:))))))))

Тук ни питайте, критикувайте и хвалете!

:))))))))

Мнениеот OGI » 22 Окт 2007 21:33

:wink:
Последна промяна OGI на 21 Мар 2010 01:13, променена общо 2 пъти
OGI
най-спотър
 
Мнения: 477
Регистриран на: 15 Сеп 2006 12:22

Мнениеот AiBOJ » 23 Окт 2007 01:10

Оги е абсолютно прав, аз също подкрепям мнението му изцяло!
В последно време и аз по рядко влизам на сайта, точно поради споменатите причини. Бих отбелязъл също и това, че се качват много еднакви снимки, които нямат почти никаква разлика, което не намирам, че е добро за сайта. Наскоро имаше пак подобна серия. Не искам да обидя фотографите с това, но тази тема сме я коментирали много пъти и нека не пълним сайта с еднакви снимки само защото качеството е добро. Нека бъде примерно 1 самолет сниман 2 или 3 пъти, но не от една позиция, а да бъде раздвижено и всяка отделна снимка да хваща окото по някакъв свой начин.
Търсенето на снимки в базата данни също става доста трудно, поне от моя гледна точка....
Дайте да раздвижим както форума, така и сайта. Забелязвам че в последно време много от хората които работят в сферата на авиацията като ATC, EVGENY, tkostov и много други не пишат толкова често, както беше по рано...., от което губи както сайта, така и всички ние. АТС даже вече и снимки не съм видял да качва. Нека направим това място по привлекателно за всички ни....

Нека критиката е градивна и да помогне, а не да има сърдити... , всеки предполагам тук е готов да помага колкото му е възможно.

Поздрави

:wink:
AiBOJ

When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it.

The sky is the limit!
Аватар
AiBOJ
супер спотър
 
Мнения: 1129
Регистриран на: 16 Авг 2004 01:36
Местоположение: Бургас

Мнениеот Nikolay » 23 Окт 2007 13:10

Според мен също имате право за някой от нещата споменати по-горе.
Но имам някои забележки- премерно какво означава че снимките се повтарят?Това си е факт, но аз примерно какво мога да направя като пеша(много от нас не ходят с коли) мога да стигна най-много до завоя на рулъожката- там откъдето си правя повечето снимки..?Също така какво са виновни фотографите като примерно в София всеки ден кацат едни и същи самолети и човек като мен със по-скромна техника няма как да прави по-интересни снимки?Имам огромно желание да отида пред пистата да снимам, да прекарам повече време в експерименти (защото мога за извлеча много повече от моя апарат, но това става с времето) но просто нямам техническата възможност.
Също не съм съгласен и за качеството на снимките- има много снимки в сайта, които въпреки лошото качество са много гледани- аз лично имам няколко такива.
aviate, navigate, communicate!
Аватар
Nikolay
супер спотър
 
Мнения: 505
Регистриран на: 30 Май 2005 09:59
Местоположение: Sofia, Bulgaria

Мнениеот Делян » 23 Окт 2007 15:14

и аз не съм съгласен че снимки които се повтарят не трябва да се слагат. за мен е важно както да има разнообразие така и снимката да има качество. това че са снимани много самолети от едно също място не означава, че фотографа е виновен, важно е снимката да е качествена. на мен лично ми харесват повече цивилни от колкото военни самолети, но има много ако не и повечето посетители тук които предпочитат военни машини.
ако някоя снимка не ми допада просто не я отварям! но ако качеството на снимката не е хубаво тогава вече смятам, че тази снимка не е трябвало да бъде слагана....
Последна промяна Делян на 23 Окт 2007 20:00, променена общо 1 път
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Мнениеот OGI » 23 Окт 2007 15:22

:wink:
Последна промяна OGI на 21 Мар 2010 01:09, променена общо 2 пъти
OGI
най-спотър
 
Мнения: 477
Регистриран на: 15 Сеп 2006 12:22

Мнениеот harrier » 23 Окт 2007 15:51

Съгласен съм до голяма степен с вас и критиката се приема. Ще пиша повече тези дни, защото в момента нямам много време, а въпросът е сериозен.
Аватар
harrier
член на екипажа
 
Мнения: 5258
Регистриран на: 16 Дек 2003 17:16

Мнениеот Nikolay » 23 Окт 2007 17:43

Оги, за жалост (не знам дали знаеш) моста над Искъра дето беше некъв насип и под него тръби вече го няма- отнесла го е реката!Следователно аз не мога да стигна по на изток.

За качеството съм по-склонен да се съглася с теб, защото наистина ще е хубаво всеки да си оптимизира качеството на снимките.

П.С. Ще се радвам да ходиме заедно на спот някой път :)
aviate, navigate, communicate!
Аватар
Nikolay
супер спотър
 
Мнения: 505
Регистриран на: 30 Май 2005 09:59
Местоположение: Sofia, Bulgaria

Мнениеот HORNISE » 23 Окт 2007 17:49

Темата е съвсем различна, нека въпросите за ходене на спот останат далеч от тук. Моля.
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение
Аватар
HORNISE
член на екипажа
 
Мнения: 1887
Регистриран на: 16 Дек 2003 12:54
Местоположение: София

Мнениеот harrier » 24 Окт 2007 22:18

Така. Сега искам да изкажа и аз мнението ми по темата.

Оги, това че си пуснал такава тема е много добре, проблемите на сайта трябва да се обсъждат. Определено съм наясно, че такива проблеми има, донякъде знам и причините за тях.

Това, което буди тотално недоумение у мен обаче, е начина по които представяш нещата. Първо, ти си акредитиран като репортер на бгспотърс, винаги си бил в течение на нещата около сайта и тн. Е като има някакъв проблем и ти си част от екипа не можа ли първо да се свържеш със "собствениците на сайта" и да споделиш нещата от твоя гледна точка? Нямаме си координатите ли? Не можем да си кажем нещата ли?

Второ, какъв е този тон - "Ако напрвите това и онова това значи че искате да затриете сайта!". Не сме ли ние тези, които са вкарали много труд в този сайт под една и друга форма и сме загубили много от личното си време, което сме могли да прекарваме и по друг начин за да просперира сайта?

Всяка приета такава снимка в сайта си е стремеж към затриването му.



Единственото което ми говори това е че собствениците на сайта нямат никакво желание за го развиват в правилната посока. Отстрани дори излежда че искат просто да го съботират и унищожат. Ако наистина е така просто кажете за да знам какво да правя в бъдеще. А ако имате нужда от съдействие за да тръгне както трябва просто кажете. Аз съм на среща с каквото мога. Но едно такова отношение към него, което демонстрирате в последните месеци е меко казано непрофесионално. Ще е жалко ако тази тенденция се задържи.


Този сайт съществува от 4 години, ти се включи преди една. Разбирам, че в последно време нямаме много време за сайта, но нямаш никакво право да ни обясняваш кое от действията ни как трябва да се тълкува още по-малко преди да си говорил с мен, Балъкчиев или Василев.

Трябва да сме все по-самокритични а не да се задоволяваме с нещо недооформено. Можеш да проследиш развитието на HORNISE и моето например. Определено можеш да забележеш такова, защото се стараем да се усъвършенстваме, което не личи в някои от нас.


Вие с Тони определено сте много добри фотографи, но не омаловажавайте труда и успеха и на останалите тук. Нека не се делим на големи и малки. Неуважително е! Както ти смяташ, че непрофесионалното ни отношение към сайта е равносилно на опит за затриване, така аз смятам, че деленето на "добри" и "лоши" фотографи е опит за затриване на колегиалния дух, които поне според мен може да се усети в този форум (може би не точно в този момент, но със сигурност не се е изгубил). Да не би да се борим за годишна печалба от десетки хиляди евро от снимки, че да създаваме напрежение и криворазбрана конкуренция?

Имай предвид и факта, че Балъкчиев също е част от скрийнърския екип на сайта, взима участие в решаването на 90% от въпросите около него и почти винаги се допитвам до него за снимки, които чакат скрийнинг. Така, че аз приемам думите ти като критика към мен и Василев, но не разбирам повода и острия тон.

