Разговор с GSM в самолет

Re: Разговор с GSM в самолет = на катастрофа

Мнениеот Stoyan » 26 Май 2009 22:55

Аватар
Stoyan
супер спотър

Мнениеот 462TC » 26 Май 2009 22:57

Като летях в Aмерика на cessni4kata, инструктора ми си говореше от време на време с жена си по gsma на около 2000 ft :lol:
462TC
спотър

Мнениеот vla_don » 26 Май 2009 23:00

Това, че вие може да получите сигнал от някоя клетка на връх Мусала не означава, че клетката получава сигнал от вас. Ако сте слушали такситата как разговарят през диспечер в цяла София, но се чуват помежду си само, когато са близо един до друг. Същото е с РВД и самолетите. Ако имате Wi-Fi рутер ще забележите, че виждате доста мрежи, но не можете да се свържете с тях. Имайте предвид, че самолетите са метални, т.нар. "Фарадеев кафез" и радио сигнал трудно минава навън. Ако самолет минава над населено място може да чувате стотици клетки едновременно, но те няма да ви чуват.
VD
vla_don
по-спотър

Мнениеот naskopc » 27 Май 2009 08:35

Аз съм провеждал разговор на 5500 ft от C-172 над Ботевград. Беше ми интересно дали ще осъществя разговор.

А на един полет Брюксел-Мадрид без да искам превключих от офлайн режим на нормален и получих смс от френски оператор. Ешалона беше 350.
Аватар
naskopc
супер спотър

Мнениеот Q23 » 27 Май 2009 10:11

Ако мобилните така лесно сваляха самолети, секюритито щеше да ги прибира още на входа на летището.
Но все пак има смисъл да не се разрешава работата им на борда - самолетът е внимателно преценен по отношение на електромагнитна съвместимост и в тази преценка едва ли са включили работата на 100-тина телефона в ограничения обем на самолетния корпус.
Японци бяха правили анализ, че в метрото нивото на електромагнитно излъчване в рамките на вагона при няколко едновременно разговарящи по телефона може да превиши санитарния минимум!!! Но едва ли това е причината за забрана в самолетите.
Мобилните оператори са правили разчети за покриване на територии при височина на абоната най-много на жилищна сграда. По тази причина и диаграмите на насоченост на антени, разположени по високи места, е надолу, към абонатите. Понеже радиокомуникациите зависят от много случайни процеси, при планиране на мрежите се прави анализ за вероятността за осъществяване на надеждна двустранна връзка. Което не излкючва при определени условия да се получи НЯКАКВА връзка някъде. Но това влиза в зоната на радиолюбителските изследвания, не на комерсиалното предлагане.
Обърнете внимание, че когато звъни телефона, или дори когато си го прехвърлят клетките, в автомобилното радио се получава един характерен звук. Това се случва и с аудиоуредби, и с телевизори. Всички тези устройства не работят в честотния обхват на мобилните телефони, но въпреки това има смущаващо влияние. Същото може да се случи и със самолетните радиокомуникации. Ако е в разговорното радио - пилотът ще чуе намесата, може и да тегли някоя тънка - дълга. Но ако поради това не чуе някое жизненоважно предупреждение, джиесемчикът-нахалник може да повлече доста хора в беда. По-неприятно би било, ако смущението попадне в каналите на системата за кацане. Не е ясно точно как ще повлияе - може никак, може да предизвика отклонение. Но не бих искал заради нечия безочливост и неебателност в най-критичната фаза на полета да си отидат хора. Толкоз.
Иначе много дилетанти си позволяват, включително и по национални медии да коментират неща, за които си имат съвсем бегла представа. Но това точно ги прави дилетанти. А работата на дилетанта е да осъзнае, че е дилетант и да слуша тези, на които е поверил живота си.
Е много ми е гот!
А на вас?
Аватар
Q23
най-спотър

Мнениеот voodoo » 27 Май 2009 13:32

Много точно, изчерпателно и аргументирано :!:
Аватар
voodoo
спотър

Мнениеот Емо » 27 Май 2009 13:35

Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот ATC man » 27 Май 2009 14:37

Изображение
Аватар
ATC man
най-спотър

Мнениеот merlin » 27 Май 2009 18:16

Аватар
merlin
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 27 Май 2009 20:09

Темата е интересна. Някои GSM-и поддържат т.нар. Flight mode (или Airplane mode), при който не можеш да говориш по телефона или да пращаш SMS, но безопастно можеш да ползваш всички други функции: камера, MP3 плейър и т.н. Например моя телефон има такъв режим. Аз не го ползвам (просто телефонът не ми трябва по време на полет :) ) а и много голяма част от екипажите не са запознати с тази функция. Например веднъж се развикаха на един пътник, че си е включил телефона и той трябваше да обясни що е то Flight Mode... :mrgreen:

Ето го на iPhone

Изображение

Също така авиокомпании, сред които и KLM, предлагат разговори от самолета срещу определена тарифа. Например знам, че самолетите им от серията "Боинг 777" са снабдени с телефони на борда.

А по поставения въпрос смятам, че не може един GSM да навреди на системите, но предполагам че ако всички си включваха телефоните, щеше да има опастност от инцидент.
Аватар
Dreamliner
супер спотър

Мнениеот Емо » 27 Май 2009 20:23

... става сложно. Това е малко като с посещенията в кокпита. Ако един види от друг, попита и му откажат, ще бъде "Ама той защо може, а аз не мога?!". СЛедват разправии и в края на края отрязания пише жалба да авиокомпанията, ей така, напук.
В самолетите има един-единствен flight mode: той е този на вратите и се армира по нареждане на PU-то! 8) Екипажите не признават "Моя ЖиЕсЕм е на флайт-моуд, няма страшно!", защото не могат да го контролират, а и нямат право (от правна гледна точка). Така, че е по-лесно да се съобщи, че всички мобилни телефони трябва да са напълно изключени до "приключване на граничните формалности на летището-дестинация".

Освен това представете си следната картинка: Пълен самолет за София, 95% от народа говори по мобилните, та пушек се вдига. Разбира се, надвикването е жестоко, понеже на народа им изпозаглъхнали ушите... 7/8 от разговорите е: "Ауо, ти къде си? Ами аз съм сега в самолета!" :axe: :evil:
Аватар
Емо
супер спотър

Мнениеот Dreamliner » 27 Май 2009 20:32

Аватар
Dreamliner
супер спотър

Re: Разговор с GSM в самолет

Мнениеот Buch » 28 Май 2009 00:37

Е защо да си изключваш телефона, като можеш да се направиш на пич и след време да има да разказваш, колко си смел и как си прецакал системата, като си се обявил срещу статуквото и еврейско-руско-американско-арабската конспирация , която управлява света...

Как беше историята...
Станал пожар, Вуте заклещен на 4-я етаж, ш'е изгори клетникът, а отдолу 10 лумпена с каски и униформи разгънали не'къв чаршаф и му викат: "Скачай тука, скачай тука". Засилва се Вуте със сетни сили се мята 3 метра у ле'у, върху паважа...." Ай сиктир ве , те ше ми кажат на мене , аз де да си скачам".....
И така за телефоните...
Аватар
Buch
най-спотър

Мнениеот vla_don » 28 Май 2009 09:19

Напълно споделям притесненията ви за безопасността на полетите, но има една непреодолима сила, която прави така, че до няколко години всички самолети ще имат тази услуга. Преди години се изучаваше в института и кратката версия се казва "Пари-Стока-Пари прим". При падащи цени на билетите и растящи цени на горивото, единствената възможност на авиокомпаниите да оцелеят е предлагането на допълнителни услуги. Отдавна коментираме с колеги, че целта на съществуването на авиокомпаниите не е да возят пътници или да летят със самолети, а да изкарват пари /или поне да ги препират/. Достатъчно е да видите, кои са собствениците им и ще разберете, че нищо не може да ги спре. Ако трябва ще се проиведат други самолети, но ще се говори по GSM-и от самолета. Пак си представете 10000 самолета с по 300 пътника и всеки държи в ръце по един, а някои по 2 или 3 GSM-a и летят 10-12 часа над океана. Един колега по-горе го е написал образно, как всички искат да се похвалят, че летят над океана. Само тази мисъл разбива съня на много хора. Ако това пречи на връзката с РВД, значи ще се обаждат и на РВД по GSM. До момента има около 20 авиокомпании, които го предлагат. До година ще са двойно.
VD
vla_don
по-спотър

Мнениеот ivailo » 28 Май 2009 19:06

Четох една тема в airliners.net, където пилот на 737NG разказа как имал смущения с някоя от системите на самолета по време на полет и не му хрумнало нищо друго освен да каже на флайт атенданите да проверят дали всички телефони на борда са изключени. След като наистина били изключени забравените, смущенията отминали.

За малки самолети мога да потвърдя, че на около 2000фт може да се проведе разговор (зависи естествено в какъв район, има ли достатъчно клетки и тн). Също така се чуват в радиото смущения като в кола. :lol:

Иначе според мен ще е много кофти ако наистина пуснат разговори на борда на авиолиниите. Представям си каква простотия ще настъпи всеки ако почне да се обажда и да си говори на глас. Тогава една от есктрите в бизнес класата ще е тишина - изолиране от шумящата масовка в икономи класата. Дори и тишината ще ни отнемат и за нея ще се плаща премиум. :lol:
ivailo
спотър

ПредишнаСледваща

Назад към Авиация + Авиационни новини