София - Прага - Мюнхен с CSA или Деня на аварийните изходи.

София - Прага - Мюнхен с CSA или Деня на аварийните изходи.

Мнениеот Емо » 26 Ное 2007 03:09

Привет на всички!

За пореден път ми се наложи да ползвам услугите на Чешките Авиолинии до Германия през Прага. Ето и инфото за полета:

Departure: 15:10 Sofia, Bulgaria - Sofia International, terminal 2
Arrival: 16:05 Prague, Czech Republic - Ruzyne, terminal 1
Airline: Czech Airlines CSA OK857
Aircraft: Boeing 737-400 / OK-CGI (ако не се лъжа)
Seat: 12A

Departure: 17:55 Prague, Czech Republic - Ruzyne, terminal 2
Arrival: 19:00 Munich, Germany - Franz Josef Strauss, terminal 1
Airline: Czech Airlines CSA OK552 e
Aircraft: Aerospatiale/Alenia ATR 42-300/320 / OK-JFK
Seat: 2A

Пристигнах на новия Терминал 2 рано-рано. Още не бях летял от него. Знаех, че някъде имало тераса за спотинг, попитях някакъв служител от летището имаш вид на "тъмен балкански субект", а той ми отговори "К'ва тераса?". Ясноооо, явно няма да с гледат самолетите от тая тераса. Предадох си багажа на шалтера на ОК. Това, което ме учуди, е че пътници, летящи с по-късни полети на Луфтханза, не могат да чекират багажа си на гишето за ранни полети. Не разбирам какво е толкоз сложното, нали все пак на всеки етикет пише и съответния полет. След паспортния контрол и контрола на ръчния багаж (където служителите бяха доста вежливи -> приятно изненадан), се насочих към изходите, за да поразгледам малко новата за мене сграда. Веднага се спрях на първия ръкав и започнах да снимам. Край мен седяха двама, единия беше като че ли митничар на летището, а другия беше цивилен. Служителят ме видя, стана, и колебливо ми рече: "Ъъъъ, ей, алоооуу, гусине, тук не може да се снима!" Аз ги питам защо не може тука да се снима. Отговорът е по български "Ми не може!". "Не виждам забранителни знаци". Е да, ама там от където дойдохте има". "Е, ама там от където дойдох е митнически контрол, там по принцип е забранено да се снима". Чичката, явно доста overwhelmed със ситуацията, казва "Ми не може да се снима!". На мене ми писва дискусията, отсичам с "Добре!" и гася апарата, но не го прибирам, защото има още самолети за снимане ;-)

update: Ето и видеото на пътешествието:
http://www.youtube.com/watch?v=lka83IdJqjQ

Изглед към Т2:
Изображение

737-400 на Хемус Еър
Изображение

Бае 146 на Хемус Еър
Изображение

Ембреър на ЛОТ, зад него Фокър 100 на Австрийските Авиолинии
Изображение

737-400 на ЧСА
Изображение

На ръкавите са се наместили Хемус Еър, Аър Франс, Бритиш Еъруейз, в далечината на стоянките един Ембреър на ЛОТ, Австрийските авиолинии, по-късно и един CRJ на Малев Експрес, както и две БАе-та на Хемус, до самата сграда. ДОкато чакам, нашия 734 каца по 27. Реверс, спирачки, и някъде към Чарли излиза. Рулира покрай ЛОТ & Со. и се следвайки Marshaller-a се насочва към ръкава. След няколко минути следва и извикването на нашия полет. Кошмар! Минавайки покрай автоматите за скенирането на бордни карти, започваме да чакаме пред затворената врата на ръкава. Като едно време по опашките на "Плод и зеленчук"! И така поне 14-15 минути! След като всички пътници преминаха в това "преддверие на чакането", където не може да се седне, чак тогава една лелка отвори портата и тръгнахме да се качваме на OK-CGI. Оказа се, че 12А е авариен изход. Както и да е, няма значение, поне разстоянието между седалките е по-голямо ;-)

Авариен изход...
Изображение

Бординът мина бързо и вече рулирахме покрай терминала и към старта по 27. Излетяхме плавно над София, виждаха се стадио В. Левски, Борисовата Градина... Красота. Особено, когато човек няма да види тези неща в идните няколко месеца... :-)

Божурище? ;-)
Изображение

Кетърингът беше избор между два сандвича: ham or cheese :-) Стара, позната история...

Кацането в Прага беше турбулентно. Изрулирахме покрай няколко АТР-а и спряхме на ръкав, до едно Авро на Brussels Airlines. За мое учудване, бордингът протече страно: Веднага след излизането по ръкава, трябваше да слесем по едни стълби преди да влезем в сградата на летището и да се качим в автобус. Оттам ни закараха на другия край на летището, където се насочих към моя изход за Мюнхен (след задължителните проверки). По ирония на съдбата изходът за MUC се оказа буквално точно пред паркиралия ни OK-CGI, само че на едно ниво по-ниско ;-) Язък за толкоз ходене! ;-)

City Of Prague
Изображение

Авро-то на SN
Изображение

Нашия боинг отвън
Изображение

737-500 на ЧСА от другата страна на терминала...
Изображение

Отвеждането до самолета за Мюнхен мина бързо и се оказа, че ще летим със сария познайник Славков у Брна (OK-JKF). С този АТР съм пътувал ВИНАГИ по дестинацията Мюнхен - Прага - Мюнхен! Мястото ми беше назад до прозореца, преди Бизнес Класата, но някакъв пътник, седяш на 2А явно се притеснил, че е на авариен изход, помоли стюардесата дали може да се премести. Красивата чехкиня запита спонтанно мене, понеже бях първия, попаднал в полезрението й. ;-) "Няма проблем!" отговорих, след като забелязах, че ще съм сам на двете седалки.

ОК-JFK boarding
Изображение

... пак авариен изход
Изображение

Излетяхме по график. И пак два вида сандвичи :-) Но и фин млечен шоколад! За жалост опаковките съдържаха само блокчета по 5,5 грама (срамота!), така че помолих стюардесата ако може да ми донесе още 2-3 шоколадчета. Тя обаче ми донесе цяло пликче с около 30 шоколадчета вътре! :-)

;-)
Изображение

Започнахме снишаване над Мюнхен и кацнахме май по 26L. Изрулирахме пред Т1 и спряхме на външна позиция. Витлата бяха закотвени от ground персонала до утре сутринта за следващия полет. Стюардесата ме информира, че ще нощуват в Мюнхен, и на другата сутрин се връщат в Прага. Интересна случка: Малко преди да напусна самолета, пред мене беше майка с дете. Видях, че на последния ред беше оставена чанта, помислих че е на майката и я посочих на стюарда. А той доста объркано отговори "Ъъъъ, тя е на.... на.... механика!" и се спогледа с колежката си. Явно е ставало дума за Скай Маршала ;-)

Props lock. aaaand... Gute Nacht!
Изображение

Проверката в Мюнхен мина бързо, взех си багажа и отидох на пазар в Едека и след 20 мин си бях в къщи! :-)

Поздрави
Емо
Последна промяна Емо на 15 Фев 2009 16:27, променена общо 2 пъти
Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот Делян » 26 Ное 2007 04:58

браво, снимките са ти супер......
Аватар
Делян
супер спотър

Мнениеот karadzhoff » 26 Ное 2007 16:47

Аватар
karadzhoff
супер спотър

Мнениеот Емо » 26 Ное 2007 18:27

Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот dimitar vasilev » 26 Ное 2007 19:42

dimitar vasilev
най-спотър

Мнениеот Емо » 26 Ное 2007 20:38

Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот Stoyan » 26 Ное 2007 21:04

Аватар
Stoyan
супер спотър

Мнениеот harrier » 26 Ное 2007 21:21

Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот Anto » 27 Ное 2007 17:39

super snimki!
Anto
супер спотър

бРАВО!

Мнениеот pepsii » 28 Ное 2007 02:42

Аватар
pepsii
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 28 Ное 2007 13:15

Хубав блог! :smt023

Това със забраната за правене на снимки на LBSF май ти се случва втори път? Или е същия път, само че сега пишеш блог за това?

Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Емо » 28 Ное 2007 14:38

Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот bobo » 01 Дек 2007 14:27

Strahoten Blog, pozdravlenija. Samo ne moga da razbera kakvo e pravil Malev express na letisteto tolkova rano. Redovnijat polet na Malev kaca v 15:25, v kolkoto izlita CSA. Da ne bi da e bilo nesto izvunredno, oste pove4e 4e CRJ e maluk za obednija polet do BUD. Pozdravi!
bobo
спотър

Мнениеот harrier » 01 Дек 2007 20:33

Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот bobo » 01 Дек 2007 20:53

bobo
спотър

Следваща

Назад към Авиационни блогове и Trip Reports