Представят Единния център

Официален форум на atc.bgspotters.net и форума за РВД

Представят Единния център

Мнениеот Q23 » 09 Апр 2008 09:21

http://money.ibox.bg/news/id_1425606112

http://www.mt.government.bg/page.php?category=92&id=2894

Днес, министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще присъства на церемонията по повод обединението на центровете за обслужване на въздушното движение на Република България и завършването на последния етап от изграждането на Единен център, съобщиха от пресцентъра на МТ.


Да ви е честито!
:lol:

PS:

http://focus-news.net/?id=n928732&chain=1
Е много ми е гот!
А на вас?
Аватар
Q23
най-спотър
 
Мнения: 252
Регистриран на: 03 Ное 2007 13:09
Местоположение: София, Internet

Мнениеот Делян » 10 Апр 2008 02:14

и малко снимки...
Изображение

Изображение

www.news.bg
Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA

Мнениеот silversurfer » 10 Апр 2008 09:48

Новата система за въздушния трафик може да бъде оспорена в съда в Париж

С нея могат да се обработват 4000 самолета дневно

Транспортното министерство и ДП "Ръководство на въздушното движение" (РВД) преговорят с италианската компания SELEX, приемник на "Аления Маркони систем", за уреждане на спорните въпроси по въвеждане на новата система за управление на въздушния трафик. Това съобщи генералният директор на предприятието Емануил Радев. Вчера системата официално беше пусната.

Стойността на проекта заедно с изграждане на новата сграда на РВД на летището е 100 млн. евро. Пускането й закъсня с три години в сравнение с първоначално договорения срок, а цената й беше увеличена с 1 млн. до 30 млн. евро. Радев отказа да посочи какви са претенциите на българската страна към изпълнителя. Според договора на него могат да му бъдат удържани неустойки от 6 млн. евро за закъснението. Италианската компания предлага доставка на резервно оборудване, обясниха от транспортното министерство, но отказаха повече подробности. Усилията ни бяха насочени към завършване на проекта и не сме търсили неустойки. Целта е да постигне съгласие, за да не се стига до Международния арбитражен съд в Париж, каза зам. транспортният министър Весела Господинова. Тя обясни, че решаването на спора в Париж трябва да бъде избегнато, защото компанията държи сорс кодовете за системата до 2015 г. Ако се стигне до внасяне на жалба, то тя ще е третата след тази на "Щрабаг" и кувейтския консорциум за новия терминал и пистата на летище София. По спора с австрийската компания "Щрабаг" беше постигнато извънсъдебно споразумение, а по този с консорциума в момента тече процедурата в Париж.

Новата система позволява въздушното пространство на България да поеме по-голям трафик. От сегашните 2000 самолета дневно могат да бъдат обработвани два пъти повече. Контролът на полетите се осъществява от единен център в София, а досегашният във Варна се закрива. От ръководството на РВД подчертаха, че системата е една от най-модерните в Европа. Тестовете на оборудването са направени още при производството, а след това на място. По времето на бившия министър Николай Василев беше пусната една част от системата, която впоследствие не сработи и Василев уволни шест от отговорните за тестовете служители в РВД, включително и сегашния шеф на предприятието. Системата работи нормално и е оценена като безопасна от Евроконтрол, заяви Асен Табаков, председател на браншовата организация на авиодиспечерите БУЛАТКА. Той допълни, че мнението на ръководителите на въздушното движение винаги е било по-консервативно.

След 2010 г. ще се решава дали сегашната система ще бъде модернизирана, или ще се въведе нова, каза зам. генералният директор на РВД Михаил Михов. Той обясни, че две години по-късно България ще е готова с изискванията към новата система.


http://pazari.dnevnik.bg/show/482784/
VIVA LA VITA !

Изображение
Аватар
silversurfer
супер спотър
 
Мнения: 1030
Регистриран на: 16 Май 2007 12:25
Местоположение: Sofia (SOF/LBSF)

Мнениеот Q23 » 10 Апр 2008 10:29

Както винаги журналистите не са си подготвили домашното.
Няма как да оспориш система - вече си я приел в експлоатация и реално я ползваш, ударил си барабана, че е най-модерната в Европа и т.н. Може да има спор по изпълнението на договора - срокове, обеми и пр. Ама заглавието да лови окото, а дали е вярно ...

"По времето на бившия министър Николай Василев беше пусната една част от системата, която впоследствие не сработи и Василев уволни шест от отговорните за тестовете служители в РВД, включително и сегашния шеф на предприятието." - е как е шеф, като е бил уволнен?

Тогава Н.Василев направи голям гаф, като необмислено и неоснователно причини неприятности на кадърни и качествени хора.

Имаше обвинение, че четирима служители са саботирали новата система, като са провалили ТЕСТОВЕТЕ на същата система, задавайки входни данни, при които системата е блокирала! Е, това ако не е правилно проведен тест! Но това е вече история.
:D
Е много ми е гот!
А на вас?
Аватар
Q23
най-спотър
 
Мнения: 252
Регистриран на: 03 Ное 2007 13:09
Местоположение: София, Internet

Мнениеот ATC » 21 Апр 2008 21:32

ето видеото с късните Новини по Канал 1 със събитието
http://vbox7.com/play:1fda0a6a
Последна промяна ATC на 27 Апр 2008 00:28, променена общо 1 път
Аватар
ATC
супер спотър
 
Мнения: 818
Регистриран на: 14 Апр 2004 14:30
Местоположение: LBSF

Мнениеот Делян » 20 Май 2008 00:56

Аватар
Делян
супер спотър
 
Мнения: 4711
Регистриран на: 07 Яну 2004 21:27
Местоположение: KBDR, Igor I Sikorsky Memorial Airport, Bridgeport, Connecticut, USA


Назад към Ръководство Въздушно Движение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron