от VS11 » 27 Юли 2006 08:55
Тук ми се струва, че смесвате различните понятия "слот". Относно свободни ръкави/врати - поне при големите летища в САЩ, където големите компании притежават част от или цели терминали, на кой ръкав паркира самолета си е част от фирмените процедури - главно зависи, къде ще е следващия полет и т.н. Летищните власти нямат отношение кой самолет къде паркира, освен ако самите ръкави не ги притежава летището.
От скромния си опит мога да ви кажа, че в мига в който се подаде полетен план, се знае колко време ще продължи полета. В случая например BOS-LHR, обикновено екипажа казва: "Полета до Лондон ще продължи 5:20 мин", като това е времето когато ще стигне holding point, като е много характерно да се кръжи още 30-40 мин над Лондон , но това зависи от трафика за деня.
Също така, поне в САЩ, на всички полети към дадено летище може да им бъде отказано да излетят, в зависимост от трафика за/около това летище.
Също така мисля, че различните администрации използват различни времена при определяне на слотове. Например, обикновено има 4 "времеви метрики":
Out - време, в което самолета напуска ръкав/врата/стоянка
Off - време, в което самолета е излитял
On - времето на приземяване
In - времето на пристигане до ръкав/врата/стоянка.
В момента, в който самолета излети, се знае кога ще пристигне до въпросния holding point или до която и е да е точка в плана. А момента на излитане се съобщава от самолета директно (без намесата на пилота, мисля системата се казваше ACARS).
Има страхнотни програми, които моделират полети (а и трафико потоци). Например, във Virgin Atlantic на борда на всеки самолет се събират данни постоянно за полета и после се анализират да се види, колко се е отклонил полета от характеристиките на най-подходящия за условията полет. Ако намеря вътрешно-фирмените списания ще ви сканирам някои статии (ако има интерес де) .