване до България заедно със съпругата си от шведски произход и шведските й роднини. Той тръгва от Рим, а останалата група от Стокхолм. Срещата им е на летището в София, където наемат кола и започват дванадесетдневна обиколка.
Сандро и неговото семейство пристигат в Пловдив в неделя вечерта на 30 юни, за да могат да използват целия понеделник да обиколят града и да разгледат неговите забележителности. „В понеделник сутринта започнахме пешеходен тур, следвайки маршрута, който бях подготвил след внимателно проучване. Първата ни спирка беше на Римския форум и Одеона, след това на Римския стадион, където нямахме възможност да видим филма, тъй като всички 20 места бяха резервирани за прожекция на всеки четиридесет минути - първо разочарование! После отидохме на Античния театър, където на малка ръкописна бележка, висяща на вратата, беше написано "Днес, понеделник, 1 юли, театърът е затворен!" Забелязахме четиримата служители на касата, удобно седнали наблизо, и помолихме да влезем поне на няколко метра, за да направим снимки, но без успех. Тук имахме първата разправия. Много разочаровани и също толкова ядосани, отидохме в Регионалния археологически музей, известен като един от най-добрите в света, но (не е за вярване) дори и той беше затворен. Обърнахме се към вежливия служител на музея, който ни обясни, че в понеделник музеите обичайно са затворени. Позвънихме в Историческия музей, без да получим отговор, и в Етнографския, откъдето потвърдиха, че в понеделник е затворено.“
Ударил на няколко места на камък, Сандро и неговите спътници решават да влезнат в два туристически офиса, за да се оплачат от неработещите основни обекти в Пловдив. „Служителите не можеха да кажат нищо друго, освен че разбират проблема и се съгласиха с мен, но обясниха, че това са разпоредби от по-високо ниво“, разказва разочарованият италианец. За него е необяснимo как в началото на седмицата много музеи са затворени. „Невероятно и наистина срамно е, че това се случва дори и в годината, в която сте обявени за Европейска столица на културата“, допълва Сандро.
Според него през тази година дори работното време следва да бъде удължено. И продължава коментара си с разочарование: „Вярвам, че изобщо не сте разбрали какво означава титлата! Нашата Матера започна годината още през септември 2018 г., всичко е отворено, всеки ден поне до 20:00 часа - напълно друг манталитет и чувство за култура! Не е възможно да се намерят свободни стаи за настаняване в радиус от 30-40 километра.“
Независимо от горчивия вкус, който е оставило посещението му в Пловдив, италианският турист и неговата компания не крият възхищението си от красотата на България - от добрата храна, хотелите, които е посетил, и приятелски настроените и отзивчиви хора. След разговорите, които е провел по време на посещението си в България, е останал с впечатлението, че масово хората се оплакват от некадърността на управниците. И за него е необяснимо, след като всички се оплакват от тях, как печелят изборите последните три пъти.

https://trafficnews.bg/plovdiv/palna-iz ... i2-147768/
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: Летище Пловдив

Мнениеот skyviewer » 15 Юли 2019 11:44

некадърността на управниците

Летището - на смъртен одър

Павел Начев посочва, че огромната част от чуждите туристи, които посещават Пловдив, първоначално кацат в София с нискотарифните самолетни компании -близо 80%. По думите му, евтините полети са основният мотор на градския туризъм в София и Пловдив през последните години.

От миналата година обаче компании като Wizzair и Ryanair спряха да разширяват капацитета си на столичната аерогара и увеличиха дейността си на морските летища - Варна и Бургас, което допълнително ощетява пловдивския туризъм.

ногострадалното Летище Пловдив претърпя поредния неуспешен опит за концесиониране от китайска компания и съществува на ръба на оцеляването. Миналата година имаше полети до четири дестинации на Ryanair - Милано, Брюксел, Франкфурт и Лондон, а сега останаха само тези до Лондон Стансед два пъти седмично.

Всички световни изследвания показват, че евтиният и достъпен въздушен транспорт от години е най-важният фактор за развитието на туризма и без възраждането на Летище Пловдив секторът ще върви на куц крак в продължение на години.

Хищната конкуренция на Turkish Airlines, които съчетават евтини самолетни билети и добро качество на услугата, също пренасочи значителна част от европейския и руския трафик към новата аерогара в Истанбул. Затова нараства и броят на туристите, които идват в Пловдив от Босфора. С евтините полети до Истанбул започва балканската обиколка на хиляди западни туристи.

https://www.marica.bg/letishteto-na-smy ... 21069.html
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: Летище Пловдив

Мнениеот mistoffelees » 15 Юли 2019 22:05

Разбирам гнева на пловдивчани (макар че то е малко "от ума си тегли"), ама... не е хубаво да се говорят неистини. И да се пишат също. Може много да си падам по "Търкиш", обаче техните цени са всичко друго, само не и ниски. (Да, има други турски авиокомпании по low cost модела и те сигурно дават своя принос. Но "Търкиш" точно - не.)
mistoffelees
най-спотър
 
Мнения: 355
Регистриран на: 18 Яну 2015 19:10

Re: Летище Пловдив

Мнениеот skyviewer » 16 Юли 2019 06:44

От последните разсъждения , това най - ме озадачи - (макар че то е малко "от ума си тегли").Какво е то ,чия собственост е и на кой е "ума" . Демек - КОИ СА НЕКАДЪРНИЦИТЕ :D

...Welcome to Plovdiv via Istanbul Grand Airport (IGA) !


Нова ЖП линия ще свързва Истанбул с България

В Одрин ще се проведе церемония по полагане на началото на строителството на високоскоростната ж.п.-линия, която ще свърже гара "Халкалъ" в Истанбул с граничния пункт на българо-турската граница Капъкуле. Това съобщи по-рано председателят на одринската организация на управляващата в Турция партия, цитиран от местни медии, съобщава БНР.
Високосторостната линия получава значително европейско финансиране.
Участъкът от Черкезкьой до граничния пункт с България "Капъкуле" е с дължина 155 км от общата дължина от 230 км от истанбулската гара "Халкалъ" до българо-турската граница. Той се изгражда с общото финансиране на Евросъюза и Турция.
Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият голям проект за ж.п.-инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Брюксел.
Общата стойност на изграждането и обновяването на линията от Истанбул до България ще бъде над 1 млрд. евро, от които Европейският съюз ще заплати 275 млн. евро. Това го превръща в най-големият единичен проект, по който Съюзът ще окаже финансова помощ на Турция.
Парите са част от предприсъединителните фондове, от които страните-кандидатки могат да се възползват.
Отсечката ще бъде двойна електрифицирана ж.п. линия, позволяваща на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км/час и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.


https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/07/ ... iia.416802
Аватар
skyviewer
супер спотър
 
Мнения: 1461
Регистриран на: 23 Юли 2009 18:11

Re: Летище Пловдив

Мнениеот concorde » 07 Авг 2019 09:39

Вчера през денят имаше C17 и Ан26, а 23:50 кацаше едно шумно Piaggo, което за втори или трети път по същото време идва. В момента Falkon 2000 каца, а преди него излетя Learjet 60.
Аватар
concorde
супер спотър
 
Мнения: 1047
Регистриран на: 07 Май 2013 16:13
Местоположение: Пловдив

Re: Летище Пловдив

Мнениеот Big G » 07 Авг 2019 22:54

concorde написа:Вчера през денят имаше C17 и Ан26, а 23:50 кацаше едно шумно Piaggo, което за втори или трети път по същото време идва. В момента Falkon 2000 каца, а преди него излетя Learjet 60.

C17 няма какво да те изненадва. Те са като редовна линия :D Ан26 (UR) технич. кацане. Пиаджото винаги идва преди Аркията, явно има някаква връзка. Фалкона облита р/средствата, а Лиърджета е бившия на Цв.В. (LZ-TRH) и от 2-3 дни тренира тук.
Started 1967.
Аватар
Big G
супер спотър
 
Мнения: 1532
Регистриран на: 01 Мар 2007 19:41
Местоположение: У дома

Re: Летище Пловдив

Мнениеот concorde » 08 Авг 2019 16:20

На обяд пристигна и отбора на Страсбург с един Е145 и с полета на Arkia и Ryanair и сигурно от давна на Крумово не бяха виждали толкова самолети за 2 дни .
Аватар
concorde
супер спотър
 
Мнения: 1047
Регистриран на: 07 Май 2013 16:13
Местоположение: Пловдив

Re: Летище Пловдив

Мнениеот Пароль » 08 Авг 2019 17:34

Нямаше как меринджеите да ги откажат !!!
Пароль
супер спотър
 
Мнения: 1954
Регистриран на: 04 Апр 2010 20:20

Re: Летище Пловдив

Мнениеот Пароль » 09 Авг 2019 17:40

А днес Ан-2 как "набираше" над града...
Пароль
супер спотър
 
Мнения: 1954
Регистриран на: 04 Апр 2010 20:20

Re: Летище Пловдив

Мнениеот concorde » 14 Авг 2019 14:18

Добре де , след като летището е затворено след 22 часа как това Piaggio отново каца в 00:45 (миналата нощ) ?
Аватар
concorde
супер спотър
 
Мнения: 1047
Регистриран на: 07 Май 2013 16:13
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Авиация + Авиационни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта