Здравейте и от мен, първи пост, гледах темата и не успях да се сдържа. Дали трябват или не трябват финансирани от държавата пилоти е труден въпрос, би трябвало от следващата година да минават 65 години доста от пилотите от големите курсове на Долна Митрополия, което вероятно ще засили нуждата от пилоти, но дали има нужда от държавна поръчка не мога да преценя. Първо да кажа на колегите, които дълго търсят работа
да не се предават, ще стане скоро, сигурен съм и само не се предавайте, защото наистина е прекрасна професия. Да се представя, аз съм Васил и съм пилот в австрийската авиокомпания на Ер Берлин - Ники, на 21 години съм и летя професионално от малко по-малко от две години, а непрофесионално от 5-6 г. Българската авиация е много малка и няма потребност от много пилоти, защото реално не се разраства. Някои пилоти отиват в чужди компании за по-добри условия и повече пари, но това са единици. Проблемът е обаче, че като с всяко друго нещо у нас и за авиацията трябват яки връзки. Малко преувеличавам, но сицилианската мафия е като детската градина сравнено с наща авиация и това е може би най-лошото. Един познат наскоро беше ходил на интервю в една българска компания с едни MD80ки и един мустакат началник, който при интервюто си извадил тефтер с името му (тире) името на един шеф на едно училище в Долна Баня. Армейците също са без коментар, макар и най-сносната компания в България, а дори наскоро обявените места за 737 на страницата им са малко само за пред хората (от прилично достоверен източник), а варненската компания е най-голямата трагедия, там е смесица от хора с връзки и отскоро чуждестранни пилоти, които си плащат за да летят 3 месеца чартър. (Отново прилично достоверен източник).Компанията се ръководи от белгиец, който има мислене, плашещо наподобяващо на милиционер от зрелия социализъм. Каргото също само с препоръки (aka Връзки), господата с А330 - без информация, само предположение, че е подобно положението. Сега да не излезе, че имам нещо лично против тях, никога аз лично не съм си имал вземане-даване с тях и слава богу (нямах и шанс, нямам никакви връзки в родната авиация), но много приятели и познати страдат от тая ситуация и това може би е най-лошото от цялата история, а иначе авиациата е странно нещо, познавам доста хора не само в България, вероятно по-добри от мен без работа и това си е до голяма степен чист късмет. И понеже стана доста дълго да завърша с това, че и по мои наблюдения е на унизително ниво сегашната подготовка и ще дам един пример за колегите, веднъж един така да се каже приятел(CPL/IR/MEP/ATPL теория) и без НИТО ЕДИН реален IFR час спореше с мен, че не можело да се лети по приботи (IFR) без трак индикатор

, надписват се часове, понякога цели по-малки рейтинги не се летят, а просто се вписват, много компании фалшифицират сесии и чекове на симулатор, в ГВА работят доста хора, които идея си нямат от авиация, дори имаше статия за самия началник и приключенията му в една унгарска компания. Ако си спомняте случаят във Варна, командирът сега и той е там и изобщо на всички, всички нива родната авиация е сбъркана като тото фиш.

А аз не искам да е така, защото аз съм българин и искам Бъгария да е добре и да живея и работя там, а такива неправди са много нагли. Още един път момчета, не се предавайте, ще стане и като стане се опитайте да променяте статуквото, но след като сте във този форум предполагам няма нужда да ви го казвам.
Поздрави и успех!