Аз мога да ти кажа, че за 4 години ние сме обучили и сме въвели в това хоби десетки хора, някои по-активни, други не чак толкова. Сигурен съм, че много хора в този форум могат да потвърдят това.

Колкото до проблемите около сайта. Накратко:

- В близките месеци по план екипът трябва да се увеличи с 5-6 човека и да се разпределят отговорностите - снимки, новини, статии, форум и тн. С някои хора вече е говорено.

- С развитието на новия дизайн и скирпт честно казано не съм съвсем в час, но се наемам да проуча докъде са стигнали нещата и да взема мерки да се ускорят.

- Скоро ще бъде пуснат раздел във форума относно новия фото-конкурс, чийто награди ще бъдат самолетни билети. Засега казвам толкова, понеже нещата трябва да се дообсъдят със спонсорите.

- Забавянето на скрийнинга и пускането на не достатъчно добри фотографии напоследък е заради липсата на скрийнъри - все някой е зает и трудно обсъждаме чакащите снимки, затова всеки работи по-автономно от обикновено. Надявам се скоро този проблем да бъде решен.

- Разнообразието на снимките в сайта е въпрос, които зависи само донякъде от скрийнърите. Без self-pre-screening нещата просто няма как да станат. Еми когато някой качи по над 50 снимки на 4-5 летателни апарата му пускаме по 2, най-много 3 на летателен апарат. Има хора, които просто не желаят да разберат замисъла на сайта.

Аз също искам сайтът да върви напред и да го направим по-привлекателно място за авиационните любители. И сме отворени към всякакви препоръки, като за начало от по-общ характер.

Поздрави,

Емо
Аватар
harrier
член на екипажа
 
Мнения: 5258
Регистриран на: 16 Дек 2003 17:16

Мнениеот OGI » 24 Окт 2007 23:50

:wink:
Последна промяна OGI на 21 Мар 2010 01:10, променена общо 1 път
OGI
най-спотър
 
Мнения: 477
Регистриран на: 15 Сеп 2006 12:22

Мнениеот Toni » 25 Окт 2007 00:38

Оги не са заяждай и не вади думите от контекста им.

Мисля, че Емо се е изказал достатъчно ясно, и аз го подкрепям. Не разбирам защо тонът ти е порицателен и негативен. Какво искаш и какво очакваш да се случи?

От самото си начало сайтът е създаден за удоволствие и развиване на нашето хоби. Тук не се конкурираме в комерсиалния смисъл на думата. Моля теб и всички останали да спрят да сравняват сайта с а.нет . Нито разполагаме с техните ресурси, нито искаме да бъдем тяхно умалено копие. Да, имаме общи, много общи, неща, но всеки си има своето място и призвание.

Много пъти съм се опитвал да си обясня защо непрекъснато има претенции към нас, а в същото време никой не се замисля за изразходваните от нас ресурси.

Ние, "собствениците" на бгспоттерс сме хора с различни професии и занимания. Всеки от нас си има работа, семейство и сайтът не ни е единственото занимание. В същото време отделяме всеки ден поне по един час за сайта и форума. Въобще не говоря за парите, които даваме.

Да, признавам, че качваме бавно снимките. Така е, но и те напоследък са много. Едно време беше бързо - имаше седмици без нови снимки, не отговаряхме на отказите...
Форумът също си иска своето. Да сте видял порно спам през последните месеци....не защото всичко се прави ръчно. Всеки ден имаме по 40-50 нови "потребителя"-паразите, които трябва да обработваме ръчно. Това е поне половин час на ден..... спирам до тук.

Ако имате критики, приемаме ги. Но ви моля, първо да сте с доброжелателен тон и второ да предлагате решения.
Аватар
Toni
член на екипажа
 
Мнения: 6457
Регистриран на: 16 Дек 2003 14:32
Местоположение: София (SOF/LBSF)

Мнениеот aviofen » 25 Окт 2007 11:18

Определено Оги е прав за някои неща,но за други не съм съгласен.Този сайт беше създаден да стимулира развитието на СПОТИНГА(не авиационната фотография само) в България и за да се използва един вид за "хъб" в който българските спотъри да могат да контактуват помежду си,да обменят информация относно различни летателни апарати,регистрации и какво ли още не и естествено снимки.Но спотинга не е само и единствено фотозаснемане на въздухоплавателни средства,като в същото време се стараеш да гледаш нестандартно и т.н.Повечето авиолюбители като цяло очевидно заснемат летателните апарати които виждат,но тъй като в повечето случаи те не са фотографи и самата фотография най-малко ги влече,по скоро им служи като инструмент за увековечаване на дадено преживяване,свързано с наблюдаването на определено ВС и за тях самата снимка независимо от това,че е снимана с 2мп цифрова сапунерка и има много шум,липса на фокус,крив хоризонт и т.н. има изцяло емоционална стойност.Затова,понеже сайта е създаден за авиолюбители не мисля,че критериите трябва да се завишават,понеже все пак целта е обединяване на любителите на едно място.Завишаването на критериите единствено би накарало някои от тях да се дръпнат и по този начин би могло да се получи разединение,защото не всеки може да си купи ЕоС 20д,30д,5д и т.н. само за да има по-качествени снимки,защото не това е най-важното.Най-важното е да изпитваш удоволствие от самото хоби,независимо дали от наблюдаването на самите ВС или тяхното заснемане,защото всеки е запален по различни как да кажа "компоненти" на спотинга.

Извинявам се за локумите.
Аватар
aviofen
най-спотър
 
Мнения: 212
Регистриран на: 07 Ное 2004 17:05
Местоположение: Бургас

Мнениеот slice » 25 Окт 2007 12:09

откакто се оттеглих избягвам да коментирам bgspotters, но просто вече не ми дава сърце:

Как е възможно тоя прословут скрипт да се пише вече толкова много време, а и да си плащате за тов?!
Аватар
slice
член на екипажа
 
Мнения: 1976
Регистриран на: 12 Дек 2003 18:49
Местоположение: София

Мнениеот Toni » 25 Окт 2007 20:36

Slice-e, възможно е! Какво лошо има в това да се плати нещо, на някой, на когото това у е професията. Аз не претендирам, че разбирам от всичко и че във всичко съм добър.
Аватар
Toni
член на екипажа
 
Мнения: 6457
Регистриран на: 16 Дек 2003 14:32
Местоположение: София (SOF/LBSF)

Мнениеот HORNISE » 26 Окт 2007 09:43

Аз не мислех да взимам отношение във форума по тая тема. Според мен не е тук мястото. Ще кажа нещо по нещата дето засягат всички потребители. Основният въпрос в тази насока е качеството на снимките. Мисля че не веднъж съм се опитвал да обяснявам на различни хора качващи снимки на сайта че БГспотърс не е място на което просто да се показват снимки на които има заснети самолети. За да бъде одобрена една снимка тя трябва да отговаря на някакви критерии за качество, съдържание и др. Тези неща се решавата субективно от скрийнърите. Аз като един от тях смятам че имам най-сурови виждания по въпроса. Тук ще спра защото почва тема, която искам да обсъдя с останалите скрийнъри лично, не пред всички. Все си мислех че през 4 години съществуване идеята на сайта е ясна на всички и подобен диалог няма да се провежда. В момента все едно сме се върнали в първите месеци от създаването на това място и се налага да се обяснява какви точно снимки трябва да се качват.
Жоро е прав за това че сайта е създанен за да подпомага развитието на спотинга. Мисля че това се случва с пълна сила. Спомнете си къде бяхме през 2004 г, къде сме сега. Сайта получи едно логично развитие в лицето на БАС. Тука пак ще навляза в територия кято не искам да коментирам тук.
I take pictures, Photographic pictures...

Изображение
Аватар
HORNISE
член на екипажа
 
Мнения: 1887
Регистриран на: 16 Дек 2003 12:54
Местоположение: София

Следваща

Назад към Сайтът

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron