Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK)

Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK)

Мнениеот Jair » 03 Юли 2011 16:06

Малко специална манджа ще е тоя репорт с нахвърляни снимки от тук-от там, просто нямам достатъчно за отделни репорти. Дано се получи :)

Започваме хронологично с Исландия. В края на Февруари с група приятели направихме едноседмично пътешествие до там с цел лов на северното сияние и други интересни неща около него. Без да се отклонявам много, но абсолютно всеки трябва да си сложи Исландия в задължителния списък. Полетите до там не са класически лоу кост, но добри цени се намират(AMS-KEF-AMS ни излезе 200 евро), цените също не са ниски, но финансовата криза там успя да ги свали до по-прилични нива и за човек свикнал в Западна Европа са приемливи.

757 на Icelandair, за първи път полет на 757. От текущата Боинг колекция ми остава само 747, който предстои след два месеца(без да броим леко антикварните 717 и 727).
Изображение

Изображение

На път.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Снижение. Като цяло природата и цветовете са нереални, макар и да не ни посрещна най-хубавото възможно време.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеИзображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Летището е сравнително празно. Оранжевите представители са на Air Iceland Express, местният лоу кост.
Изображение

Изображение

Изображение

По принцип не съм голям фен на постване в репортите на снимки несвързани с авиацията/транспорта, но тук ще направя малко изключение. А и все пак е директно свързано с авиацията. Та, тук на фона, там белите върхове някъде се намира вулкана, който разказа играта на Европа а и на света миналият Април :)
Изображение

==========================================================================================================================

Преминаваме към част 2. Тя включва екскурзия до Китай по маршрут: AMS-SVO-PVG-TNJ и PEK-PVG-SVO-AMS. Ще разочаровам, че снимки от китайските летища нямам първо заради нощните полети, второ терминалите не предлагаха добри изгледи навън, но пък ще разкажа любопитна история.

Започваме с Schiphol, безспорно най-любимото ми летище и то дооооста напред пред което и да е друго. А вечер, когато почти няма хора е направо рай. Ето това е зона за почивки - книги, айпадове със филми, удобни кресла, човек не се чувства като на летище, а като у дома си.

Изображение

Изображение

Изображение

Масажи
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Последва полет до Москва с Аерофлот. Приятно изненадан съм. Дадоха подарък на племенницата ми, от много време не бях виждал авиокомпании да подаряват неща на деца. Освен това ме поздравиха лично по име, нещо което явно беше следствие на факта че съм сребърен член на KLM/Air France, респективно Sky Team. Имаше топла храна, която беше прилична.

Заминаваме веднага в другата крайност на Схипхол - Шереметиево. Доста са се попроменили нещата, от времето на отвратителните репорти във sleepingairports, но в сравнение със Схипхол шока си е приличен, особено ако попаднеш на неремонтирания все още терминал F. Все пак има безплатен интернет, а понякога това е единственото, което му трябва на човек.

Аерофлот са с една от най-приятните окраски, лично мнение. На този самолет много ми се иска да летя преди да излезне в пенсия, но едва ли ще имам възможността. ИЛ-96 естествено.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На път към Шанхай.
Изображение

Следва още едно отклонение от авиационната тематика, но става дума за влакове движещи се със повече от 340 км/ч, та е близо до авиацията :)

Изображение

Изображение

При пристигане на гарата влакът буквално бива завзет от тонове чистачи, които го излъскват до блясък. Приличаха на десантчици - с подобна скорост и сръчност го нападнаха влака.
Изображение

Изображение

Следват снимки на MAGLEV, линията която има съмнителна практическа стойност, но пък е любопитна за туристите и със сигурност си е преживяване. Максималната скорост, която достигнахме беше 431 км/ч. Почти не се усещат.

Къде са релсите??
Изображение

Изображение

Вече сме на Шанхай-Пудонг за полет до Тианджин, летище сравнително близо до Пекин, до което имаше много по-евтин билет, отколкото директният. Полетът беше със China Eastern, безпроблемен. На летището виждаме че сме стигнали и до тук:
Изображение

Някак си успяхме да се доберем до Пекин с малко жестикулиране хванахме точният автобус. 3 дни по-късно поехме обратно към Шанхай и в последствие към Москва и Амстердам. Тук е и историята, която обещах. Поствам текста, така както го написах в блога, който си водех по време на пътуването.

"Стигаме до летището, аха да се чекирам. Любезна китайка ме пита за къде пътувам, отбелязвам Шанхай-Пудонг, тя ми посочва гише и всичко ок. Любезният китаец на гишето, обаче не е на нейното мнение и ми казва да си махна куфара и я вика оная да ми обясни, нещо което тя с равноделен глас и си типичен китанглийски ми казва: sorry, no check in, flight delayed, maybe cancelled. Come again 30 minutes. Е не. 4 часа след кацането ми в Шанхай трябва да поемам обратно към Европа, баш сега не ми трябват "flight delayed, maybe cancelled" въпреки че буфера е стабилен.

На гишето на China Eastern е някъв мини погром. Успявам да се добера да питам какво става, където служителка ме уверява, че полета само закъснява, а не е отменен. Дано. След 20 мин все още никаква новина освен, че гишето вече прилича на протест в арабска държава, намесила се е полиция и има доста изнервени хора. Светлинното табло на летището кротко си показва, че всичко е наред, а очевидно има много проблемни полети. На една черна дъска зад гишето са написани някои от тях...явно електронната система не е свързана до край с авиокомпаниите и точно процеса на обработка на закъсненията е аналогов.

Още 20 мин, черната дъска вече е изнесена по средата на терминала. И ако гишето прилича на арабски протест, то тук прилича на токийската борса. Постоянно се пишат някакви неща с маркер по дъската и много хора наоколо ръкомахат и крещят. Седи и моят полет, MU5130 - йероглифче, йероглифче. Не особено успокоително. След още известно време обаче това се променя на йероглифче-MU5130-йероглифче 19:51 йероглифче-йероглифче. Това е успокоително вече. Чекираме се и макар полета да не излетя в 19:51, а по-скоро към 21:00 в крайна сметка след изопване на нервите успяхме да стигнем навреме за полета от Шанхай до Москва."

Полетът беше с А300 между другото, добро попадение в колекцията ми.

Следват още малко снимки от Шереметиево и обратният полет до Амстердам.

Изображение

Изображение

Като излетиш от изток точно по залез през цялото време се надбягваш със слънцето и подобни гледки се задържат чак до кацането.
Изображение

Изображение

Изображение

И естествено, другата причина заради която Амстердам ми е любимо летище - спотинг терасата. Няколко дни след нас са поставили на нея един Фокер 100, който можеш да разглеждаш свободно. Във вторник като летя към България мисля да намина да го разгледам.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И така. Много нахвърляно, много хаотично, дано ви е интересно :) Ако има въпроси ще се радвам да доуточня нещата, ако се налага.
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот Nine » 03 Юли 2011 16:43

Чудни снимки! Може ли да сложиш и северното сияние, нищо че не е на авиационна тематика.
Вулканът от миналата година се казва Еяфятлайокутл ;)
Изображение
Аватар
Nine
супер спотър
 
Мнения: 892
Регистриран на: 22 Окт 2008 12:14

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот takeoff » 03 Юли 2011 16:47

Браво . :D Много хубав трип рипорт :D .Исландия не е традиционна туристическа дестинация и въпреки, че не е свързано с авацията хубаво би било да драснеш две три изречения за впечатлениятат ти и какво сте посетили .
Изображение
Аватар
takeoff
най-спотър
 
Мнения: 299
Регистриран на: 02 Юни 2009 21:20
Местоположение: Sofia

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот LZB123 » 03 Юли 2011 17:27

Много приятно! Снимките над Исландия ме върнаха 2004 година, когато посетихме острова и направихме страхотен визуален заход за Кефлавик с LZ-HMS. Посетихте ли Синята лагуна? И аз ще се радвам ако пуснеш още снимки, въпреки че не са свързани с авиацията! :)
Изображение

AN24/AT43/A319/A320/A321/A332/B462/B463/B712/B733/B734/B735/B738/B744/E190/RJ85/SU95/T134/T154

Снимките ми в BGspotters, Airliners, JetPhotos
Аватар
LZB123
супер спотър
 
Мнения: 901
Регистриран на: 21 Май 2008 19:55
Местоположение: Toulouse - Blagnac (TLS / LFBO), France

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот Jair » 03 Юли 2011 23:36

Nine написа:Вулканът от миналата година се казва Еяфятлайокутл ;)


Мързеше ме да го търся името :) Иначе след ден-два там тия странни дълги имена почват да звучат логично.

takeoff написа:Браво . :D Много хубав трип рипорт :D .Исландия не е традиционна туристическа дестинация и въпреки, че не е свързано с авацията хубаво би било да драснеш две три изречения за впечатлениятат ти и какво сте посетили .


LZB123 написа:Много приятно! Снимките над Исландия ме върнаха 2004 година, когато посетихме острова и направихме страхотен визуален заход за Кефлавик с LZ-HMS. Посетихте ли Синята лагуна? И аз ще се радвам ако пуснеш още снимки, въпреки че не са свързани с авиацията! :)


Nine написа:Чудни снимки! Може ли да сложиш и северното сияние, нищо че не е на авиационна тематика.


Искате снимки - получавате :)

Това е Þingvellir. Мястото на първия в света парламент. По-интересно, поне за мен е че е мястото на което американската и европейската тектонски плочи се отдръпват една от друга. Това обикновено става на дъното на океана, но разлома минава през Исландия също. От едната страна е Америка, от другата е Европа.
Изображение

Изображение

Един от многобройните водопади.
Изображение

Това е гейзерната зона, където се намира и гейзерът Geysir, който дава и името на думата. Единствената дума от исландски преминала в английски език. За самият исландски - не е много променен от вековете и много напомня древният викингски.
Изображение

Изображение

Заслужава си чакането 5-6 минути за да хванеш подобна снимка :)
Изображение

Изображение

Gullfoss или Златният водопад.
Изображение

Kerið, кратер на вулкан.
Изображение

Малко космически хай-тек пейзаж. Това беше една от многото геотермални електроцентрали. Ако не се лъжа 80% от електричеството на страната идва от геотермална енергия, дори се гледат банани и ананаси в оранжериите. Ако в нормалните държави студената вода трябва да се затопля за банята, тук топлата трябва да се охлажда.
Изображение

Изображение

Всички тези снимки са от т.нар. Golden Circle, еднодневна обиколка около Рейкявик. От самият град снимки нямам много, къщите са предимно с метална обвивка като фургони отвън.


На сутринта отидохме в известната Синя Лагуна. Историята е как човек болен от кожно заболяване се е потопил във водата изхвърлена от близка геотермална електроцентрала и се е излекувал. Сега там е спа център, има козметична серия и какво ли не. Цветът на водата е уникален и контрастира доста с черните и снежни скали. Чувството да се бухнеш в 30 градусова вода след като си претичал през -5 по бански за да стигнеш до нея е страшно.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След това поехме по южното крайбрежие. Един от многобройните водопади, този между другото не беше от най-големите но се разбиваше със зверска сила.

Изображение

Изображение

Пак някъде отзад трябва да се подава Еяфятлайокутл.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Да, това наистина е чисто черен пясък на плажа.
Изображение

Изображение

А това вече са глетчерите от следващият ден. Огромни ледени езици слизащи от върха на планината. Такова синьо до тогава не бях виждал.
Изображение

Това вече е лагуната Jökulsárlón, също една от големите забележителности.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Това вече са малко пейзажи от пътя на връщане. Въобще като цяло рядко има зеленинка и е доста лунен пейзаж, в добрият смисъл на думата. Малко места има подобни по земята. Всичко много зависи и от времето - сменя се буквално през минути и едно място може да ти изглежда по един начин като е мрачно и по съвсем друг, ако е огряно от слънце.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тази къща така и не разбрахме как е "вградена" в скалата.
Изображение

Изображение

Накрая и северното сияние. Значи като цяло никак не е лесно да се хване да се види и една седмица е критичния минимум, който трябва да се отдели за да имаш приличен шанс. Необходими условия са да е извън град за да няма никакво изкуствено осветление наоколо, времето да е ясно и да има прилична електромагнитна активност. За беда времето вечер през цялата седмица беше облачно и мрачно. Една вечер имахме ясно време и излезнахме в гората, но нямахме шанс да го видим. А през нощта температурите падат доста ниско и вятъра, който е по-големия проблем е пронизителен. Последната вечер, около 6 часа преди обратният ни полет просто направихме опит на отчаянието. Валеше, облачно беше, а прогнозата за активността беше минимална. Едвам успяхме да се наврем във що годе затъмнено местенце извън града, в близост до една затворена натовска база. И го видяхме! Снимките не могат да опишат усещането, особено след като си успял буквално в последният възможен момент. Част от компанията ни дори не дойдоха с нас, защото прецениха че са уморени и шанса е малък. Никой от тях не съжалява кой знае колко между другото, седмицата беше пълна с предостатъчно извънземни гледки. Ето все пак и малко снимки, личи си че е облачно и леко осветено, но си личи и сиянието.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И така, не знам още какво да кажа, наистина невероятно място, живо чудо е че както написахте не е централна туристическа дестинация. Всъщност става горе-долу такава лятото, когато денят е дълъг(да не кажем постоянен), времето е умерено и природата е доста омекотена от пристигащите птици, китове и т.н. Същеременно тогава цените са много по-високи, няма северни сияния и най-вече го няма усещането да си на подобни места без НИКАКВИ други хора около теб. Като стана дума за хора - самите исландци са много добродушни и весели и усмихнати. Английският им е перфектен и никакви проблеми няма в това отношение. Цялата държава по население е по-малка от Пловдив, голяма част от това население вярва във елфи(hidden people). Специалитета от разложена акула и пакетирана желирана овча глава, която ни препоръчаха двама напушени исландеца в един супермаркет(било добре да е предварително нарязана и пакетирана, щото ако чоплиш директно от главата очите те гледали) също са си за отбелязване. Не ни стигна времето да опитам акулата, но следващият път няма да ми се изплъзне.

Със сигурност мога да говоря още много и много и много, ако някой има въпроси задавайте смело, може и в лични. Пътуването е много лесно да се организира индивидуално - на практика си букваш полети, място за спане и кола под наем. После - накъдето ти видят очите. Много се надявам тази зима да отида отново.
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот makler » 03 Юли 2011 23:52

Благородно завиждам!
Невероятни снимки. Страхотен разказ чак мен ме запали догодина и аз да отида.
Изображение
Аватар
makler
супер спотър
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 20 Фев 2006 00:01

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот akair » 04 Юли 2011 17:44

Браво. Много хубави снимки. Този лоундж в шенгенската или в нешенгенската част на летището е?
Аватар
akair
супер спотър
 
Мнения: 1204
Регистриран на: 16 Авг 2009 18:50

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот Jair » 04 Юли 2011 20:52

akair написа:Браво. Много хубави снимки. Този лоундж в шенгенската или в нешенгенската част на летището е?


Нешенгенската, полета беше до Москва. Пада се около музея и до казиното, не си спомням точно кой лъч на терминала беше най-близо до там.
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот pepsii » 05 Юли 2011 10:28

Ихааааааааааааааа! Нямам думи! :prayer:
Изображение
Аватар
pepsii
супер спотър
 
Мнения: 948
Регистриран на: 09 Дек 2005 14:35
Местоположение: София

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот Dreamliner » 05 Юли 2011 20:56

Невероятно!!! Изключителни снимки :drinkers: Браво!
Аватар
Dreamliner
супер спотър
 
Мнения: 1130
Регистриран на: 13 Авг 2007 11:59
Местоположение: SOF/LBSF Летище София

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот IB1984 » 06 Юли 2011 00:08

впечатляващи снимки, страхотни са!
Keep discovering !
Аватар
IB1984
спотър
 
Мнения: 63
Регистриран на: 29 Дек 2008 18:48
Местоположение: MUC

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот Jair » 06 Юли 2011 01:44

Благодаря. Похвалите са за едно момиче от компанията, което беше с подходящият фотоапарат и подходящият талант също, ще и предам похвалите. Както и за фотогеничната Исландия естествено :)
http://www.aerohroniki.com - Блог за авиация и пътешествия
http://www.magelanci.com - форум за пътешествия
Jair
супер спотър
 
Мнения: 702
Регистриран на: 21 Ное 2007 03:35

Re: Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK

Мнениеот niki_m » 06 Юли 2011 22:51

Ухааа! Това си беше като космически-триприпорт! Невероятно! Невероятно!
Аватар
niki_m
супер спотър
 
Мнения: 1770
Регистриран на: 22 Апр 2010 23:08
Местоположение: Burgas


Назад към Авиационни блогове и Trip Reports

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта