Аз подадох документи и сега чакам. Не знам какво точно чакам, но няма никаква информация какво да правя след като подам документите. Уж те ще се свържат с мен. Знам, че трябва да мина медицински преглед в София, но къде и кога – не знам. Ще ми се също да разбера колко души им трябват, за кои центрове ще бъдат разпределени, колко продължава обучението, плаща ли се на обучаващите се и т.н.
Междувременно търся и чета всякаква информация свързана с позицията, с работата, с организацията, с предприятието, с изискванията и т.н., както за всяко интервю за работа. Изненадващо, информация почти липсва. По-точно, има тонове безполезна информация, разпръсната из десетки сайтове, като тук-там има нещо хем разбираемо, хем важно. Трябва да изчетеш всичко и да събираш пърченца от пъзела, за да си направиш някаква по-ясна картина какво ще се очаква да вършиш, ако бъдеш назначен.
Добре, че съществува Дискавъри.
За FEAST има подробна статия в уики (
http://en.wikipedia.org/wiki/FEAST_test), от която можеш да придобиеш обща представа за какво иде реч. Макар че на мен лично щеше да ми е 100 пъти по-полезно да мога да видя някакъв примерен тест... Уж на
http://www.shl.com имало такъв, но в момента май са го махнали. Не можах да го намеря.
Разбрах, че в Маанстрихт преди всяка част на теста ти се обяснява подробно какво трябва да правиш и как трябва да го правиш. След това ти се дава време за упражнения и чак тогава започва реалното тестване. Разделен е на 2 части - една сутрин и една следобед, общо времетраене около 8 часа. Явяваш се на втората част само, ако си минал първата. На следващия ден има интервю.
Според мен хората, на които математиката им се отдава, ще се справят с теста значително по-лесно, до колкото за тях е по-лесно да откриват алгоритми, да работят с градуси, да мислят триизмерно, да помнят числа и пр. Почти всички, явявали се на теста, казват, че е невъзможно да се подготвиш – или те бива или не. Все пак, ако държиш да направиш нещо предварително, можеш да тренираш да запомняш числа, да си поиграеш с компас, да си чертаеш координатни системи с точки по тях или да сгъваш кубчета. Със същия успех можеш да играеш тетрис, Geo Challenge във Фейсбук или каквито и да е компютърни игри.
Аз лично не се тревожа никак за FEAST-a, повече мисля за интервюто (ще има ли такова?!) и за медицинския тест, защото веднъж вече ми се е случвало некадърни лекари да ми провалят живота.
Ако чуеш нещо полезно, ще се радвам да го споделиш.