Превоз на куче в code share полет на България еър

Как да летя от А до Я, с какъв самолет, с коя авиокомпания и на каква цена

Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот Венелин » 02 Дек 2013 18:44

Преди Коледа ще пътувам с България еър от Милано до София, но билетът ми е от контингента на Алиталия, купен и платен на италианците. Оказва се доста сложна схема да се добави услугата "превоз на домашен любимец", тъй като заявката трябва да се направи от Алиталия, да се одобри от нашия въздушен контрол и след това да ми бъде разрешено да кача кученцето в Милано на самолета. След няколко заявки, изпратени от Алиталия към България еър, все още Алиталия няма потвърждение или отказ на услугата. Междувременно при разговорите ми с кол-центъра на България еър досега получавах обяснения, че не могат да видят резервацията ми и направените по нея заявки като тази. А днес дори ми обясниха, че "нямали практика да одобряват превоза на животни при билети code share". Все пак обещаха да се свържат с въздушния контрол и да помолят да бъде отговорено на Алиталия.

Имате ли представа дали има причина България еър да не приема превоз на животни, заявен от code share-партньора? Допълнителна бюрокрация, разходи или просто недоглеждане? Досега животинчето е пътувало два пъти с тях, но винаги с пътник с билет от България еър. В сайтовете на Алиталия и България еър не пише нищо по точно този въпрос. А италианците бяха категорични, че без разрешение на въздушния контрол не може да се качи на самолета.

Ще съм благодарен на всеки, който има някаква идея как може да се измъкна от ситуацията.
Венелин
спотър
 
Мнения: 77
Регистриран на: 09 Май 2011 13:14

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот Венелин » 11 Дек 2013 14:17

След различни опити, включително и "намиране на връзки" в отдел Въздушен контрол на РВД, който издава разрешенията за превоз на животни, става ясно, че поради незнайни за пътниците процедури, Въздушен контрол наистина не издава разрешения за превоз на животни към билети, издадени от code share-партньори на България еър. Всъщност, даже не просто не разрешава, а дори не получава подобни заявки по телексната си система от чуждите компании и не може дори да им даде отрицателен отговор, а те си остават висящи.

На практика всеки пътуващ с чужда компания трябва сам да се увери дали полетът му не се изпълнява в code share преди купуването на билета, ако му се налага да превози домашен любимец.
Венелин
спотър
 
Мнения: 77
Регистриран на: 09 Май 2011 13:14

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот Stoyan » 11 Дек 2013 15:23

Венелин написа:След различни опити, включително и "намиране на връзки" в отдел Въздушен контрол на РВД, който издава разрешенията за превоз на животни, става ясно, че поради незнайни за пътниците процедури, Въздушен контрол наистина не издава разрешения за превоз на животни към билети, издадени от code share-партньори на България еър. Всъщност, даже не просто не разрешава, а дори не получава подобни заявки по телексната си система от чуждите компании и не може дори да им даде отрицателен отговор, а те си остават висящи.

На практика всеки пътуващ с чужда компания трябва сам да се увери дали полетът му не се изпълнява в code share преди купуването на билета, ако му се налага да превози домашен любимец.


Какво общо има РВД с превоза на животни!?

Обади се на Алиталия или отиди на място. Представителите са готини пичове и ще ти отговорят.
Изображение
Аватар
Stoyan
супер спотър
 
Мнения: 2304
Регистриран на: 01 Юни 2004 16:42
Местоположение: София

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот sash » 11 Дек 2013 17:22

Изискванията на БГ Ер за превоз на животни са следните:
Животни над 8 кг. (тегло на животното + тегло на клетката) се превозват в багажниците на самолета
Животни под 8 кг. (тегло на животното + тегло на клетката) могат да се превозват в пътническата кабина при следните условия:
1. Разрешен е превоз на не повече от 2 бр. животни в пътническия салон.
2. Превозваните животни не трябва да са антагонистични (напр. едно куче и една котка)
3. Чекират се в противоположните части на пътническата кабина (напр. едното на редовете непосредствено зад бизнес класата, а другото на последните редове)
4. Ако дори един пътник в самолета заяви, че е алергичен към кучета/котки – могат да не го допуснат до превоз в пътническата кабина(кучето, не пътника :-D ), дори превозът му да е потвърден (предполагам заради рециркулацията на въздуха).
В твоя случай БГ ЕР трябва да потвърди заявката за превоз кучето (в случай, че няма вече две потвърдени заявки за превоз на животни на съответния полет или че няма потвърдена заявка за превоз на котка).
sash
по-спотър
 
Мнения: 197
Регистриран на: 19 Юни 2008 20:34

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот Венелин » 12 Дек 2013 11:26

Ами оказва се, че разрешенията за превоз се издават не от самите компании, а от "Въздушен контрол", който, доколкото разбрах, е част от РВД. И дава разрешения за превоз на опасни товари и животни.

И Алиталия може да са пичове, ама явно не успяват да се преборят с процедурите в България. Които, колкото и да са странни, нека си ги има, ама поне да напишат черно на бяло, че не могат да приемат заявка за подобна услуга в code share. В резултат, италианците това не го знаят, а половината от служителките в кол-центъра на България еър - също. И те карат да чакаш и да се надяваш, вместо да ти кажат едно ясно "не".
Венелин
спотър
 
Мнения: 77
Регистриран на: 09 Май 2011 13:14

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот alex_2 » 12 Дек 2013 19:22

Този случай е направо за телевизията , пълен абсурд..
Изображение
alex_2
супер спотър
 
Мнения: 1375
Регистриран на: 15 Авг 2009 10:21

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот Венелин » 13 Дек 2013 14:07

А една от служителките в кол-центъра май беше по-наясно със странната система и дори ми обясни, че имали същата практика да не приемат заявки за животни на своите билети по дестинации като Варшава, Париж (с AF). Но разбира се, нямаше представа дали това се прави, защото поляците и французите после ще ги откажат, или защото някой в България еър не се е сетил, че може да има такъв казус. За който на всичкото отгоре биха взели едни никак нелоши пари.

А ако някой от спотърите има представа защо все още се искат разрешения за превоз на животни от "компетентни органи", а не от самата авиокомпания след моментална проверка на наличността на други животни на борда, ще съм много заинтригуван да науча. Не виждам с какво животното може да пречи на полета, а пътниците така или иначе никой не ги пита предварително. Евентуално може да има проблем, ако кабината за багажа не е херметизирана, но пък не съм чувал да ни предупреждават, че багажът ни е изложен на външните температури.
Венелин
спотър
 
Мнения: 77
Регистриран на: 09 Май 2011 13:14

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот mitkobiker » 14 Дек 2013 12:23

SPACE CONTROL се казва "институцията", която потвърждава превоза на животни (и още доста неща).
По принцип в пътническия салон се допускат едно, максимум две животни и никога не се смесват кучета и котки :rolleyes:
Ако в салона има вече потвърдено животно, то по правило другото го слагат в багажника, дори и да е под 8кг.
Предлагам ти да издириш контакти на Бг Ер в Милано и да пробваш при първа възможност да се свържеш с тях, като съвсем делово и добронамерено обясниш проблема. Има реална възможност да идеш на летището с животинката и да се качиш на борда, дори и без да имаш потвърждение в резервацията- всичко зависи от отзивчивостта и кефа на представителя на Бг Ер.
1. Намери представителя на Бг Ер в Милано... дано да има такъв! Той може да види затоварването на полета ти, има ли други животни и дори да има готовност да те обслужи на летището, ако не бъде възможно да се вземе предварително потвърждението.
2. Опитай да разбереш от Бг Ер дали на твоя полет в момента има някакви животни- ако няма, шансовете ти са големи.
3. Ако ти се занимава иди на летището в ден с полет на Бг Ер и опитай да говориш с хората, които обслужват полета и най-добре с представителя на авиокомпанията- винаги има поне един мениджър, от който зависи много... особено в случки като твоята.
...
Най-добрия вариант е Бг Ер да успеят да "видят" и да потвърдят предварително кучето, така че да си спестиш всички тези разправии.
Успех! И разкажи каква е развръзката :wink:
AB6 313 318/9/20/21/Q/N 332/3/8/9 343/5/6 359 388 717 733-9/M8/9 74E/4/8 752/3 763 772/3 788/9/1 AN4 AT4/7 AWH AR1/8 141/2/3 C207/8 CNJ/1 CR2/7/9/K CS1/3 DHT/2/3/4 D28/38 ER3/4 E70/5/90/5 290 FRJ F50/70/100 IL8/9 J32/41 L4T M82/3 TU3/5 SF3 S20 SU9 NDE
Изображение
Аватар
mitkobiker
супер спотър
 
Мнения: 2543
Регистриран на: 09 Ное 2004 12:51
Местоположение: София

Re: Превоз на куче в code share полет на България еър

Мнениеот Венелин » 16 Дек 2013 17:38

От известно време в Италия: Рим и Милано, няма представители на България еър. Доста са орязали представителствата, дори и в страните, където летят със собствени самолети. Може би са прави, със сигурност са длъжности, които през голяма част от времето не са особено заети.

Решението беше просто, но естествено ангажиращо, случва ми се за втори път: приятел, който лети няколко дни преди мен и приятелката ми, с билет от България еър, взе кученцето и в София го посрещна баща ми. Разбира се, неоптимален вариант за всички намесени.

На всичкото отгоре по някаква причина в Милано се наложило да плати 60 вместо 50-те обявени евро.
Венелин
спотър
 
Мнения: 77
Регистриран на: 09 Май 2011 13:14


Назад към Полети, билети, тарифи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта